O idee ingenioasă de a refolosi turbinele eoline vechi
Pe fondul îngrijorărilor tot mai intense în ultimii ani privind schimbările climatice, tot mai multe ţări urmăresc să facă tranziţia către energia din surse regenerabile. Energia eoliană este una dintre cele mai populare tipuri de energie sustenabile.
Morile de vânt au însă şi ele dezavantajele lor, unul dintre ele fiind acela că, odată ajunse la finalul duratei de viaţă (care este de obicei de 20 de ani), sunt foarte dificil de reciclat. Pentru a se asigura rezistenţa necesară, ele sunt construite din materiale ca fibre de sticlă, răşini şi spumă, care nu sunt în general biodegradabile.
Se estimează că până în 2050 vor exista la nivel global aproape 40 de milioane de deşeuri generate de industria eoliană care vor trebui procesate.
Venind în preîntâmpinarea acestei probleme, o echipă interdisciplinară de cercetare care lucrează sub numele de The Re-Wind Network a găsit o metodă ingenioasă de a refolosi o parte dintre palele turbinelor eoline dezafectate: echipamentele au fost transformate în adăposturi publice pentru biciclete în Danemarca.
În continuare, cercetătorii caută mai multe soluţii pentru a folosi aceste echipamente ca elemente arhitecturale care să îmbunătăţească infrastructura, printre ideile lor numărându-se transformarea palelor în poduri pietonale, în rampe pentru skateboarding sau ca bariere antizgomot în zonele cu trafic intens.
"Dezvoltarea unor astfel de metode poate avea un efect pozitiv asupra calităţii aerului şi a apei, reducând o sursă majoră de deşeuri non-biodegradabile", spune Lawrence C. Bank de la Institutul de Tehnologie din Georgia, care este implicat în proiectul Re-Wind.
Cea mai mare turbină eoliană offshore din lume poate alimenta 20.000 de locuințe pe an. Ea va fi construită de compania chineză MingYang Smart Energy şi va avea diametrul de 242 m şi o capacitate de 16 MW. Un prototip al noii turbine ar urma să fie pus în funcţiune anul viitor. Atunci când se vor învârti, cele trei pale ale sale lungi de 118 metri vor acoperi o suprafaţă de 46.000 de metri pătraţi – adică mai mare decât şase terenuri de fotbal.