Spatiul unui fost depozit este acum o casa primitoare si confortabila
Daca este sa ne inchipuim cum arata o veche fabrica probabil ca imaginea formata in mintea noastra ar fi presarata cu spatii ample dar intunecoase, gramezi de echipamente scoase din uz si o atmosfera nu tocmai primitoare. Designerii de la Graux and Baeyens au vrut sa ne demonstreze ca arhitectura poate transforma radical spatiile si pentru aceasta au realizat un proiect de reconversie al unui vechi depozit din Kortrijk intr-o locuinta unifamiliala moderna, confortabila si mai ales luminoasa. Spatiile nou create se remarca prin tonurile pamantii ale finisajelor, tavanele boltite, pereti cu forme curbe ce permit luminii sa ajunga pana in centrul casei. Noua casa are o suprafata de aproximativ 150mp si pastreaza structura metalica originala a cladirii.
Arhitectii au dorit sa isi canalizeze atentia asupra recompartimentarii spatiului astfel incat sa gaseasca o formula optima care sa permita punerea in valoare a structurii existente. Mare parte din peretii noi au inglobat in ei coloanele metalice existente, exceptie cele doua coloane zvelte ramase la vedere in zona de zi. Spatiul casei este o continuitate de suprafete curbe, pereti care urmaresc crearea unor suprafete fluide menite sa asigure legatura intre incaperi. Inaltimea depozitului a permis inserarea unui planseu intermediar ceea ce a generat o suprafata suplimentara de 92mp.
Distributia spatiilor a fost facuta tinandu-se cont de amplitudinea camerelor, astfel ca dormitoarele, salile de baie, depozitarile au fost amenajate la etaj si in parter in zonele cu inaltime mica in vreme ce zona de zi este un spatiu amplu care pastreaza inca boltile arcuite din caramida. anele boltite, pereti cu forme curbe ce permit luminii sa ajunga pana in centrul casei. Noua casa are o suprafata de aproximativ 150mp si pastreaza structura metalica originala a cladirii.
Arhitectii spuneau ca au gandit peretii asemeni „unor cortine care se unduiesc in jurul coloanelor existente si se deschid spre zonele cu vitraje. Aceasta cortina absoarbe gradual lumina si separa spatiile individuale de zonele comune. Unicitatea spatiului este obtinuta cu ajutorul variatiilor intre suprafetele concave si convexe, al consolelor si tavanelor inalte”.
Designul acestei locuinte este un exercitiu de filtrare si propagare a luminii. Suprafetele curbe au fost concepute astfel incat sa capteze lumina ce patrunde prin ferestre si sa o transfere pana in interiorul volumului.
Mai multe informatii gasiti la www.inhabitat.com.
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa