O interpretare contemporană a unei locuințe tradiționale
Recunoscuta pentru frumusetea pitoreasca a peisajului sculptat in versantii de calcar, Platoul Karst este presarat cu imobile construite in arhitectura traditionala specifica zonei, case compacte, mici si aproape fara ferestre, realizate din blocuri de piatra. In contrast, designul monolitic al noii case Karst reuseste sa pastreze referintele la arhitectura traditionala si in acelasi timp, introduce un limbaj contemporan, o interpretare actualizata in care predomina liniile clare si o paleta redusa de materiale.
La interior pentru a delimita spatiile de noapte de cele de zi, arhitectii au introdus doua volume suspendate, ce ajung pana sub acoperis. Acestea sunt accesate printr-o scara si gazduiesc pe dormitorul copiilor si pe cel al parintilor. Parterul ramane un spatiu deschis in care zona de discutii, locul de luat masa si bucataria comunica intre ele. Conform arhitectilor, conceptul de casa in casa permite „fiecarui dormitor sa actioneze asemeni unei case din lemn separata, in care fiecare simte ca traieste la propriu in casa lui si nu intr-o camera. Legatura intre cele doua case este folosita ca loc de joaca”.
Interioarele sunt definite cu ajutorul unei palete restranse de materiale, in care predomina lemnul masiv, betonul, metalul si piatra, creand o atmosfera primitoare si confortabila, dar in acelasi timp intr-un limbaj arhitectural potrivit cu varsta cuplului.
Va invitam sa descoperiti mai departe proiectul renovarii unei case traditionale, de aceasta data scandinava. Amplasata pe malul lacului Mjosa, cel mai mare din Norvegia, casa a fost modernizata, iar performantele sale energetice au fost imbunatatite pentru a indeplini cerintele impuse de standardele caselor pasive: Casa traditionala scandinava renovata pentru a deveni casa pasiva
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com