Pavilioanele si structurile arhitecturale - elemente ce completeaza amenajarile peisagistice contemporane
Majoritatea beneficiarilor și utilizatorilor își imaginează grădina pe care și-o doresc cu cât mai multă vegetație, mulți arbori și gazon prezent intr-o mai mare proportie. Expresiile recunoscute sunt: fără betoane, cât mai puțin pavaj, iarbă peste tot și multe flori. De cele mai multe ori, deși oamenii văd în parcurile și grădinile pe care le vizitează o serie de elemente și structuri necesare utilizării coerente și a diferențierii funcțiunilor unui spațiu verde, uneori nu se realizează în mod conștient nevoia altor spații si amenajări necesare diferitelor activităti de petrecere a timpului liber și relaxării pentru diferite categorii de vârste.
Nu trebuie să se militeze pentru mineralizare și antropizare excesivă în nici un spațiu peisagistic sau public, pentru betoane și nici pentru structuri grele arhitecturale sau ambientale în locul vegetației, dar trebuie considerate ca fiind necesare completării unei amenajări peisagistice de calitate pentru atragerea unor funcțiuni de loisir diverse.
În acest sens, un prim exemplu poate fi parcul Houtan din Shanghai. Aparent, „pergola” din fotografie poate fi considerată inutilă, dar în contextul general al parcului se constituie intr-un element care ritmează spațiul, marchează o trecere, corespunde unui punct focal de perspectivă, decupează o belvedere către ambianța realizată, toatea cestea conducînd către o perceptie diferită.
Un alt exemplu interesant de luat în considerare poate fi pavilionul New Orleans Botanical Garden Duplantier. Inițial a fost construit pentru voluntari, dar a fost păstrat și folosit în continuare, pentru că acesta completa amenajarea peisagistică publică intr-o formă apreciată de locuitori, iar vizitatorii acestuia se bucurau de prezența pavilionului, care a devenit un punct important in contextul existent.
Trylletromler Pavilion din King’s Garden, Copenhaga este un pavilion temporar realizat de biroul de arhitectură .FABRIC. Deși este fix, prin felul în care sunt compuși pereții acestuia, dă totuși, senzația de mișcare, de dinamism. Pereții alcătuiesc un labirint care limitează și direcționează vizitatorul, dar prin semi-transparența pereților nu se creează o ambianță neplăcută, ci se descoperă treptat spațiul interior al labirintului, invitând către parcurgerea avestui traseu-surpriză.
Vegetația, gazonul, apa, orice fel de element ce considerăm că are viață este complet necesar, atât într-o grădină particulară sau privată, cât și în orice amenajare peisagistică, dar în completarea acestora pot fi construite structuri arhitecturale, pavilioane, elemente fixe și construite ce pot transforma o amenajare un loc dinamic sau ludic, în care se pot petrece diferite activități. În afara unui stil liber și definit ca fiind natural, cu intenția de a nu avea nici un fel de alt element antropic, nu este considerata oportună absența acestor pavilioane/structuri/elemente arhitecturale minimale ce completează propunerea strict peisagistică și vegetală a unei amenajări de calitate.
Traducere și adaptare: student urbanist peisagist masterand Katerina Georgescu
Coordonator Sectiune Peisagistică: conf. dr. arh. Cerasella Crăciun
Sectia Amenajarea si Planificarea Peisajului, Facultatea de Urbanism, Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" București.
Mai multe informatii gasiti la link-urile: http://archinect.com/news/article/85775750/fabric-s-zoetrope-inspired-trylletromler-pavilion-in-king-s-garden-copenhagen,
http://www.dwell.com/outdoor/slideshow/botanical-garden-pavilion#.
Facultatea de Urbanism, din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu" Bucuresti este singura facultate din tara care organizeaza admitere pentru specializarea URBANIST-PEISAGIST, in cadrul Licentei de Amenajarea si Planificarea Peisajului (4 ani - 240 credite ECTS) si a Masterului Peisaj si Teritoriu (2 ani - 120 credite ECTS). Relatii la Secretariatul Facultatii de Urbanism – 021/30.77.180, 30.77.183 sau pe site la link-urile: http://www.uauim.ro/facultati/urbanism/peisagistica; http://www.uauim.ro/facultati/urbanism/mpt.