Palatul Cultural Blaj a obtinut cea mai inalta distinctie din Europa in domeniul patrimoniului
Vesti bune pentru cultura si arhitectura romaneasca! Pe 5 aprilie, Comisia Europeana si Europa Nostra au anuntat Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural 2017/ Premiile Europa Nostra. Romania a obtinut doua premii cu aceasta ocazie, la categoria conservare, pentru proiectul Reabilitarea Palatului Cultural Blaj, realizat sub semnatura arhitectului Vlad Sebastian Rusu, si la categoria serviciu dedicat si educatie, revenindu-i aici etnografului clujean Zoltan Kallos.
Europa Nostra reprezinta federatia pan-europeana a patrimoniului ONG, implicata activ in initierea campaniilor destinate salvarii monumentelor, siturilor si peisajelor europene pe cale de disparitie. Cele doua proiecte s-au remarcat pentru realizarile notabile, alaturi de ceilalti 29 de laureati, dintr-un numar de 202 dosare inscrise din 39 de tari.
Mentionam ca, la categoria conservare, pe langa Palatul Cultural Blaj au fost premiate si Orasul antic din Karthaia si Bastionul Palatului marelui Maestru din Rodos (Grecia), Piramida alba din Roma (Italia), Fortareata Cap Enderrocat si Acoperisul pentru ruinele Manastirii San Juan din Burgos (Spania).
Cat despre Palatul Cultural Blaj, reabilitarea gandita de Vlad Rusu a vizat intoarcerea catre viziunea originala a cladirii, proiectata in 1930 de catre arhitectul Victor Smigelschi. Juratii au apreciat acest lucru, mentionand ca “municipalitatea Blaj a evocat cu succes arhitectura pierduta a acestei cladiri istorice cu un minim de interventii. S-au folosit ramasitele materialelor existente, fara a face demolari, adaugand doar facilitatile si elementele structural esentiale.” Necesitatea reabilitarii a aparut nu doar ca o consecinta a vechimii cladirii, ci si ca o urmare directa a incendiului din 1995, in urma caruia acoperisul si interiorul salii de spectacole au fost distruse.
In urma reabilitarii, Palatul Cultural Blaj a devenit un centru multifunctional, in care se pot desfasura activitati diverse, de la spectacole si pana la expozitii si conferinte. Cladirea este acum un simbol reprezentativ al dezvoltarii socio-culturale a orasului, fapt ce nu a fost omis de membrii juriului, care au admirat modul in care Palatul Cultural Blaj “a incurajat o implicare sociala vie si a generat un important impact social si economic in randul comunitatii locale.”
Felicitam castigatorii Premiului Uniunii Europene pentru Patrimoniu Cultural 2017/ Premiilor Europa Nostra!
Citeste mai multe despre proiectul Reabilitarea Palatului Cultural Blaj aici.