Obloane cu modele decupate - un mod practic si divers de a imbraca ferestrele
Obloanele reprezinta un element al constructiei care imbina cu succes latura functionala si latura estetica.
Pe langa rolul de protectie a ferestrelor impotriva soarelui puternic si intemperiilor, prezenta obloanelor defineste in ansamblu stilul arhitectural al casei. De asemenea, obloanele impiedica accesul nedorit, securizand locuinta.
Poate nu stiati, dar oblonul a fost unul dintre primele mijloace de inchidere a ‘golului’ din peretele unei case, incepand a fi utilzat cu mult timp inaintea ferestrelor. Ca materiale de lucru, lemnul s-a impus inca de la inceput; desigur, de-a lungul timpului tehnologiile au evoluat, ajungandu-se in zilele noastre si la obloane din profile PVC sau metal.
Printre cele mai indragite tipuri de obloane se numara cele din lemn cu modele decupate. Acestea adauga un plus de farmec caselor, oferind o gama larga de optiuni de personalizare si putand fi lucrate dupa dorinta utilizatorului. Perioada de varf a obloanelor cu model decupat a fost intre anii ’20- ’50, desi incepusera a fi folosite inca din epoca victoriana.
De cele mai multe ori, modul de personalizare coincide cu cu specificul zonei locuite, cum ar fi modelele cu braduti pentru zona montana sau cele cu palmieri pentru o zona mai calduroasa, de vara. Desigur, orice lucru indragit poate ajunge decupat pe oblon, iar acest fapt nu face decat sa afirme posibilitatile infinite de personalizare.
Daca doriti sa fiti cu un pas inainte la decorarea fatadei, puteti alege chiar un tip de oblon cu modele decupate interschimbabile, putand astfel sa va improspatati decorul ori de cate ori doriti nefiind nevoie sa schimbati oblonul cu totul. De asemenea, culorile va pot ajuta sa cresteti autenticitatea, optiunile fiind fara indoiala nelimitate.
Si nu in ultimul rand, acest tip de obloane personalizeaza atat fatada, cat si interiorul casei, modelul decupajului patrunzand in camere in bataia luminii. Iata asadar cateva tipuri de obloane personalizate din care puteti sa va inspirati.
Din pacate, acest tip de elemente constructive nu mai este folosit pe scara larga in arhitectura zilelor noastre. Daca aveti si alte sugestii de valorificare a obloanelor, nu ezitati sa ni le prezentati comentand in rubrica de mai jos!