Patul pe sine, o solutie diferita de economisire a spatiului, intr-o casa din Alaska
Ana White, dulgher de meserier - si, mai presus de toate, unul autodidact, a proiectat de-a lungul timpului numeroase locuinte mici. Cel mai recent proiect al Anei poate fi numit apogeul meseriei practicate: ce solutie a oferit unui client ce dorea un spatiu deschis, cu o amenajare aerisita, intr-o locuinta micuta? Un pat pe sine, ce gliseaza pe verticala!
Clientul dispunea de un spatiu de doar 7.31 m lungime si 2.43 m latime, adica niste dimensionari ce impuneau constrangeri. Cu toate astea, dorinta specifica a fost de a obtine un spatiu pe cat se poate de deschis. Anei i-a venit ideea de a instala patul pe sine verticale, astfel incat sa poata fi ridicat de la sol cand nu este in folosinta - o inovatie pusa in practica pentru doar 500 de dolari. Canapeaua de dedesubt, care se poate extinde, la randul sau, intr-un pat de oaspeti, asigura o zona de relaxare ideala.
Pe langa patul pe sine regasim o multitudine de alte trucuri de economisire a spatiului. De exemplu, in fiecare colt au fost incluse spatii de depozitare si aproape tot mobilierul este multifunctional: masute de cafea sub forma unor cutii de lemn ce devin atat suporturi pentru picioare, cat si scaune de oaspeti sau cutii de depozitare. Pana si capacele sunt multifunctionale, devenind, dupa nevoie, suporturi pentru laptop sau tavi.
Mai mult, blatul cu rafturi din dreptul ferestrei principale asigura si mai multa depozitare, iar usile glisante din lemn pot fi ridicate pentru a deveni fie un spatiu de lucru, fie un loc de luat masa.
Elementele glisante continua si in zona baii si bucatariei, unde o usa glisanta din lemn separa cele doua functiuni. Dulapul este construit tot pe sine, glisand in zona dusului cand nu este folosit.