Prototipul EFdeN va deveni primul Centru de Cercetare a Conditiilor de Confort din Romania
După ce a reprezentat România cu succes în finala competiţiei Solar Decathlon Europe 2014, prototipul EFdeN, creaţia proiectului cu acelaşi nume, şi-a găsit o casă permanentă pe Bd. Pache Protopopescu, nr. 66, în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor, partea a Universității Tehnice de Construcții București, unde va deveni primul Centru de Cercetare a Condiţiilor de Confort din România.
Echipa EFdeN este alcăuită din 60 de membri, iar pe durata celor 2 ani de la calificarea în competiție au trecut prin proiectul EFdeN, s-au dezvoltat profesional și personal peste 230 de studenți. Proiectarea prototipului, execuția în București, transportul la Versailles și reconstrucția locuinței P+1 cu 170mp construiți în doar 10 zile au fost realizate de studenți în colaborarea cu profesori de la universitățile partenere: Universitatea Tehnică de Construcții București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism ‘’Ion Mincu’’ București cu susținerea celor peste 90 de companii care au crezut în demersul educațional, de cercetare, energie și mediu și au decis să investească timp, materiale și fonduri pentru a face acest vis realitate.
Începând cu mijlocul lunii iunie, centrul va fi deschis studenţilor, profesioniştilor şi publicului larg. Centrul de Cercetare a Condiţiilor de Confort (EFdeN 4C) îşi propune să reunească studenţii, profesorii, tinerii cercetători, şi partenerii proiectului, din mediul public şi privat, pentru a analiza şi testa toata aspectele ce ţin de confortul și siguranța unei locuinţe. Aducând împreună eforturile de cercetare şi expertiza partenerilor, ne dorim să găsim soluţii la provocările impuse de crearea unui spaţiu de locuit confortabil, adaptat la realităţile şi nevoile societăţii contemporane.
Casa EFdeN îşi propune şi să devină prima locuinţă certificată complet Living Building Challenge (LBC) din Europa. Cea mai riguroasă schemă de certificare sustenabilă la nivel mondial, LBC impune o proiectare şi o construcţie care să ţină cont de caracteristicile regiunii geografice, ale sitului de amplasare, cu un rol foarte important al consumului de resurse, energie, apă și materialele utilizate, locul de proveniență a lor. la provocările impuse de crearea unui spaţiu de locuit confortabil, adaptat la realităţile şi nevoile societăţii contemporane.
Membrii proiectului în parteneriat cu Bog’art lucrează din greu la construirea casei şi vă aşteaptă începând cu mijlocul lunii iunie pentru a vizita centrul din incinta Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor, din Bd. Pache Protopopescu, nr. 66. Mai multe informații pe siteul proiectului: www.efden.org sau pe www.facebook.com/EFdeN.
Ce este EFdeN? O locuință solară (generează electricitate prin panouri fotovoltaice și asigură apa caldă în locuinţă prin panouri solare), sustenabilă (o parte din echipamente şi materiale utilizate sunt reciclabile și reciclate, prieteneoase cu mediul având un grad scăzut de compuşi organici volatili și fără PVC, eficientă din punct de vedere energetic (De 4 ori mai eficientă ca o casă tradițională), activă (produce mai multă energie decât consumă pe durata unui an, iar diferența va fi injectată în rețea primind bani pentru surplusul de energie) și inteligentă folosind un sistem de automatizare care monitorizează și controlează locuința învațând în același timp adaptându-se comportamentului ocupantului.