Poți să alegi puterea centralei termice pe lemne în kW funcție de numărul de calorifere?
Suntem în mijloc de toamnă, iar temperaturile blânde ne permit să schimbăm centralele pe ultima sută de metri. Într- un articol anterior arătam cum centralele pe lemne sunt o soluție în contextul actual. Astăzi răspundem uneia dintre întrebările pe care le primim adeseori de la clienții noștri. Este, de asemenea, un aspect discutat și online: Ce capacitate să aibă centrala pe lemne pentru un număr de cinci, șapte, X calorifere?
Exemplificăm:
Invariabil răspunsul nostru este: puterea centralei (kW) depinde de foarte mulți factori.
Aceasta pentru că nu putem estima capacitatea centralei termice doar în funcție de numărul de calorifere. În continuare vă detaliem cum puteți să estimați puterea termică a centralei, indiferent de combustibilul folosit, ce criterii să luați în calcul, de ce nu putem aplica un răspuns universal valabil și recomandarea noastră.
Criterii pe care să le luați în calcul când evaluați puterea centralei termice
Întrebarea ce putere să aibă centrala termică pe lemne pentru a o casă cu cinci calorifere nu poate primi un răspuns standard. Aceasta pentru că există mai multe criterii pe care să le ia în calcul un proprietar atunci când își achiziționează un sistem termic. Enumerăm o parte dintre acestea, menționând că lista poate fi mult mai lungă de atât:
- dacă centrala termică (indiferent de combustibil: lemn /peleți,gaz, electric) produce doar căldură sau și apă caldă;
- suprafața casei;
- înălțimea casei;
- suprafețe vitrate (ferestre și goluri);
- izolarea casei;
- zona geografică în care se află casa;
- poziționarea casei în respectivul la areal geografic;
- randamentul centralei termice;
- dimensiunea camerelor și poziționarea acestora către exterior, către zonele în care bate vântul sau sunt expuse intemperiilor iernii;
- dimensiunea caloriferelor,
- și altele.
Cum se calculează/ estimează puterea centralei termice pe lemne. O formulă de calcul de principiu
Puterea unei centrale termice se calculează în funcție de volumul de aer care urmează a fi încălzit (suprafața X înălțimea casei) și coeficientul de încălzire.
Astfel, o formulă este P =1,3 x S (m2) x H (m) x C (kW/ m3) (kw)
Coeficientul de încălzire este o variabilă care depinde de gradul de izolare al casei, de numărul și amplitudinea ferestrelor, altfel spus, de modul în care casa conservă căldura din interior. O casă bine izolată și fără suprafețele vitrate are un coeficient de 0,050 KWatt pe metru cub.
Apa caldă menajeră
Cum aceasta este situația ideală, cel mai sigur se calculează puterea pe fiecare cameră în parte. În plus, se consideră consumul de apă caldă menajeră și randamentul centralei.
Ca un reper, pentru o casă cu o baie și o bucătărie în care se prepară apa caldă e nevoie de aproximativ 30% din puterea centralei.
Inclusiv această cifră este un estimat, întrucât nu ia în calcul tipul de consumatori sau vârfuri de consum.
De ce este important randamentul unei centrale?
Pentru că aceasta este căldura real produsă. Spre exemplu centralele noastre pe lemne Torid au un randament foarte bun, de 90%. Așadar, la un cazan pe lemne cu putere nominală de 15 kW, 13,5 kW sunt transformați în căldură.
Un exemplu de calcul pentru o centrală termică pe lemne într-o situație ipotetică: o casă de 100 de metri pătrați și 5 calorifere
Răspunsul se mai poate da la întrebarea voastră: ce capacitate ar trebui să aibă centrala pe lemne pentru 5 calorifere?
Este o situație pur ipotetică e evident că nu există astfel de case:
Considerăm o casă de 100 de metri pătrați, cu cinci încăperi: o baie, o bucătărie, un living și două dormitoare. Fiecare dintre ele are 20 metri pătrați, iar necesarul de căldură pentru fiecare cameră ar fi identic, la fel și dimensiunea caloriferelor.
Considerăm înălțimea casei de 2,4 m.
Casa este perfect izolată și cu ferestre medii. Astfel, necesarul de putere doar pentru încălzire este
P= 100 m2 X 2.4 m X 50 W/m3 x 1,3 = 15.600 W = 15,6 kW
Cum centralele pe lemne Torid prepară și apa caldă, considerați aproximativ 3.5 - 4 kW pentru prepararea apei menajere.
In această situație ipotetică, am putea recomanda cazanul pe lemne Torid 20 AC.
Aceasta este doar o estimare și un produs sugerat în baza unui calcul ipotetic.
Adevărata noastră recomandare este să apelați la un specialist care să vă evalueze cu adevărat puterea centrale termice.
Aceasta pentru că lista noastră de criterii și variabile care influențează puterea centralei pe lemne este mult mai lungă. Dimensionarea corectă a centralei vă asigură un consum optim de lemne și confortul termic și ACM dorit.
De ce să alegeți centralele pe lemne Torid AC?
Deja am argumentat motivul pentru care cazanele pe lemne sunt deficient în mediul rural la ora actuală. Centralele termice pe lemne Torid AC aduc alte argumente în plus:
- funcționează pentru încălzire și apă caldă menajeră;
- au un randament foarte mare pentru o centrală pe combustibil solid;
- gamă variată de putere, adaptabilă pentru diferite spații;
- combustibilul solid nu constă doar în lemne, acestea pot fi alimentate și cu toate deșeurile menajere cu excepția plasticelor. Chiar si cărbune;
- sunt prevăzute cu țevi multiple de evacuare și ce le face foarte eficiente;
- sunt rotunde și pot fi amplasate simplu în orice colț pentru ergonomie;
- se economisește spațiu întrucât nu este nevoie și de un boiler alături de centrală pe lemne;
- sunt centrale termice românești produse pentru nevoile românilor.
În cazul în care vă doriți să cumpărați o centrală termică pe lemne Torid, vă suntem alături cu un calcul al necesarului de putere pentru casa dumneavoastră. Ne puteți contacta pe noi sau distribuitorii noștri, astfel încât voi să vă bucurați de eficiență, căldură, confort,
Echipa Eltim - Ambasador Plus vă este alături.