O locuință unifamilială luminoasă și cochetă construită pentru un somelier
Conceputa pentru o familie cu patru membri, locuinta este definita de liniile unei geometrii simple si vitraje generoase care permit luminii sa scalde interioarele spatioase pe timpul zilei.
Designul propus de arhitecti a avut ca reper asigurarea functionalitatii spatiilor cerute de nevoile curente ale familiei si de profesia beneficiarului. Drept rezultat, parterul este un spatiu deschis cu limite neclare intre locul de luat masa, spatiul pentru micul-dejun si zona de zi create mai degaba prin intermediul solutiilor arhitecturale decat prin folosirea peretilor.
Unul dintre aceste elemente de separare este un pilon placat cu ceramica gri care incorporeaza semineul si imparte zona livingului in doua spatii distincte. In spatiul amplu, cu inaltime generoasa, privirea este atrasa de zona de studiu si de biblioteca amplasata la etaj, vizibila printr-o bairera de sticla clara. La etaj au fost amenajate si dormitoarele, impreuna cu baile si depozitarile aferente fiecaruia. Avand in vedere faptul ca beneficiarul este de profesie somelier, arhitectii nu au putut sa nu prevada si o pivnita pentru colectia de vinuri. Acest spatiu a fost prevazut cu un raft separat, inchis in sticla, pentru a-i mentine temperatura optima in vreme ce familia sau invitatii se bucura de preparatele culinare. O sauna construita pe comanda a fost amplasata la acelasi nivel.
Arhitectul Lajos Kuknyo, partener in firma Architema, ofera mai multe amanunte referitor la modul de abordare a acestui proiect: „Calitatea spatiilor in care traim, lucram si ne dezvoltam cizeleaza intr-un mod fundamental propriul caracter. In calitate de arhitecti, noi dam o forma spatiilor, dar ulterior aceste spatii ajung sa ne modeleze. Acesta este lucrul care ne face sa credem ca suntem intotdeauna indreptatiti sa producem o arhitectura de calitate.
Pentru multi, realizarea unui plan este o provocare imensa. Noi ne propunem sa cream realitate pornind de la vise, folosindu-ne de experienta si cunoasterea pe care le-am acumulat pe masura ce am proiectat si am construit”.
Mai multe informatii gasiti pe worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa