Orase si castele de sezon. Adica facute din zapada
Vara se fac castele de nisip pe plaja, lucru pe care unii l-au transformat intr-o adevarata arta. In miez de iarna, chiar si cei care nu stau la mare au in schimb la dispozitie zapada care si-a intrat in drepturi si acopera cam orice cu albul ei (ei, bine, ca sa fim exacti in unele orase romanesti e mai mult neagra decat alba si mai mult mocirla decat zapada..., dar asta e, nu toti au parte de „material de constructie” ieftin.) Chiar daca nu se cladesc lucruri utilizabile sau durabile, orasele de zapada facute in diverse colturi ale lumii uimesc prin precizia detaliilor.
Cine altii decat chinezii ar putea fi campionii construitului cu atata migala, de catre echipe intregi de artisti, asemenea sculpturi efemere? In China, are loc la inceputul lunii ianuarie Festivalul Zapezii, care se lasa cu astfel de creatii uluitoare. Noroc cu fotografiile, care memoreaza munca artistiolor pentru ca si altii sa aiba acces la minunile de gheata.
Si in Breckenridge, Colorado, la sfasitul lui ianuarie si inceputul lunii februarie,se tine un mare concurs international de sculptura in zapada, la care participa artisti din toate partile lumii, veniti din Mexic, Japonia, Norvegia, Italia, Franta etc.
Ai fost marcată de întâlnirea cu vreun profesor, pe parcursul educaţiei tale? Povesteşte-ne în câteva rânduri şi spune-ne cum a influenţat experienţa ta prezenţa ta în clasa De-a arhitectura?
Am avut profesori minunați, dar am întâlnit în sistemul de învățământ și profesori care nu au avut în vedere/nu au știut cum să realizeze o conexiune autentică cu tinerii. Educația se face cu dragoste. Prin prezența mea la De-a Arhitectura încerc să construiesc o implicare autentică.
Ce te interesează în momentul de faţă şi cum îţi alimentează proiectele?
În momentul de față mă interesează viziunea/viziunile diverselor comunități și aspirațiile lor, mă interesează sinceritatea care servește oferirii de soluții.
A fi autentic în comunitate înseamnă înțelegerea experiențelor oamenilor, care poate ajuta la îmbunătățirea calității vieții lor. Se poate construi o implicare autentică pe o relație onestă cu comunitatea.
Arhitecții se implică mai profund și mai autentic când înțeleg contextul istoric și contextul sistemic în care este văzută profesia. Atunci când intenționează să servească clienților, impactul în societate nu este întotdeuna perceput pozitiv de către comunitate și utilizatori, cei care experimentează proiectul. Când experiența comunității este negativă, munca arhitecților poate fi văzută ca ceva impus.
Spune-ne câteva cuvinte despre cele mai frumoase dintre proiectele tale care au atins comunitatea, oraşul.
Munca arhitecților are întotdeauna impact în comunități, în feluri diferite și la diverse scări. Este important să se creeze proiecte pentru client, dar și pentru comunitate. Am avut mereu în vedere aceste lucru.
Un proiect De-a arhitectura la al cărui concept am participat cu bucurie, unul din cele mai frumoase care au atins comunitatea a fost „Interdisciplinaritate re-construită”.
Care este motto-ul tău personal?
Nu am un motto personal dar, sub formă de glumă, aș putea spune, aici și acum, astfel: „Decât să stai degeaba, mai bine să muncești degeaba”.
Participarea brandurilor românești la târgul internațional de mobilier de la Paris susține extinderea sectorului românesc de mobilă pe piețele externe. Datorită dimensiunii internaționale a expoziției, prezența firmelor din România la Maison & Objet facilitează inițierea de noi parteneriate și consolidează legăturile comerciale existente. Majoritatea vizitatorilor își arată interesul de a stabili colaborări imediate, unele discuții din timpul târgului continuând deja la sediile firmelor din țară, chiar înainte de finalizarea expoziției.
Maison & Objet, recunoscut ca epicentrul inovației în designul de interior, oferă o platformă unde designerii talentați își pot expune liber ideile creative, atrăgând atenția comunității globale cu exponatele propuse. Creațiile se remarcă prin adaptarea la cele mai noi tendințe globale, reușind să răspundă exigențelor diversificate ale pieței.
Evenimentul Maison & Objet Paris deschide noi orizonturi pentru industria mobilierului și designului de interior autohtonă, marcând un pas important în promovarea și recunoașterea talentului românesc la scară mondială.