Pregătirea garajului pentru iarnă
Dacă pe vremuri, când erau mai puține norme în privința construcțiilor de pe domeniul public, la multe blocuri exista și o zonă de garaje, în prezent această anexă este în cele mai multe cazuri un privilegiu al celor care locuiesc la casă sau la curte.
Care este utilitatea unui garaj? Această anexă, foarte utilă pentru mașină, casă și gospodărie, vine cu multe beneficii. Printre cele mai importante menționăm:
● un autoturism protejat de intemperii, vandalizari și chiar de furt;
● un loc pentru a depozita tot ce ai nevoie pentru întreținerea mașinii;
● un loc de depozitare pentru scule, echipamente, roți de iarnă sau de vară și diverse lucruri;
● un spațiu pentru a meșteri, face activități creativ-recreative sau de handyman;
● un spațiu unde poți amplasa tomberoanele pentru colectarea selectivă a gunoiului.
Cum să pregătești garajul pentru sezonul rece?
Fiind un loc în care parchezi mașina pentru a o menține în siguranță, mai curată sau ușor de curățat iarna, acest loc trebuie să fie supus unor operații periodice de întreținere și amenajare. La acest capitol, fie că e primăvara sau iarnă, poți recurge la:
1. Curățarea și ordonarea periodică a spațiului
Faptul că este garaj și de multe ori este un loc al bărbaților, care sunt mai îngăduitori cu lipsa de curățenie sau cu dezordinea, nu înseamnă că acest spațiu nu trebuie să fie și el curățat și întreținut periodic. Fă curățenie prin lucruri și scule măcar o dată pe an, dacă ești ordonat sau mai des, dacă ești mai neglijent. Nu reține și stoca obiecte, cabluri, cauciucuri, nimicuri de care nu vei avea nevoie nici în 10 ani.
2. Zugrăvește și vopsește garajul
Fiind un loc predilect pentru diverse activități la care pot exista și mici accidente, la care pot sări stopi, se pot vărsa, scurge, picura diverse substanțe, care pătează sau lasă urme, curăță după fiecare accident podeaua cu o substanță decapantă și menține-o cât mai curată.
Zugrăvește periodic pereții, nu lăsa suprafețe lovite, zgâriate, deformate fără să le îndrepți sau să le vopsești. Refacerea vopselei împiedică apariția ruginii, coroziunea, deteriorarea, putrezirea materialului.
3. Alegerea unui sistem inteligent de depozitare
Alegerea unei modalități inteligente de organizare și depozitare pentru garaj este foarte utilă pentru a reuși să păstrezi ordine și să stochezi cât mai multe lucruri. Poți opta pentru rafturi verticale, orizontale și chiar cu prindere în tavan. Alege un sistem și cu sertare și dulapuri închise, inclusiv unele cu cheie, în care să pui uneltele și sculele cele mai valoroase.
4. Ai grijă la izolarea pereților și acoperișului
Chiar dacă este garaj, asta nu înseamnă că poți permite apei să curgă prin acoperiș sau să se prelingă pe pereți. Garajul trebuie să fie amenajat, îngrijit și bine izolat pentru a nu lăsa niciun strop de apă să pătrundă pe undeva sau să se formeze condens, care să ducă la apariția de mucegai. Grija ar trebui să fie și mai mare dacă este vorba despre un garaj legat de casa sau subteran, de unde se poate ajunge direct la un spațiu interior al imobilului sau casei.
5. Optează pentru soluții moderne de amenajare
Dacă vrei să faci din această anexă a casei un loc la standarde ridicate, integrarea de tehnologie modernă este absolut obligatorie. Aici putem menționa o ușă (poartă) de garaj modernă, dotată cu sistem automat de deschidere, sistem pentru încălzirea garajul, pentru a fi cald când cobori din mașină sau încălzire prin pardoseală pentru a usca podeaua atunci când se scurge apă de pe automobil, uși automate, care se închid singure atunci când părăsești interiorul casei sau care să nu fie accesibile din exterior unei persoane neautorizate, integrarea de aplicații care să permită controlul de la distanță al tuturor acestor facilități.
Dacă vrei să te bucuri de un garaj mai curat, mai organizat, bine izolat și sigur, merită să iei în calcul toate detaliile menționate mai sus. Și nu ezita să apelezi la specialiști pentru a identifica cele mai bune și sigure sisteme de izolație, depozitare și închidere.