Pregatirea si organizarea camarii pentru toamna: zece sfaturi importante
Chiar daca ideea de a pune conserve si de a depozita alimente pentru iarna a parut demodata in ultimul timp, iata ca situatia la nivel global si avertismentele cu privire la scumpirea alimentelor nu ne lasa sa ne neglijam camara in aceasta toamna. O organizare eficienta a acesteia va permite nu doar sa va asigurati strictul necesar pentru iarna (si asta chiar daca va achizitionati o mare parte din resurse, nu neparat daca faceti propriile conserve), ci va asigura si de rezistenta produselor stocate. Aerisirea, temperatura, ergonomia spatiului sunt esentiale pentru a mentine un climat propice intr-un spatiu atat de mic precum o camara. Bioclimatul de aici trebuie sa se poata mentine singur, fara prea multe interventii din partea dv., in parametrii optimi toata iarna viitoare.
Echilibrul bioclimatului din camara de alimente depinde de o serie de factori (foto: abowlfulloflemons.blogspot.com)
1 Pregatiti spatiul in prealabil, primele doua saptamani din septembrie sunt suficiente pentru aceasta. Mai ales daca aveti un spatiu de depozitare mic (o camara si nu un beci), e important sa evitati igrasia, condensul, mucegaiul, praful, umiditatea, temperaturile prea mici sau prea mari. Intr-un spatiu mic exista risc mai mare de a se incalzi aerul, in schimb aveti control mai usor asupra ambientului. Masurati temperatura medie din incapere si verificati aerisirea, iar daca nu sunt cele mai bune conditii luati din timp masurile pentru a crea un ambient propice conservelor si alimentelor pe care le vreti depozitate. Adaugati daca e nevoie un sistem de ventilare, termoizolati peretii etc. Daca exista o fereastra, filtrati lumina care intra prin aceasta si aveti grija ca razele soarelui sa nu cada pe produsele care au nevoie de intuneric pentru a se mentine in termenul de garantie.
2 Verificati daca trebuie reconditionate rafturile, mobilierul si accesoriile deja prezente in acest spatiu. Adaugati sisteme noi de organizare, lazi, cuiere, sisteme metalice de separare (gasiti o serie de accesorii in magazinele de profil, scopul este folosirea la maxim a spatiului, dar si evitarea situatiilor in care borcanele se pot sparge, pungile sau sacii se pot agata si rupe). Lazile si repientele nu trebuie sa fie neaparat noi, puteti reconditiona si refolosi altele mai vechi. Important: verificati rezistenta rafturilor si sistemelor la greutatea pe care o vor suporta ulterior!
3 Nu uitati de folosirea ergonomica a spatiului: in multe camari se merge pana cu rafturile pana aproape de tavan, folosindu-se astfel volumul incaperii si pe inaltime, dar atata timp cat cele mai de sus rafturi devin aproape incaccesibile e important si cum ajungeti la ele sau cum va miscati in camara. Nu va doriti sa ajungeti cu chiu cu vai la un borcan si apoi sa-l scapati din mana cand coborati din raft in raft… Mai degraba decat niste rafturi fixe sus, puteti instala un sistem cu scripeti sau puteti achizitiona o scara metalica cu cateva trepte.
4 Atentie la materialele pe care si in care depozitati bunurile. Degeaba aveti un sac intreg de faina, daca panza acestuia e deja alterata si va incuraja proliferarea musculitelor: in cateva sapatamani va trebui sa-l aruncati la gunoi. Morcovii pe un strat de nisip sunt o idee buna, dar daca lemnul lazii in care ii puneti e usor putred nu ati rezolvat nimic. Chiar daca se bate multa moneda pe materialele naturale, panza si lemnul nu sunt intotdeauna idei bune (doar daca sunt noi!). PVC-ul rafturilor, metalele, ceramica, vopseaua sau varul tratate antifungic mentin un mediu mai septic.
5 Greu, voluminos, accesibil... Sfaturile despre cum se aliniaza borcanele mai inalte in spate si cele mai mici in fata sunt adesea inutile, nu conteaza cum le aranjati atata timp cat pentru dv. sunt vizibile si accesibile. E suficienta etichetarea produselor. In rest, tine de rezistenta rafturilor si de volumul ocupat de fiecare produse in parte, lucruri pe care le face fiecare in propriul stil. Si evident, ce e mai greu sau voluminos sta jos, ce e mai usor si mai mic poate fi pus sus...
6 Tot despre organizare, exista insa si lucruri general valbile: separati rafturile de alimentele de spatiile destinate altor bunuri si resurse (detergenti, servete, borcane goale, produse de curatenie). Pe acestea din urma inchideti-le, daca s epoate, un cutii sau lazi d eplastic. Aceasta nu doar ca va proteja alimentele de toxine, dar va va face si sa petreceti cat mai putin timp in camara, usurandu-va accesul
7 Chiar daca nu faceti mari modificari, igienizati spatiul inainte de a incepe depozitarea produselor. Curatati rafturile, dar si recipientele pe care le veti folosi la conservare. Nu depozitati recipiente umede prin exterior, stergeti-le inainte de a le pune aici.
8 Nu puneti alimente calde sau fierbinti in camara. Lasati-le la racit afara, pentru ca, mai ales daca aveti deja alte produse inauntru, noile conserve vor ridica temperatura si puteti pune in pericol ceea ce ati facut pana acum.
9 Evaluati cantitatea resurselor si in functie de necesitatile familiei. Nu are rost sa depozitati excesiv lucruri cu “termen de garantie” de cateva luni, vor ocupa spatiul si in plus daca unele alimente daca transpira, se strica sau fac paraziti le pun in pericol si pe celelate.
10 Puteti folosi cateva remedii pentru a va asigura suplimentar un mediu aseptic: carbune pentru a absorbi mirosurile, lavanda uscata sau pliculete de ceai de lavanda pentru a tine la distanta daunatorii, solutii special concepute pentru spatiile de acest gen. Aerisiti incaperea cat de des posibil, dar spre iarna nu lasati umiditatea de afara sa se inflitreze in camara. Verificati periodic perisabilitatea conservelor, daca au facut flori, mucegai sau daca au iesit din garantie si indepartati-le.
Proiectare si masuratori
Semineul optim pe lemne pentru o locuinta este cel care este inclus in planul initial al constructiei. Astfel, pozitionarea sa poate fi ideala. In acest context, semineul nu este doar un element adaugat ulterior in decor, ci este integrat corespunzator inca de la inceput. Daca amplasarea semineului nu este prevazuta in etapa initiala a proiectului, exista riscul ca acesta sa nu poata fi instalat exact in locul dorit, sa fie limitat in ceea ce priveste dimensiunile, tipul sau modelul, sa genereze costuri suplimentare sau chiar sa nu poata fi instalat un semineu pe lemne in locuinta, ci doar un semineu decorativ, in cel mai bun caz.