Protectia la incendiu - cu ce prevenim, detectam si stingem un incediu
In Romania, conform unui studiu realizat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), la fiecare 20 de minute izbucneste un incendiu, seara, intre orele 18-22. Protectia la incendiu nu este doar ceva necesar, ci reprezinta un set de instalatii absolut prioritar in cadrul spatiilor construite. Pentru mediul rezidential se pune accent pe functiunile unde riscul aparitiei incendiilor este ridicat: bucatariile, living-urile cu seminee, mansardale, camerele in care predomina finisajele cu lemn etc.
Cand vorbim despre arderi, vorbim despre reactii chimice care apar in prezenta a trei elemente: oxigenul, combustibilul si caldura. In cazul nefericit in care focul izbucneste, este bine sa stii ca are, in general, cinci etape de dezvoltare: aprinderea, extinderea, conturarea, arderea maxima si stingerea.
Iti prezentam, mai jos, cateva dintre modurile esentiale prin care poti obtine o instalatie de protectie la incendiu eficienta:
Semnalizare, detectie incendii
Semnalizarea incendiilor inca de la aprindere este esentiala pentru siguranta tuturor, asadar trebuie sa iti prevezi constructia cu un sistem optim de semnalizare si detectie a flacarilor.
Automatizari evacuare fum, gaze fierbinti
Necesare pentru evacuarea fumului si pentru o alimentare a spatiilor cu aer proaspat, respirabil.
Cupolete, voleti evacuare fum
Reprezinta o solutie de tip 2 in 1 pentru acoperisuri si mansarde, fiind, in acelasi timp, atat o sursa de iluminat natural, cat si o solutie eficienta pentru ventilarea naturala si pentru evacuarea fumului.
Ferestre evacuare fum
Daca nu doresti sa apelezi la cupolete pentru mansarda, exista, desigur, si ferestre prin care poti beneficia atat de iluminare si ventilare, cat si de evacuarea fumului.
Elemente constructive care sporesc siguranta, precum si produse destinate ignifugarii:
Tavane suspendate rezistente la foc
Compartimentari rezistente la foc
Sticla rezistenta la foc
Produse de etansare la foc
Tratamente ignifugare