O oaza de vegetatie amenajata intr-o fosta arena
Aceasta gradina este amplasata intr-o zona rezidentiala a orasului iar arhitectii au profita la maxim de relieful terenului inconjurator, astfel ca pe masura ce vegetatia se va dezvolta aceasta va ajunge sa acopere si dealurile dimprejur. Cateva din pietrele vechi, din treptele si peretii de sustinere ai fostei arene au fost refolosite in arhitectura noii gradini astfel incat nici un material sa nu se iroseasca.
Designul propus are o semnificatie simbolistica iar traseele circulare precum si elementele definitorii: apa si piatra, invita la meditatie si la reculegere. Simbolul ying si yang se regaseste reprezentat la nivelul pardoselii in modelul gazonului si al cararii din piatra. Ideea proiectului nu a fost doar aceea de a induce o stare contemplativa ci mai ales de a-i incuraja pe locuitori sa experimenteze zona, platformele, terasele, etc. De aceea arhtiectii au conceput si pozitionat in locuri diferite o serie de scari si rampe menite sa genereze trasee pentru plimbari. Odata cu lasarea serii, pe masura ce se aprind luminile, gradina capata o atmosfera de poveste care ii invita pe locuitori sa mai intarzie cateva clipe in plus pe cararile ei.
Intreaga atmosfera a gradinii contrasteaza izbitor cu trecutul violent al vechii arene de lupte incat se poate considera ca acest proiect este o revigorare naturala a zonei.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa