Plicuri peste plicuri - unde și cum mai depozităm corespondența?
Suna putin ciudat, dar, uneori, parca o cutie postala goala te face sa rasufli usurat. Corespondenta are nevoie de propriul ei loc de depozitare, indiferent daca vorbim despre cea publicitara sau cea personala, altfel risti sa fii inconjurat de un maldar de plicuri.
Cel mai adesea corespondam pe mail, iar lucrul acesta e bun pentru mai mult decat economisirea de spatiu. Scrisorile confidentiale, personale, au acum un iz de nostalgie adus tocmai de faptul ca se intampla atat de rar sa primesti randurile scrise ale unui om drag, si nu batute la tastatura. Tocmai de aceea, corespondenta abundenta a devenit astazi formata 70% din reclame, facturi, bonuri postale si anunturi de la banci, creditori, companii de asigurari etc. Pe unele dintre acestea le poti duce direct la gunoi (vezi reclamele), dar pe altele este necesar sa le depozitezi, din varii motive. Afla in continuare cateva idei pentru depozitarea eficienta a corespondentei:
Sorteaza corespondenta
Aduna toate plicurile intr-un singur loc si nu te speria daca numarul lor ti se pare coplesitor. Ia-le plic cu plic si arunca ce este inutil. In functie si de ce tip de corespondenta ai primit, acest lucrru te poate ajuta sa sortezi plicurile: scrisorile intr-o parte, facturile intr-o parte etc.
Solutii de depozitare
Daca dispui de un raft sau sertar liber, atunci poti aseaza in el cateva raftulete de compartimentare. Pune etichete pe fiecare dintre ele si noteaza tipul de corespondenta. Pe langa faptul ca vei tine toate plicurile in mod ordonat, iti va fi si mult mai usor sa il gasesti pe cel de care ai nevoie cautandu-l dupa categoria etichetata.
Mai poti pune plicurile si in suporturi speciale pentru corespondenta, pe care le gasesti in comert sau pe care le poti chiar tu crea. Poti vedea aici un proiect de bricolaj pentru un suport de plicuri realizat dintr-un oblon vechi, iar mai jos uite o serie de suporturi gata facute. Majoritatea suporturilor sunt realizate pentru holuri, incorporand si suporturi pentru chei, dar asta nu inseamna ca nu le poti aseza si in living.
Plicuri ca decoratiuni
Este bine de stiut ca plicurile pot avea si o frumoasa valoare decorativa daca sunt evidentiate cum trebuie. Corespondenta trimisa de prieteni si familie are, cu siguranta, valoare sentimentala, deci merita sa fie asezata la vedere. Poti depozita scrisorile intr-o cutie decorativa pe care sa o asezi pe noptiera, pe birou sau pe unul dintre rafturi. Mai mult, daca preferi un stil mai boem, afla ca doua sau trei plicuri aruncate dezordonat pe birou pot da un aer relaxat si confortabil amenajarii tale. Desi solutia asta nu se potriveste in cazul depozitarii, e bine totusi sa o ai in vedere.
Apare si problema corespondentei cu cataloage pe care comerciantii ti le trimit in mod regulat pentru a te tine la curent cu noile promotii si oferte. Daca la inceput pare interesant sa vezi idei si preturi, cat de curand cataloagele vor ajunge sa iti ocupe spatiu pretios. Nu ramane decat sa te dezabonezi de la corespondenta lor si sa folosesti spatiul recastigat in alte scopuri; daca pe e-mail ai folder-ul de “spam”, in viata reala ai dezabonarea.
La final, iti recomandam sa incerci pe cat posibil sa eviti primirea corespondentei publicitare inutile si irelevante. O solutie poate fi sa iti lipesti pe cutia postala o eticheta pe care sa scrie “Fara plicuri promotionale / cataloage / reclame”. In tarile vestice, etichetele cu “No junk mail” au devenit deja un obicei sanatos, care este respectat pentru starea de bine a tuturor.