O școală ce ar putea fi alimentată de puterea generată de valurile Tamisei
Planurile de concept ale Scolii Alimentate de Energia Valurilor Tamisei cuprind o cladire ce se contureaza peste marginea canalului principal al Londrei. O serie de turbine amplasate dedesubt ii vor pemite cladirii sa acumuleze energia valurilor. Biroul de arhitectura considera ca turbinele vor putea genera toata electricitatea de care cladirea pe cinci etaje va avea nevoie, si asta datorita vitezei mari a curgerii raului in acest punct geografic - langa statia de metrou Cannon Street.
“Puterea valurilor se resimte de doua ori pe zi de-a lungul Tamisei, pana in zona vestica Teddington, cu inaltari si coborari ale apei de pana la sapte metri”, a spus Wayne Head, unul dintre cei doi directori ai biroului. “Miscarile apelor reprezinta o sursa de energie neexploatata pe care era timpul ca Londra sa o valorifice pentru o cauza buna. Terenul se afla langa cea mai ingusta sectiune a Tamisei - insemnand ca viteza de curgere a raului in acest punct este cea mai ridicata. Planul este sa acumulam energia prin turbine mareomotrice scufundate, si astfel sa devina sursa primara de energie cu carbon neutru a cladirii.”, a declarat el pentru Dezeen.
Locatia este la momentul actual folosita ca groapa de gunoi, aici adunandu-se recipiente cu deseuri care urmeaza sa fie transportate cu feribotul in orasul Essex. In plus, tot aici este si locul unde romanii au ajuns pentru prima data in Londra.
Arhitectul Wayne Head vede acest proiect ca o oportunitate de a crea un model de arhitectura sustenabila in centrul orasului. “Scoala Alimentata de Energia Valurilor Tamisei are potential sa devina cea mai verde cladire publica a Londrei. Design-ul a fost conceput ca un exemplu de tehnologii de constructie ce necesita putine resurse de energie si carbon, folosind materiale naturale si bioregenerabile provenite din surse de furnizare locala.”
“Intentionam sa cream o scoala de excelenta in peisajul European, asigurand facilitati de clasa mondiala prin design-ul si folosirea de materiale sustenabile.”, a adaugat el. Cladirea a fost proiectata, cu ajutorul firmei de inginerie de mediu Elementa, pentru a atinge doua certificari majore de sustenabilitate, standardul Passivhaus si cel BREEAM Outstanding.
Cladirea nu se va rezuma la exploatarea microclimatului locatiei, ci va beneficia si de un numar de sisteme de monitorizare a carbonului care ii vor ajuta pe cei care ocupa spatiul sa isi minimizeze amprenta de carbon. Intre timp, materialele folosite la constructia scolii vor fi lasate la vedere, pentru a servi ca o demonstratie ce poate fi studiata si replicata la alte proiecte arhitecturale.
Planurile pentru desfiintarea gropii de gunoi au fost deja puse la punct, dupa cum a fost mentionat in Strategia privind Deseurile Londrei pentru 2013-2020. Alte proiecte cu tehnologii asemanatoare sunt un oras plutitor, un aeroport din Londra si o comunitate de 20.000 de locuinte.