Pardoseli polisate în baie?
Una dintre prejudecatile privind pardoselile din piatra naturala este ca acestea ar fi alunecoase, in consecinta neindicate in baie. Prejudecata are ca sursa un fapt real totusi: este recomandabil ca piatra naturala lucioasa (polisata) sa nu se monteze ca pardoseala in baie decat tratata asa cum e specificat mai jos. Astfel, tratata cu solutii speciale, o pardoseala lucioasa va prezenta o aderenta mai mare, iar camera de baie va deveni o camera eleganta si cu personalitate.
Deci cat de alunecoase sunt pietrele naturale in spatii umede? Avem mai multi factori de care trebuie sa tinem seama.
Pentru inceput vom introduce coeficientul de frecare (SCOF - „static co-eficient of friction”), simplu definit drept forta necesara pentru a deplasa un obiect stationar pe o suprafata data. Astfel, pentru o podea sunt analizate: forta de impingere, talpa incaltamintei si suprafata pietrei. Pentru arhitecti, antreprenori si constructori, acest coeficient de frecare al pardoselilor este foarte important deoarece accidentele provocate pe asemenea suprafete pot ajunge in instanta, unde se poate face apel la acest coeficient SCOF (cum este numit in SUA).
SCOF este determinat in urma unor teste stiintifice, iar cifra minima acceptata pentru rezistenta la alunecare este 50.
Testul SCOF este realizat intotdeauna pe suprafata uscata, considerandu-se ca orice placa umeda va avea o rezistenta la frecare semnificativ mai mica.
Vom lua ca exemplu travertinul pentru a vedea cum se raporteaza SCOF la tipul de finisaje:
- placile lucioase au un SCOF intre 40 si 50, ceea ce inseamna ca sunt cele mai alunecoase
- placile matuite au o rezistenta un pic mai mare la frecare: intre 40 si 60. Ceea ce inseamna ca o placa matuita mai fin se va apropia de valorile unei placi lucioase
- placile texturate, neprelucrate – antichizate si periate - sunt cele mai putin alunecoase, inregistrand un scor SCOF intre 50 si 70.
Citeste continuarea pe blogul PiatraOnline.ro!