Podul de la Brăila-Tulcea: Montarea clemelor pentru cablurile verticale (Video)
Lucrările avansează la podul peste Dunare dintre Tulcea şi Brăila.
Muncitorii au început să monteze clemele de care vor fi agăţate cablurile verticale ce vor susţine calea de rulare a maşinilor, aşa cum se poate vedea în imaginile postate pe contul de YouTube Raducu P Drum.
„Lucrări executate pe şantierul Podului Suspendat de la Brăila: profilare strat de fundaţie din balast bretele 1, 2, 3, 4, recepţie strat de fundaţie din piatră spartă, asterene strat anticapilar sol 7, săpătură sol 6 drum de legătură Măcin, compactare cablu principal cu presă hidraulică, cofrare cuzineţi - Viaduct de acces, armare elevaţie zid de sprijin, montaj scări de acces pilon Jijila, montare elemente prefabricate podet tip D3, armare şi cofrare pereţi staţie de taxare”, a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pe Facebook.
Cel mai mare pod din România și al treilea din Europa
Supranumit în presă "Golden Gate-ul de peste Dunăre", podul suspendat peste Dunare de la Brailă, este cel mai important proiect de infrastructură din România din ultimii 30 de ani. Este cel mai lung pod suspendat din țara noastră, dar şi cel mai scump, şi este cea mai înaltă contrucţie din România.
Podul va măsura în total aproape 2 kilometri (1.974,30 metri), iar deschiderea principală va fi de aproape 1.120 de metri. Spre comparaţie, podul Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri şi o deschidere centrală de 1.280 de metri. Cablurile de susţinere vor avea 81.000 de kilometri de fir de oţel. Podul va avea o laţime de peste 30 de metri şi patru benzi de circulaţie pentru maşini. Vor fi prevăzute şi benzi pentru trafic pietonal şi pentru biciclete.
Proiectul prevede şi construirea lângă pod a 23 de kilometri de drum expres.
Lucrarea este realizată în proporţie de peste 60 la sută.