Primele imagini cu proiectul celei mai mari grădini botanice din lume
Gradina Botanica Oman este un proiect indraznet, inovativ si care va deveni cea mai mare gradina botanica din lume - recent, primele randari au fost dezvaluite publicului pe internet. Birourile Arup, Grimshaw si Haley Sharpe Design au colaborat pentru a crea un plan ce rezolva problemele legate de arhitectura, inginerie si amenajare a teritoriului pentru spatiul cu suprafata de peste 420 ha.
Gradina, aflata sub tutelajul Maiestatii Sale Sultanul Qaboos bin Said Al Said, se va deschide pentru a celebra diversitatea botanica a Omanului, la poalele Muntior Al Hajar In acest loc este inca vizibil un sol marin antic, elevat la 100 m deasupra nivelului marii de activitatea tectonica.
Planul proiectului se foloseste de peisajul divers intr-un mod avantajos, aleile si legaturile intre cladiri fiind amplasate de-a lungul terenului cu pante, creste si rape.
In centrul gradinii botanice vor fi construite opt habitate regasite pe teritoriul tarii, in care va fi prezentata flora endemica si pe cale de disparitie a Omanului. Doua dintre habitatele sensibile vor fi amplasate in structuri mari din sticla, tip biom, care se vor incadra perfect in relieful desertic. Biomul de Nord va recrea mediile variate ale muntilor din Nord, in timp ce Biomul de Sud va adaposti habitate din regiunea Dhofar - incluzand si o replica a reliefului padurii in timpul “Khareef”-ului (denumirea locala pentru sezonul musonic de la jumatatea lui iunie pana la jumatatea lui septembrie). Dintr-o parte in cealalta a habitatelor se va putea ajunge cu telecabina, si vor exista si centre de educatie si cercetare.
Arhitectura organica ce defineste structurile biom a fost inspirata de conditiile atmosferice ale zonei, arhitectii folosindu-se de topografie, orientarea soarelui si climat pentru a optimiza iluminatul natural, racirea aerului si sistemul de irigatie. Proiectul va incerca sa obtina si certificarea LEED Platinum, adica unul dintre cele mai cunoscute programe de certificare a cladirilor verzi folosit la nivel mondial.
Keith Brewis, partener al biroului de arhitectura Grimshaw, a declarat: “Gradina Botanica Oman este un proiect uluitor ce contine multe substraturi ale importantei problemelor culturale si de mediu. Scala si diversitatea proiectului sunt cu adevarat de prima clasa si ne simtim onorati sa lucram ca arhitecti pentru un proiect ce are la baza conservarea biodiversitatii.”
Gradina le va permite vizitatorilor sa experimenteze intreaga flora a Omanului in doar cateva ore si cu siguranta va deveni o atractie turistica de interes atat pentru localnici, cat si pentru turisti. Constructia proiectului se asteapta sa inceapa in orice moment.