Primele cladiri pasive multifamiliale in Europa Centrala si de Est. Si Romania face pasi importanti in aceasta directie
Reducerea consumului de resurse necesar pentru intretinerea cladirilor este una dintre principalele directii asumate de Europa pentru protejarea mediului. Arhitectii au propus multe proiecte de case pasive, precum si cladiri care produc mai multa energie decat cea consumata. Recent, in Europa au fost proiectate primele cladiri multifamiliale pasive.
Germania este lider la acest capitol cu numar record de proiecte de blocuri cu eficienta energetica maxima. In ultimii ani cladirile pasive multifamilale au devenit o realitate in Estul si Centrul Europei, in special in tari precum Cehia, Slovacia sau Ungaria. In acest proiecte facturile lunare la utilitati pot ajunge pana la cinci euro (mai putin de 25 de lei pe luna). In Romania interesul pentru cladiri cu un consum energetic minim creste de la an la, investitorii privati optand pentru cele mai moderne materiale de constructii.
Iata trei proiecte de blocuri pasive din Europa Centrala si de Est certificate de Passivhaus-Institut! In aceste cladiri s-a optat pentru solutii de zidarie YTONG la exterior, acesta fiind materialul cu cea mai buna performanta energetica in categoria produselor minerale de zidarie.
In Romania, interesul pentru cladiri cu un grad crescut al eficientei energetice creste de la an la an. Romania Green Building Council afirma ca in acest moment in tara sunt peste 4.300 de locuinte din cladiri multifamiliale inscrise in programul Locuinte Verzi. Locuintele verzi au preformante energetice superioare, apropiate de cele specifice unor cladiri pasive. In categoria de zidarie, YTONG este primul produs certificat de ROGBC pentru constructia de Locuinte Verzi.
Din partea dezvoltatorilor, dar si a beneficiarilor finali cerintele pentru cladiri pasive sunt in crestere. In 2015 in Romania a fost efectuat primul test de etanseitate pe o cladire multietajata, respectiv un bloc cu 12 etaje din ansamblul THE PARK Apartments, proiect construit cu zidarie YTONG. Rezultatele au fost de trei ori mai bune decat cerintele minime din Germania la acest capitol.
Proiecte care vizeaza un consum energetic redus si un nivel ridicat de calitate al executiei exista in marile orase ale tarii. In Brasov, cladirea Arte by HVA este primul bloc monostrat cu eficienta energetica ridicata realizat in aceasta zona. Proiectul realizat de echipa de arhitecti HVArchitects are peretii de inchidere realizati intr-un singur strat de zidarie si solutii de termoizolare aplicate doar pe stalpi si grinzi. Blocurile de zidarie YTONG A+ de 40 de centimetri folosite ca soluitie de zidarie au permis obtinerea celor mai bune rezultate la capitolul izolare termica. Solutia de construire cu materiale minerale este completata de placarea centurilor si a stalpilor cu sistemul Multipor.
Alte proiecte de cladiri multifamiliale eficiente energetic realizate anul acesta cu solutii YTONG in Romania sunt Nifon Apartments, realizat cu solutii de zidarie YTONG A+ sau Nusco Premio, o cladire cu zidarie YTONG Clasic si sistemul termoizolator 100% mineral Multipor.
In Europa Centrala si de Est exista deja proiecte de cladiri multifamiliale pasive care au fost certificate de Passivhaus-Institut. Proiectul Hyacint Modřany amplasat in Praga, Cehia a fost livrat in anul 2014 si cuprinde mai multe cladiri cu 5 etaje si cate 27 de apartamente. Intregul ansamblu a fost gandit pentru a asigura locatarilor un consum minim de energie. Cladirea F cu o suprafata construita de 1981 mp s-a incadrat ca performanta energetica in categoria constructie pasiva primind si o certificare in acest sens. Peretii exteriori ai acestui bloc sunt realizati cu blocuri de zidarie YTONG de 50 de centimetri, produse disponibile si in Romania si utilizate din ce in ce mai des, in special pentru case unifamiliale. Necesarul anual total de energie primara pentru aceasta cladire care include instalatiile de incalzire, apa calda si electricitate este de 115 kWh /mp.
Zelene Atrium sau Green Atrium este un proiect din Trnava, Slovacia, utilizat si testat pana anul trecut, in luna mai. Cladirea cuprinde 25 de apartamente si este primul bloc de apartamente pasiv din punct de vedere energetic inregistrat in Slovacia. Pentru peretii exteriori arhitectul Miroslav Marko a propus utilizarea unor blocuri de zidarie YTONG de 25 de centimetri peste care a aplicat termoizolatie de 15 centimetri si o placa de vata minerala bazaltica de 3 centimetri. Necesarul total de energie primara care include instalatiile de incalzire, apa calda si electricitate este de 118 kWh /(m2a ).
In Budapesta, Ungaria, initiativa pentru constructia unui bloc pasiv a venit tocmai din partea autoritatilor locale, respectiv Biroul Municipal al Districtului 13 care a compandat realizarea unui ansamblu rezidential cu 100 de apartament. Acesta a fost proiectat de biroul Archikon. Proiectul este un exemplu de eficienta energetica pentru cladiri multifamiliale de asemenea dimensiuni. Interesant este ca ansamblul rezidential a fost gandit pentru a fi inchiriat familiilor cu venituri mai mici - acesta este motivul pentru care autoritatile au alocat o suma mai mare pentru faza de constructie. Locatarii de aici beneficiaza de costuri anuale cu incalzirea echivalente in moneda noastra de doar 300 de lei (circa 25 de lei pe luna). Pentru realizarea peretilor exteriori proiectantii au apelat la blocurile de zidarie YTONG de 25 centimetri.
Despre Xella
Xella este cel mai important producator mondial de materiale de constructii pentru zidarie din domeniul betonului celular autoclavizat. Grupul are 90 de fabrici si numeroase centre de vanzare in 30 de tari. In Romania, Xella a inaugurat in anul 2010, la Ploiesti, cea mai moderna unitate de productie de blocuri de zidarie tip BCA din Europa de Est, in urma unei investitii greenfield de 32 mil EUR. Cu focus pe inovatie continua si calitate in constructii, Xella produce si comercializeaza in Romania zidarie premium din BCA sub marca YTONG, iar din 2013 si produse termoizolatoare minerale sub marca Multipor.