Acestea, reprezinta noua generatie de produse pentru izolare, constand in placi rigide de vata bazaltica cu dubla densitate - din 2 straturi integrate, lipite cu liant de rasina organica, hidrofobizate in masa. Stratul superior in grosime de pana la 20 mm, are o densitate marita care ii confera rezistenta superioara la actiuni mecanice si impact. Stratul inferior are o densitate care ii confera un coeficient de transfer termic imbunatatit. Atat montatorii cat si expertii in izolatii pentru acoperisuri plate utilizeaza doi parametri: densitatea in volum indicata in kg/m3 si rezistenta la compresiune indicata in kPa, pentru a evalua calitatea placilor de izolatie fabricate din vata bazaltica. Acesti doi parametri sunt insa destul de vagi si nu mai sunt inclusi in noul standard european EN 13162 deoarece densitatea volumumetrica medie specifica nu mai este considerata un parametru standard care defineste caracteristicile elementare ale produselor termoizolante. in practica, proprietatile mecanice sunt determinate pe baza mai multor parametrii, nu doar densitatea in volum. Nici rezistenta la compresiune nu este un parametru adecvat. Aceasta masoara rezistenta placii la compresiune masurata pe o suprafata mare (900 cm2 = 30 x 30 cm) - echivalentul al incarcarii date de zapada, de exemplu. In realitate, deteriorarea stratului termoizolant apare cel mai frecvent la punerea in opera, in momentul manipularii sau cand montatorii calca pe suprafata stratului pentru montarea membranei hidroizolante. Placile izolatoare pentru acoperis pot fi evaluate mult mai obiectiv in functie de incarcarea punctuala, definita ca "rezistenta placii la o compresiune de 5% sub un cilindru de imprimare cu o suprafata de 50 cm2". Acest test este mai relevant, deoarece acoperisurile sunt expuse in mod regulat la o sarcina similara (aproximativ dimensiunea unui pantof). De asemenea, descrie mai bine solicitarea aplicata membranei impermeabile (hidroizolatiei) si termoizolatiei. Rockwool produce materiale pentru izolare in conformitate cu noul standard de evaluare (definit in EN 12430) iar rezultatele testelor se regasesc in certificate sau agremente tehnice. Prin forta Fp indicata in N, sarcina punctuala poate fi usor inteleasa si descrie foarte clar ce se intampla pe acoperis. Noile placi de acoperis pot rezista la sarcini punctuale cu minim 10% mai mari decat cele suportate anterior de sistemele de termoizolare cu doua straturi separate (din produse monodensitate). Comerciali zate sub denumirea de Monrock MAX E, acestea sub disponibile intr-o gama de grosimi care variaza intre 60 - 240 mm, si cu dimensiuni de 2000x1200 mm sau 600x1000mm.
Proprietatile complexe ale placilor Monrock MAX E utilizate la constructia acoperisurilor
Proprietatile in caz de incendiu Noile materiale izolante au fost imbunatatite astfel incat sa ofere o termoizolatie excelenta, datorita proprietatilor mecanice imbunatatite si a rezistentei marite la sarcina punctuala. Cantitatea de adeziv a fost redusa la minim, pentru a se obtine cel mai bun comportament la foc posibil. Chiar daca clasificarea de reactie la foc A1 reprezinta standardul pentru produsele de izolatie din vata bazaltica Rockwool, s-a reusit imbunatatirea comportamentului la foc al noilor placi. Stratul superior distribuie caldura concentrata pe o suprafata mai mare, absorbind in acelasi timp componentele lichide care se topesc ale acoperisului. Datorita excelentei tolerabilitati a vatei bazaltice si temperaturilor inalte de topire a fibrelor acesteia (peste +1000 °C), acest strat izolator nu trebuie acoperit cu un strat intermediar despartitor sau cu un strat din fibra de sticla pentru protectie impotriva incendiilor. Nu exista riscul ca acoperisul sa se aprinda daca procedura de lipire a placilor Monrock MAX E este realizata corect, deoarece aceasta nu are niciun efect asupra adezivului din stratul mineral de contact la care adera foliile bituminoase. in plus, la sudarea imbinarilor dintre foile de plastic de acoperire si peliculele bituminoase ancorate mecanic nu apar fisuri sau santuri in materialul izolator, de-a lungul imbinarilor. Acustica acoperisurilor terasa Proprietatile fonice au fost evaluate in cadrul unor teste la scara larga, efectuate pe diferite structuri de acoperis de catre Centrul de Inginerie Civila (CIC) din Zlin, Republica Ceha. Rockwool, a. s., a efectuat o serie de masuratori pentru placi de izolatie instalate pe foi trapezoidale pline sau perforate. Mostre de acoperisuri au fost izolate cu placi cu o grosime de 160 mm si acoperite cu membrane bituminoase cu unul sau doua straturi. Sectiunile trapezoidale au fost umplute cu vata speciala pentru izolatie fonica. in cazul acestor sectiuni au fost obtinute o serie de valori de absorbtie acustica a sistemului instalat pe foi perforate (nivelul de absorbtie acustica ponderata ajungand pana la αw = 0.65, in conformitate cu ISO 354 si 11654). in acelasi timp, valorile izolatiei impotriva sunetelor propogate prin aer au fost masurate conform EN ISO 140-3 pentru acoperisuri standard prevazute cu Membrana Acustica Rockwool, situandu-se intre Rw = 43 - 48 dB sau Rw = 48 - 50 dB, in functie de tipul de izolatie. insotite de certificate emise de un laborator de testare fonica acreditat, aceste rezultate sunt foarte bune pentru un acoperis usor instalat pe foi metalice trapezoidale, care poate fi foarte usor construit.
