Oamenii se întorc pe Lună şi vor sta mai mult. Arhitecţii au proiectat construcţiile în care vor locui
In acest scop, NASA finanteaza compania Icon din domeniul imprimarii 3D, finalista a competitiei 3D-Printed Habitat Challenge lansate de agentia spatiala in 2015, pentru a construi infrastructura unei baze selenare permanente.
La randul sau, Icon colaboreaza cu arhitectii de la BIG - Bjarke Ingels Group si SEArch+ (Space Exploration Architecture) la ceea ce poarta numele de Proietul Olympus, in cadrul caruia se urmareste gasirea unei modalitati de a crea constructii pe Luna, pe baza tehnologiei de imprimare 3D, folosind materialele gasite pe suprafata satelitului Pamantului.
In urma unei cercetari detaliate a mediului selenar si a interactiunilor stranse cu Icon, pentru a intelege ce fel de structuri pot fi posibile cu tehnologia actuala, BIG a proiectat o serie de constructii circulare robuste care ar urma sa le ofere astronautilor un cadru sigur in care sa-si desfasoare misiunea.
"Am explorat mai multe forme de cladiri ideale pentru a contine presiune atmosferica si pentru a oferi protectie optima fata de radiatiile cosmice si solare. Habitatul va fi proiectat cu surplusul inerent necesar pentru cladiri extraterestre, folosind in acelasi timp o metoda de constructie robotica, ce utilizeaza doar resurse gasite la fata locului, cu zero deseuri lasate in urma", explica arhitectii.
In timp, Proiectul Olympus ar putea furniza un exemplu si pentru constructii mai sustenabile pe Pamant, spun membrii echipei.
C.S.