Prima casa realizata cu o imprimanta 3D
Revolutia tehnologiei de printare 3D a ajuns aproape de punctul in care aceste echipamente au un pret atractiv si pentru persoanele de rand.
V-ati gandit ce ar putea sa insemne pentru industria constructiilor daca aceasta tehnologie ar fi folosita pe scara larga si daca, cu ajutorul imprimantei veti putea sa va construiti singuri propria casa?
Compania olandeza DUS Architects lucreaza la dezvoltarea acestui proces tehnologic. Au dezvoltat o imprimanta 3D care este de zece ori mai mare decat una normala, ambalata intr-un container de marfa.
Echipa de arhitecti urmareste sa eficientizeze procesul de constructie astfel incat sa se reduca semnificativ cantitatea de deseuri. Plasticul bio are la baza semninte de rapita, iar daca piesele create la fata locului, din diverse motive, nu respecta proiectul sau cerintele tehnice impuse acestea pot fi macinate si refolosite.
Unii sunt de parere ca realizarea modelului chiar pe santier va creste perioada lucrarilor de constructie dar totul pana la urma, face parte dintr-un experiment. Firma de arhitectura ia in calcul si alte posibilitati pentru materialele de constructie, cum este cazul unui lichid pe baza de lemn care se intareste si devine asemanator unor placi de MDF sau produse bio-degradabile care pot fi folosite pentru structuri temporare, care se vor topi dupa un sezon.
In cazul casei de pe canal, de la elementele care au o inaltime de 3-3.5m care vor fi finalizate intr-o saptamana pana la componentele dintr-o camera care vor fi prevazute cu mobilier integrat, vor avea in componenta si beton izolator, creand nu numai o constructie noua dar oferind oportunitatea de a intelege cum aceste tehnologii revolutionare pot fi folosite pe santiere in viitor.
In urma cu zeci de ani, doar ideea de a realiza orice obiect cu ajutorul unei masinarii care sa imprime 3d era considerata de domeniul sience-fiction, posibil doar in Star Trek. In doar cativa ani, industria tehnologiei de imprimare 3d a capatat amploare iar acum suntem martorii efectelor pe care aceasta le are in diferite domenii, de la mancare imprimata pana la proteze special create, mobilier si acum chiar constructii la scara reala.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa