Plante decorative in perioada Craciunului: Craciunita, vedeta sezonului
Iarna, plantele ornamentale pentru camin sunt dominate de prezenta bradului, insa cu toate acestea exista alte cateva vedete ale sezonului care ne pot ajuta in aceasta perioada sa obtinem decoruri cu totul aparte in casa. Un efect decorativ deosebit il are Poinsettia, numita si Steaua Craciunului: un nume inspirat de faptul ca in aceasta perioada frunzele din varful plantei se fac rosii sau albe, transformand-o intr-o minunata planta decorativa de ghiveci.
Ilicele, vascul, crengile si conurile de la tot felul de rude ale bradului sunt principalele plante pe care le mai folosim in scop decorativ in perioada Craciunului. Dar Poinsettia este cea mai spectaculoasa planta decorativa cu frunze, o planta de ghiveci, care se gaseste in lume in peste o suta de varietati. In fiecare an, in acest sezon se vand in lume milioane de astfel de ghivece. Nici nu e de mirare, dat fiind faptul ca este Steaua Craciunului sau Craciunita este o planta doar cu frunze, dar care isi schimba in acest anotimp culoarea din varf in rosu, galben, roz sau crem: combinatia de verde cu alta culoare ii da aspectul unei flori.
De aceea, Craciunita poate fi folosita ca atare, direct in ghiveci, fara a fi aranjata in nici un alt fel, dar poate fi utilizata si in ansambluri cu alte plante, in ghirlande si coronite, ori combinata cu o serie de alte decoratiuni si plante pentru a fi oferita in dar. Unii decoratori au transformat-o chiar in materie prima pentru “brazi” decorativi ingeniosi, pozitionand mai multe ghivece pe suporturi etajate, in asa fel incat structura lor piramidala sa permita vizualizarea dintr-o data a unei intregi colectii de Poinsettia multicolora.
Design cu plante: idee de ansamblu decorativ pentru un spatiu ferit de frig (foto: www.anewenglandlife.com)
Nu este greu de ingrijit si poate fi pastrata si in extrasezon tot in casa: are nevoie de o temperatura de peste 15 grade Celsius, de lumina buna, pentru ca aceasta o ajuta sa isi sa-si pastreze coloritul frunzelor, dar nu trebuie sa stea in bataia directa a razelor soarelui, deci nu o instalati imediat langa fereastra, iar vara asezati-o afara intr-un loc semiumbrit. Este insa sensibila la mutari, curenti de aer sau diferentele mari de temperatura, de aceea odata ce ati asezat-o undeva, daca vreti s-o pastrati pe termen lung si s-o aveti si anul urmator, nu o mutati afara decat cu ocazia venirii sezonului cald. Udati pamantul atat cat sa se mentina umed, o data, de doua ori pe saptamana, insa nu lasati apa sa stagneze in farfuriuta si nici nu o udati in farfuriuta. Dupa trecerea perioadei de colorare a frunzelor, puteti relua o udare mai frecventa si de asemenea nu uitati de ingrasamintele specifice. Intrebati si florarul de la care cumparati planta cu ce varietate anume aveti de-a face si care sunt ingrijirile specifice pe care mai puteti sa il le acordati acesteia.
De ce HADA ?
Amplificator clasa D cu DSP - Amplificatoarele clasa D Ecler sunt sinonime cu eficienta energetica si performanta, oferind procesare digitala a semnalelor (DSP) intuitiva pentru modelarea facila a sunetelor.
Flexibilitate - Amplificatoarele din seria HADA ofera patru canale de impedanta joasa (Lo-Z) si modul Bridge care trebuie selectat prin software, pentru una sau doua iesiri cu impedanta ridicata (Hi-Z) sau joasa (Lo-Z).