Orașe care oferă transport public gratuit în lupta împotriva poluării
„Combaterea eficienta a poluarii aerului, fara alte intarzieri inutile, este de cea mai mare prioritate acum pentru Germania”, a declarat Ministrul german de mediu, Barbara Hendricks intr-o scrisoare catre comisarul european pentru Mediu, Karmenu Vella.
Alte propuneri de combatere a poluarii din Germania includ reglementari mai stricte privind emisiile provenite de la autobuze si taxiuri, stabilirea zonelor cu emisii scazute si sprijin pentru sistemele de partajare a autovechiculelor. Aceasta miscare este demna de remarcat intr-un moment in care politica germana este deosebit de instabila. In ciuda lipsei unei majoritati de guvernamant, guvernul german pare sa fi gasit un consens privind combaterea poluarii cu idei precum tranzitul public gratuit.
Germania intentioneaza sa ofere un trasport public gratuit ca parte a unui efort de a indeplini un mandat al Uniunii Europene, care limiteaza poluarea cu dioxid de azot si particule fine. Impreuna cu alti opt membri ai UE, tara nu a reusit sa indeplineasca termenul limita, cel de 30 ianuarie, pentru reducerea poluarii si trebuie sa actioneze rapid pentru a-si indeplini obligatiile.
Desi libera circulatie publica poate fi atragatoare pentru cetateni, exista totusi obstacole. „Nu cunosc niciun producator care sa poata livra numarul de autobuze electrice de care avem nevoie. Ne asteptam la o declaratie clara despre cum va fi finantat transportul gratuit”, a declarat primarul din Bonn, Ashok Sridharan si Helmut Dedy, seful Asociatiei Oraselor Germane.
Unii au sugerat ca o plimbare de o ora in Berlin, ar ajuta ministrii sa inteleaga amploarea provocarii la extinderea tranzitului public. „Concluzia ar fi clara. Mai multe vagoane, mai multe persoane si poate ca ar fi necesare mai multe piste si linii”, a scris personalul editorial al ziarului, Die Welt.