Pavilonul care respira odata cu briza marii
Iata o fatada deosebita, compusa din peste 300 de placute cu fetele lucioase precum oglinda care se misca in bataia vantului creand senzatia ca intreaga cladire respira.
Pavilionul denumit pe buna-dreptate „Cutia care respira” (Breath Box) a fost conceput de echipa NAS Architecture pentru festivalul „Architecture Vives” care are loc in fiecare vara in La Grande Motte, Franta.
Arhitectii au decis sa implementeze un sistem interesant, promovat de Ned Kahn prin intermediul propriilor cladiri care se remarca datorita fatadelor cinetice (mobile), astfel ca pavilionull lor sa intruchipeze la propriu conceptul de „arhitectura vie”, reactionand la mediul ce il inconjoara.
Acestia au declarat ca au mizat pe o caracteristica a orasului si anume vanturile dominante pe care, in loc sa le considere un impediment, o constrngere in generarea formelor arhitecturale au preferat sa folosesca acest fenomen natural pentru a schimba viziunea asupra sitului.
Volumul pavilionului a fost amplasat pe faleza, avand fatada dinspre mare realizata din 345 de placute din otel lucios astfel incat fetele ca de oglinda sa poata reflecta peisajul. Briza marii strabate pavilionul si anima placutele asfel ca intreaga fatada vibreaza si isi schimba infatisarea de parca ar fi strabatuta de valuri.
Structura pavilionului a fost realizata din lemn de brad ars si vopsit pentru a rezista conditiilor de mediu. Volumul de culoare inchisa, desi compus doar din sipci si fasii de otel capata astfel o anume masivitate.
La interior privirea vizitatorilor este directionata spre anumite puncte de perspectiva ale falezei iar in functie de taria vantului, acestia pot intrezari marea odata cu miscarea placutelor ce compun fatada. Pentru ca volumul nu este complet inchis, trecatorii sunt atrasi de imaginile reflectate distorsionat, jucandu-se si interactionad cu placutele de metal.
Acest pavilion este una dintre cele sapte structuri construite in cadrul festivalului de anul acesta a carui tema a fost „senzualitate”. „Aceasta tema poate fi interpretata in mai multe moduri - combinand senzualitatea fizica si reinterpretand senzatiile create de cele cinci simturi” declarau arhitectii.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa