Podul ca un ochi în cer, o nouă construcţie spectaculoasă în China
Deşi a fost inaugurat încă din 2020, podul Ruyi din provincia chineză Zhejiang a fost considerat până de curând o plăsmuire - chiar şi în condiţiile în care China este cunoscută pentru construcţiile sale de acest gen de-a dreptul uluitoare.
Podul lung de 100 de metri, care se întinde peste valea Shenxianju la o înălţime de 140 de metri, se desface de-a lungul porţiunii suspendate în trei segmente cu forme arcuite, formând un soi de "ochi în cer", iar puntea este construită parţial din sticlă transparentă, realatează Zhejiang China.
Anunţat în 2017 şi deschis vizitatorilor în septembrie 2020, podul Ruyi a devenit cunoscut publicului larg în noiembrie anul trecut, după ce fostul astronaut canadian Chris Hadfield a postat pe Twitter un clip filmat cu drona arătând neverosimila construcţie deasupra râpei.
I'd want better handrails.
— Chris Hadfield (@Cmdr_Hadfield) November 29, 2020
(Ruyi Bridge at Shenxianju, Taizhou, Zhejiang, China) pic.twitter.com/EcctD6Dkbo
Filmările şi pozele apărute în social media au fost întâmpinate cu neîncredere de mulţi utilizatori şi de-a abia de curând existenţă podului a fost confirmată de site-ul de fact-checking Snopes.
Linking two cliffs of the #ShenxianjuScenicSpot in Taizhou, #Zhejiang, the 100-meter long Ruyi Bridge resembles a huge eye of the sky from a distance and perfectly blends into the picturesque surroundings. No wonder it has recently become a huge hit! pic.twitter.com/n3so6DMzHq
— Zhejiang, China (@izhejiang) March 30, 2021
Podul este construit în formă de "ruyi", un obiect ceremonial curbat, care simbolizează puterea şi norocul în folclorul chinez, al cărui nume l-a şi împrumutat.
Potrivit Arquitectura Viva, podul a fost proiectat de He Yunchang, expert în structuri din oţel care a fost implicat şi în realizarea Stadionului "Cuib de pasăre" din Beijing, construit cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2008.
De la inaugurarea sa la finele lunii septembrie 2020, podul din Zhejiang a atras peste 200.000 de vizitatori, devenind una dintre cele mai mari atracţii turistice din zonă.
Podul Ruyi vine să completeze o colecţie impresionantă de poduri "imposibile" construite în China, unde există, printre altele, cel mai lung pod de sticlă din lume, deshis tot în septembrie anul trecut, care măsoară puţin peste 526 de metri. Surprinzător sau nu, acest titlu a fost deţinut anterior de un pod tot din China, ţară în care găsim mai bine de 2.000 de poduri din sticla.