Plantele cataratoare - cateva intrebari si raspunsuri utile
Cu toate acestea si in ciuda popularitatii lor, plantele cataratoare ii fac de multe ori pe proprietari sa isi puna intrebari, de la cum se ingrijesc diferite specii si pana la cat de repede cresc si se dezvolta altele. Gasiti, mai jos, raspunsuri la cateva intrebari legate de plantele cataratoare. Si cum raspunsurile genereaza adesea si mai multe intrebari, le puteti mentiona in rubrica de comentarii.O gradina cu plante cataratoare ce ii decoreaza gardurile si pergolele are intotdeauna un aer proaspat si plin de viata. In acelasi timp, zidurile pe a caror suprafata s-au urcat, ambitioase, plantele cataratoare ofera o priveliste plina de profunzime si mister.
Ce plante cataratoare sunt potrivite pentru gradinile mici?
Plantele cataratoare sunt potrivite in gradinile mici tocmai datorita faptului ca se catara, deci nu ocupa prea mult spatiu. Clematitele sunt plante rezistente, si au flori pentru o perioada destul de indelungata, de primavara pana spre finalul toamnei. Inaltimea medie la care clematitele pot ajunge este de 3-4 metri, facandu-le potrivite pentru spatiile mici. Chiar si unele varietati de iedera pot fi plantate in gradinile mici (Clotted Cream, Glacier sau Green Ripple), si asta deoarece inaltimea maxima ajunge la 4 metri. Trandafirii cataratori sunt de asemenea potriviti, fiind destul de usor de ingrijit.
Ce plante cataratoare se potrivesc in zonele umbrite?
Multe plante cataratoare prefera umbra in habitatul lor natural, insa este necesara o amplasare in umbra sau semi-umbra, se recomanda hortensia cataratoare, caprifoiul - lonicera japonica sau Mana Maicii Domnului, iedera, clematitele pentru umbra, vita de Canada, Pyracantha (pentru zonele partial umbrite), iasomia de iarna sau trandafirii cataratori tip Golden Showers si American Pillar.
Care sunt plantele cataratoare potrivite pentru a infrumuseta o pergola?
Plantele cataratoare ideale pentru a acoperi o pergola sunt acelea care se dezvolta cu usurinta si care au flori bogate. Unii gradinari recomanda sa combinati plante ce infloresc in diferite perioade ale anului, pentru o pergola “inflorita” pentru cat mai multe luni.
- Clematitele: plante cu greutate mica, usor de ingrijit, care infloresc primavara devreme;
- Wisteria sau glicina: o planta parfumata, cu flori bogate, dar care necesita o structura solida pe care sa se catere (in cazul de fata, pergola).
- Hortensia cataratoare: infloreste in primele luni de vara si are nevoie de umbra partiala;
- Floarea pasiunii: o floare exotica, ce se dezvolta repede;
- Zorelele: infloresc la mijlocul verii; florile se deschid dimineata devreme si se inchid la dupa-amiaza;
Dar pentru pereti si garduri?
Aici totul tine pana la urma de orientarea peretilor si a gardurilor. Peretii orientati in spre Nord nu beneficiaza de caldura si lumina soarelui, asadar conditiile de crestere ale plantelor sunt destul de severe. Peretii orientati inspre Est beneficiaza de caldura soarelui doar dimineata, la rasarit, apoi devin o zona racoroasa. Spre deosebire de acestia, peretii orientati spre Sud si Vest sunt zone luminoase si calduroase.
- plante potrivite pentru peretii dinspre Nord si Est: iedera, hortensia cataratoare, caprifoiul, piracanta;
- plante potrivite pentru peretii dinspre Sud si Vest: zorelele, luleaua turcului, floarea pasiunii;
Si pana la urma.. de ce si cum se catara plantele cataratoare?
Catararea plantelor reprezinta un comportament parazitar, ce scuteste plantele din a isi crea propriile tulpini. Plantele cataratoare incep prin a se tari pe pamanat pana in momentul in care dau peste ceva ce pot folosi drept tulpina. Contactul fizic duce la niste schimbari chimice, astfel ca planta incepe sa se incolaceasca si sa se catere.