Pentru părinți cu mai puține griji: cum amenajăm camerele bebelușilor?
Pentru toti parintii la inceput de drum, amenajarea camerei nou-nascutului poate ajunge un proces mai degraba stresant, decat imbucurator. De la problemele legate de buget si pana la cele legate de ce anume este necesar, exista multe aspecte pe care este bine, ca parinte, sa le iei in calcul, deci ne-am gandit sa iti fim de ajutor. Afla in continuare care sunt etapele amenajarii camerei unui bebelus si la ce este bine sa te gandesti dinainte.
Exista mai multe modalitati de amenajare pentru camera bebelusului si nu ne referim doar la diferitele stiluri de amenajare. Vorbim despre cum te vei folosi de aceasta camera, deci raspunde-ti inainte la urmatoarele intrebari: cat de mare este spatiul pe care doresti sa il aloci camerei? doresti o amenajare doar pentru nou-nascut sau cel mic va ramane aici si dupa ce va mai creste? in cazul gemenilor de sexe diferite, cum o amenajezi atat pentru un baietel, cat si pentru o fetita?
Raspunsurile variaza de la caz la caz, dar iti oferim un ghid in functie de care tu vei putea face deciziile potrivite:
1) Patutul
Patutul ar trebui sa fie piesa de mobilier in care investesti cel mai mult. Te poti gandi ca este o achizitie temporara si ca nu merita o investitie substantiala, dar adevarul este ca multi copii dorm in patutul bebe pana la trei sau patru ani. Exista o multime de modele dintre care poti alege, de la patuturi bebe din lemn masiv si pana la patuturi pliabile sau cu sisteme de leganare. Toate, insa, trebuie sa respecte normele europene de siguranta:
- patutul trebuie sa fie solid si sa aiba colturi rotunjite si margini netede
- gratiile trebuie sa fie intacte si solide, iar distanta dintre ele sa fie de maxim 6,5 cm
- patutul trebuie sa fie stabil, fara parti care ar putea rani copilul cand sunt detasate
- intre partea de sus a lateralelor patutului si saltea trebuie sa fie o distanta de 30 cm, in primele luni de viata cand salteaua este la cel mai inalt nivel sau cand laterala este coborata, si de 60 cm atunci cand lateralele sunt ridicate
- aparatoarele laterale nu trebuie sa aiba parti detasabile
- patutul trebuie vopsit cu vopsea fara plumb sau cu emailuri omologate, tip lacuri ecologice sau pe baza de apa
Ai grija si la unde pozitionezi patutul in camera, deci nu il aseza langa fereastra, langa perdele, agatatori, jucarii si piese mari de mobilier deoarece cel mic le poate atinge si trage, deci isi poate pune viata in pericol.
2) Masuta de infasat
Nu exista cale de intoarcere cand vine vorba despre scutecele murdare. Singurul mod prin care poti trece intr-un mod (mai) placut prin procesul de schimbare a scutecelor este sa ai la indemana tot ce iti trebuie, iar masuta de infasat este esentiala. Daca ai suficient spatiu in camera, gandeste-te la o masuta de infasat care sa poata fi folosita si dupa ce perioada de infasare s-a terminat: o poti folosi la depozitarea jucariilor sau cartilor. Daca spatiul este limitat, poti opta si pentru o saltea pentru infasat, cu intaritura, pe care sa o asezi pe o suprafata plana.
3) Fotoliul pentru alaptat
Te vei aseza pe el pentru a-ti hrani bebelusul, pentru a-l legana, a-l adormi, a-i citi povesti etc. Este nevoie ca fotoliul sa fie foarte confortabil si ai grija ca materialul tapiteriei sa poata fi curatat cu usurinta. Te va ajuta mult si daca optezi pentru un fotoliu cu spatar si manere, in care sa incapi intr-o pozitie confortabila cand esti cu nou-nascutul in brate. In plus, pana la urma si aici conteaza mult sa ai ce iti trebuie la indemana –- pozitioneaza fotoliul aproape de comoda sau raftul cu carti, pe care poti lasa si biberonul, aparatul de fotografiat etc., si asaza langa si un lampadar.
4) Depozitare
Jucarii, scutece, hainute, jucarii, biberoane, alte accesorii si iar jucarii - cam asa putem descrie lucrurile din camerele bebelusilor. Un lucru e clar, si anume ca ai nevoie de mult spatiu de depozitare pentru toate acestea, iar la multe dintre ele trebuie sa ai acces cu usurinta. Foloseste-te de tot spatiul peretilor, prin rafturi si etajere, si achizitioneaza-ti una sau mai multe comode joase, cu sertare, pe care sa le asezi langa masuta de infasat si langa fotoliul pentru alaptat.
5) Mai mult decat roz si albastru
Majoritatea oamenilor se gandeste ca rozul este culoarea fetitelor, albastru a baieteilor, iar camerele bebelusilor trebuie sa evidentieze acest lucru. Haide sa incercam si o alta abordare, cea a altor culori decat clasicele nuante pastelate. Amenajarea cu preponderenta pentru o singura culoare (vezi roz sau albastru) poate ajunge obositoare, nu doar pentru tine cat timp stai in camera, cat si pentru cei mici. Mai jos, poti vedea cum griul, albul si galbenul dau o doza de prospetime si de energie amenajarii si, mai mult, camera se potriveste pentru ambele sexe. In cea de-a doua imagine, se observa un mix de culori potrivite atat pentru cei mari, cat si pentru cei mici – nuantele puternice de rosu si albastru si accentele albe asigura o amenajare de care copilul se poate bucura pana in adolescenta. Griul te ajuta si el, fiind o culoare fara varsta, fara sex si adaptabila la orice preferinta; foloseste-o drept culoare de baza si adauga cateva accente mai vii.
6) Imprimeuri
Dr. Sears, un cunoscut expert in pediatrie, declara ca “cel mai bun mod prin care imbunatatesti vederea copilului este folosesti dungi albe si negre si culori inchise, contrastante. […] Cercetarile au dovedit cum contrastul dintre alb si negru se intipareste puternic pe retina copilului si transmite cele mai puternice semnale vizuale catre creier. Semnalele mai puternice inseamna o dezvoltare mai rapida a creierului si a simtului vizual.” Deci, nu te sfii din a folosi imprimeuri in culori contrastante, pe care cei mici sa le observe usor. Aplica un tapet cu imprimeu, alege o tapiterie imprimata sau un covor pe care copilul se poate si juca.
7) Nu uita de tavan
Bebelusii petrec mult timp intinsi - de ce nu le-ai oferi ceva frumos la care sa priveasca? Gandeste-te cum ai putea sa decorezi tavanul camerei, fie prin vopsire, fie prin aplicarea unui tapet (vezi aici cateva idei).