Idei pentru organizarea optimă a unei cămări
Ca tot suntem in sezonul borcanelor cu zacusca, muraturi, compot si alte bunatati, inevitabil ne lovim si de intrebarea: unde le mai depozitam? Camara, acea camera mica anexata fie bucatariei, fie holului, in care depozitam alimente si nu numai, tinde de multe ori sa para plina chiar dinainte de a aseza primul borcan pe raft. Exista si solutii: fie faci curatenie si reorganizezi depozitarea, fie introduci cateva elemente pentru depozitare suplimentara.
Camarile anexe bucatariilor sunt un element caracteristic locuintelor mai vechi, arhitectura zilelor noastre dovedind o predispozitie catre camere de depozitare amplasate mai ales pe hol – deci, de la camara la debara. Pentru pasionatii de gatit, o camara anexata bucatariei va fi intotdeauna mai practica decat una amplasata la distanta mai mare de bucatarie, dar indiferent unde exista camara, rolul ei este esential intr-o locuinta. Camarile bine intretinute si organizate nu doar ca iti ofera spatiu suficient de depozitare, ci te ajuta sa economisesti si timp: nu mai ai de ce sa stai sa cauti ceva atunci cand stii dinainte unde se afla.
Ti-am pregatit cateva idei practice pentru organizarea camarii, pentru a-ti fi cat mai de ajutor:
1) Vezi ce trebuie aruncat
Ok, muraturile si dulceturile tin pentru mult timp, dar nu mai bine te asiguri de la inceput ca nu iti ocupa loc borcanele care trebuie aruncate? Ia-le la rand si fa inventarul, vezi exact ce provizii mai ai si castigi doua avantaje importante: spatiu in plus de depozitare si economii cand faci urmatoarea tura de cumparaturi.
2) Separa-le
Multe camari se deschid ca sa iti arate un talmes-balmes de borcane amestecate cu detergenti, pungi si servetele. Separa-le si pune alimentele intr-o parte si in cealalta restul lucrurilor. Eventual, poti depozita detergentii s. a. in cutii de plastic – nu risti sa se imprastie peste tot daca, din greseala, te lovesti de ele. In plus, alimentele sunt astfel protejate de orice fel de compusi pe care detergentii ii pot degaja.
3) Ai grija in ce depozitezi
Materialele in care sunt depozitate alimentele se pot deteriora foarte usor, mai ales daca vorbim despre cele precum panza sau lemnul. Atentie, deci, la sacii pentru faina sau malai, caci daca panza este deteriorata, pot aparea foarte usor musculitele. Lazile pentru varza, cartofi sua morcovi trebuie sa fie din lemn nou, fara nicio urma de putregai. Ai putea, de altfel, opta pentru materiale care, desi nu sunt naturale, asigura un mediu mai septic – vezi ceramica, metalul, PVC-ul sau plasticul, cu mentiunea ca trebuie sa fie tratate antifungic.
4) Vizibilitate si etichete
Nu exista o reteta clara despre cum trebuie asezate borcanele pe rafturi, cert este ca orice metoda este buna daca ai vizibilitate buna asupra lor. Logic ar fi sa le asezi pe cele mai mari in spate si pe cele mai mici in fata, pe cele mai grele jos si pe cele mai usoare sus. Nu uita nici de etichetarea fiecarui recipient de depozitare si scrie pe fiecare eticheta atat ce contine recipientul, cat si data cand l-ai creat.; vei vedea mai usor cand trebuie aruncate.
6) Pastreaza camara ingrijita
Exista o serie de remedii naturale care te ajuta sa pastrezi un mediu cat mai curat si sigur in camara. Cel mai la indemana este sa aerisesti constant camara, dar ai grija ca umiditatea sa nu patrunda inauntru. Nu aseza alimente calde in camara, deoarece pot ridica temperatura si poti ruina restul conservelor puse la pastrare. In plus, lavanda tine la distanta daunatorii, iar carbunele absoarbe mirosurile neplacute sau puternice care pot incepe sa se degaje.