O schiță a arhitectului Ettore Sottsass a fost transformată într-un pavilion pentru Bienala de Arhitectură din Orléans
Biroul italian de arhitectura 2A+P/A a adus la viata o pictura a arhitectului Ettore Sottsass pentru a crea un pavilion negru cu acoperis, care sa gazduiasca festivalul de arhitectura in Orléans, Franta. Arhitectii din Roma au luat axonometria unei cladiri arcuite cu ferestre regulate, dintr-o pictura in acuarela realizata de Sottsass si au folosit-o ca baza pentru structura lor.
Sottsass, renumitul arhitect si designer italian, care a fondat grupul Memphis, a facut sute de schite pe tot parcursul vietii sale. Unele au fost ulterior transformate in obiecte sau cladiri, iar altele au existat doat ca lucrari de arta. “In arta foarte misterioasa, dar foarte expresiva a Architettura Monumentale, am recunoscut un potential tacit care asteapta sa fie dezvoltat”, au spus fondatorii 2A+P/A, Gianfranco Bombaci si Matteo Costanzo.
Arhitectii au realizat un design pentru cladire, imaginandu-si cum ar putea arata celelalte doua parti ale structurii neprezentate in schita si cum ar trebui sa fi aratat in interior, vazand doar scurte imagini prin ferestrele desenate in imaginile lui Sottsass. “Cheia a fost sa introducem o structura galbena abstracta de coloane si grinzi in interiorul unei carcase negre. Noul element are o geometrie rigida si totusi reactioneaza la curba plafonului, construind o o relatie libera, dar interdependent cu bolta”, au declarat arhitectii.
Grila galbena face aluzie la mai multe povesti si incaperi, dar ramane abstracta din carcasa exterioara, facand referire la modul in care, desenul lui Sottsass arata o mica corelatie intre ferestrele si asezarile partiale unde ar fi putut fi plasate intr-un mod logic. Modele anterioare pentru lucrari au permis coridoare care sa circule in jurul peretelui exterior, conectate prin scari.
Pentru Bienala de Arhitectura din Orléans,2A+P/A, a fost construit un pavilion cu o versiune redusa a designului, pentru a gazdui o expezitie de arta, vizitata de arhitecti. Structura a fost formata din panouri din lemn prefabricate, care au fost durabile, dar rapid si usor de asamblat intr-o locatie precum o piata. Numit: “Cabinetul de Curiozitati”, zidurile interioare au fost acoperite cu 36 de desene, ca o “fresca” (tehnica de a picta cu culori care sunt dizolvate in apa de var pe un zid care are tencuiala inca uda), ce formeaza un eseu vizual care expune ideea de arhitectura intr-un intima.
Bienala se desfasoara pana pe data de 18 martie, 2018, dupa care pavilionul se va muta intr-o locatie permanenta in Parcul Floral din apropiere de Orléans, unda va continua sa gazduiasca expozitii si sa functioneaze ca un loc pentru viitoarele binale care se vor desfasura.