Calitatea izolatiilor - o conditie de baza Placile trebuie montate de personal specializat, conform procedurii recomandate. De aceea, placile de izolatie sunt vandute in general pe paleti de dimensiuni mari, conceputi special pentru manipulare mecanizata. Pentru montarea in zone urbane aglomerate si/sau cu acces dificil, sunt disponibile si placi de dimensiuni mai mici (1000x600 mm) in pachete speciale pentru instalare manuala.
Avantajele utilizarii placilor de izolatie Monrock MAX E O solutie brevetata, inovativa; produse de inalta calitate fabricate in cele mai moderne unitati de productie din Europa. O gama larga de produse disponibile, inclusiv structuri de acoperis cu placi subtiri (80 mm) pentru depozite si centre logistice in care trebuie mentinute temperaturi constante.
Economii in comparatie cu placile izolatoare cu doua straturi, instalarea sistemelor cu un singur strat este mult mai rapida, oferindu-va posibilitatea de a economisi aproximativ 50% la banii pentru salarii si ore lucrate Un coeficient de conductibilitate termica λD = 0,038W.m-1.K-1 mai bun, care permite montarea unui strat mai subtire de izolatie. Placile de izolatie sunt mai rigide si mai ferme, dar mai usoare - valori nominale mai mici pentru grinzi, coloane si fundatii Datorita reducerii cu 5 pana la 9% a greutatii, costurile transportului rutier si la fata locului (cu macarale sau transport orizontal), pot fi de asemenea reduse. Datorita productivitatii mai mari in timpul montarii placilor, riscul de distrugere si aparitiei pierderilor din cauza schimbarilor neasteptate ale conditiilor meteorologice (ploaie sau zapada) este considerabil redus.
O solutie pentru toate optiunile de montaj Termoizolatia poate fi atasata de structura cu ajutorul ancorelor mecanice, cu dibluri sau adeziv. De asemenea, placile pot fi montate fara prindere si acoperite cu pietris sau dale. Nu sunt necesare ancore suplimentare pentru atasarea placilor izolatoare. Stratul de acoperire al acoperisului poate fi topit pe termoizolatie, poate fi asezat fara prindere sau ancorat mecanic.
Logistica simpla Cu o singura structura, o singura grosime si un singur produs, totul este mult mai simplu - comanda, distributia, manevrarea placilor la fata locului si pregatirea santierului. Nu se mai pot confunda straturile superioare cu cele inferioare, ceea ce se intampla frecvent pe santier, in special atunci cand acestea aveau aceeasi grosime. Partea de sus a placilor este marcata cu inscriptia ROCKWOOL TOP, pentru a indica faptul ca trebuie instalate cu partea inscriptionata in sus. Este mai usor de verificat un singur strat de placi izolatoare inainte de a le acoperi cu celelalte straturi.
Termoizolatia Placile izolatoare din vata bazaltica nu se deformeaza si nu reactioneaza la schimbarile climatice care au loc pe parcursul anului (vara - iarna) si de la zi la noapte. De aceea, placile sunt extrem de stabile din punct de vedere al dimensiunilor, nu se micsoreaza vizibil si nu formeaza imbinari suplimentare. Proprietatile izolatoare si mecanice al produselor din vata bazaltica sunt stabile, deoarece produsele imbatranesc natural. Perioada acestora de utilizare nu este limitata de factori tehnici. in general, imbinarile si orificiile trebuie evitate, dar in unele situatii, imbinarile si orificiile nu mai mari de 5 mm nu afecteaza proprietatile acoperisului final.
Protectie impotriva incendiilor Sistemele pentru acoperisuri plate sunt insotite de certificate privind proprietatile de rezistenta la foc, atat in ceea ce priveste incendiile care provin din interiorul structurii cat si cele care au loc pe acoperis. Proiectate ca sisteme deschise, sistemele pentru acoperisuri plate pot fi combinate cu aproape orice tip de straturi de baza si de acoperire pentru acoperis. Placile asigura o protectie importanta impotriva incendiilor in timpul constructiei si functionarii cladirilor. Datorita faptului ca riscul de incendiu este redus la maxim, costurile de asigurare pe timpul constructiei si in timpul functionarii cladirii sunt de asemenea reduse considerabil. in plus, placile protejeaza persoanele si bunurile pentru ca nu permit formarea fumului toxic si caderea materialelor aprinse in timpul incendiilor.
Acustica Sistemele pentru acoperisuri plate sunt insotite de un set complet de certificate referitoare la proprietatile fonice; acestea includ masuratori ale absorbtiei acustice in interiorul structurii (in spatiul din acoperis) si garanteaza izolatie impotriva propagarii prin aer a sunetelor.
Mediu in ceea ce priveste impactul asupra mediului, noile placi necesita mai putina energie la fabricare, depozitare si transportare si utilizeaza materiile prime mai eficient. Din punctul de vedere al ciclului de viata al produsului, noile placi au un raport de energie imbunatatit in ceea ce priveste crearea, aplicarea si utilizarea (inclusiv evacuarea). Ciclul de productie este practic inchis si nu sunt generate deseuri, resturile si rebuturile fiind complet reciclate in timpul productiei.
|