O extensie îmbrăcată în șipci de pin norvegian conferă o nouă identitate celui mai vechi muzeu de schi
Biroul Snøhetta a extins muzeul dedicat schiatului de la Holmenkollen, în Oslo, cu o intrare din sticlă acoperită cu peste 1.000 de șipci, amintind de tradiționalele împrejmuiri norvegiene din lemn.
Extensia a fost construită pentru a marca centenarul muzeului înființat în 1923, fiind, potrivit arhitecților, cel mai vechi muzeu de acest fel din lume.
Noua intrare este amplasată la baza trambulinei de schi a muzeului, care a fost modernizată în 2010.
Structura extensiei a fost realizată din glulam, iar fațada din sticlă a fost îmbrăcată în 1.207 șipci din lemn de pin norvegian. Cu lungimi ce variază între 2,5 metri și 5 metri, șipcile desenează un val circular pe fațada înaltă de cinci metri și sunt poziționate în așa fel încât să permită trecerea luminii.
"Forma organică lasă lumina să intre și să iasă, conferind clădirii o identitate unică și creând un filtru vizual între interior și exterior", explică echipa.
Paleta de materiale naturale, în tonuri calde, selectată de arhitecți pentru noua extensie formează un contrast cu suprafețele din beton, oțel și piatră existente, readucând în lumină muzeul umbrit parțial de-a lungul anilor de impresionanta trambulină proiectată de JDS Architects.
"Prin demontarea unei părți a clădirii sub trambulina de schi și introducerea unei noi extensii și intrări, muzeul se poate mândri acum cu o accesibilitate îmbunătățită și cu o identitate distinctă proprie", continuă arhitecții Snøhetta.
În noua zonă de cafenea interioarele au finisaje în tonuri de albastru și turcoaz, evocând culorile Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Oslo din 1952.
Tot arhitecții Snøhetta au finalizat recent Biblioteca Municipală din Beijing, China, un spațiu imaginat ca o pădure a cunoașterii. Clădirea cu pereţi din sticlă care înconjoară o pădure de coloane zvelte asemenea unor arbori se află în districtul Tongzhou din Beijing și face parte dintr-un efort mai amplu de a transforma această zonă a orașului într-o "destinație vie pentru arte și cultură". Găzduiește peste 8 milioane de cărți și are o capacitate de 2.400 de locuri, fiind, potrivit arhitecților, ”cel mai mare spațiu pentru lectură climatizat”: Biblioteca Municipală din Beijing, un design inspirat de un arbore străvechi