Prima cladire realizata integral din lemn primeste acordul de functionare
![Prima cladire realizata integral din lemn primeste acordul de functionare](https://storage.spatiulconstruit.ro/storproc/stire/02/38/18320/poza_liste_stire/48054/001_1020x610_48054.jpg?width=845&height=610)
Dupa zece ani de cercetare care au avut ca scop reintroducerea lemnului in arhitectura urbana japoneza, prima cladire cu mai multe niveluri realizata integral din lemn a reusit sa indeplineasca toata criteriile de siguranta impuse de autoritati si a primit acordul de functionare. Clinica Veterinara Miyamura a fost realizata de echipa Atelier OPA condusa de arhitectul Toshihiko Suzuki in colaborare cu Takao Nishizawa de la Buildinglandscape.
Imobilul este o combinatie de structura traditionala alcatuita din stalpi si grinzi de lemn si elemente LVL (Laminated Veneer Lumber – lemn furniruit laminat) un material de ultima generatie, care are capacitatea de a rezista la foc timp de 60 minute. Aceasta performanta este mai buna decat cerintele impuse de normele in vigoare care impun o rezistenta minima la foc de 45 minute.
In mod interesant peretele realizat cu lemn LVL are o grosime de doar 15cm. In vreme ce actioneaza ca un element portant, lemnul LVL este in acelasi timp rezistent la foc fara sa fie necesare tratamente suplimentare. Drept urmare, constructia care gazduieste acum spatiile clinicii veterinare Miyamura este compusa din lemn 100%, fara peretii din beton, elementele structurale din metal sau finisajele si protectiile rezistente la foc, care pana nu de curand erau parte integranta a cladirilor cu mai multe niveluri din Japonia.
Amplasata intr-unul din cartierele centrale ale orasului Tokyo, clinica poate fi considerata un model care reintroduce valorile traditionale in designul japonez. Avantajele folosirii acestui lemn LVL nu tin doar de performantele structurale si de rezistenta la foc, el demonstrand cum o cladire inalta intr-o zona importanta a orasului poate sa beneficieze de pe urma celorlalte avantaje constructive si estetice ale lemnului. Printre acestea se numara caracteristicile performante de termoizolare, cele acustice si mai ales raportul pret-calitate bun care ii face o optiune atractiva pentru constructori. Folosirea acestui tip de lemn a redus semnificativ incarcarile generale ale cladirii ceea ce s-a vazut in eficientizarea costurilor de executie ale fundatiilor, care avand in vedere contextul seismic al zonei sunt destul de ridicate.
Lasat aparent, lemnul LVL se dovedeste a fi si un finisaj placut pentru spatiile interioare dar si pentru fatade deopotriva. In acest sens, fatada principala orientata spre sud precum si cele de pe est si vest au fost realizate cu panouri din lemn LVL de 15cm grosime (prevazute cu o membrana hidroizolanta permeabila la vapori si acoperita de inca 3cm de placaj LVL). In acelasi timp, peretii interiori, pardoselile si tavanele, pe langa elementele de mobilier incastrate, toate realizate din lemn LVL ofera o atmosfera placuta si relaxanta, cu textura si nuante interesante.
Cladirea clinicii are o suprafata totatala de 250mp si a fost finalizata in doar opt luni.