R vine de la Rosia Montana
Unele lupte se duc in strada. Altele la televizor si in coloanele ziarelor.
Cele din strada sunt reale: contin oameni fizici, care striga, scandeaza, cer, apara locuri si fiinte, flutura steaguri, merg, pedaleaza... apoi dorm in saci si in corturi. In centrul orasului. Uneori saptamani intregi. Mai rar, devin din ce in ce mai multi, insuportabil de multi, aproape. Daca ai fi acolo, ai simti fiorii aceia ai adevarului, ai revoltei, ai mandriei ca poti ridica vocea. Ca, in sfarsit, romanii pot fi uniti pentru o cauza nobila, care nu mai are nimic de-a face cu badarania, politica si minciunile, ci doar cu nevoia oamenilor de a-si pastra macar constiinta curata. Ai simti fiorii emotiei, pentru ca stii bine ca de peste zece ani, de cand cu ultimii mineri spargand capetele studentilor, nu s-a mai indraznit asa ceva. Neamul asta se ridica greu si iarta multe.
...Unele lupte se duc la televizor si in coloanele ziarelor.
Cele de la televizor si din articole contin cuvinte. Cuvinte care zboara, care interpreteaza, modifica adevarul si il fac sa para altfel. Daca o parte a omenirii nu ar avea nevoie de ochii si creierul altora si ar putea sa-si foloseasca propriul fizic... sa verifice cu ochii proprii, sa gandesca cu creierul propriu si sa se miste cu picioarele proprii! Dar e prea greu sa te ridici de pe canapea si sa arunci telecomanda, mai ales cand ai fost hranit douazeci de ani cu minciuni si emisiuni (sa nu le zic altfel) populare. Si nu toti stau in centru, ca sa deschida geamurile si sa vada cine striga atat de tare in strada.
Fac parte dintre jurnalistii care, cu mult timp in urma, au inteles ca meseria mea se numeste, mai realist, PR.
In Bucuresti, ieri, mi-am adus aminte de facultate si de increderea de atunci in adevar si deontologie profesionala.
Am fost la marsurile de protest pentru ambele cauze. Cauze care meritau o vizibilitate mai buna im media "clasica": un mars imens pentru o tara curata. Si inca unul, mai mic, pentru viata unor fiinte care nu au glas sa se apere singure. Acum ma gandesc ce noroc pe noi ca a venit Internetul din urma, cel de care ne plangeam noi, "jurnalistii", ca ne-a luat painea de la gura... Pai o s-o tot ia in ritmul asta.
Pana la urma, orice ar spune unii dintre colegii mei de breasla, eu continui sa vad ca nu este vorba de un mars cu scopuri politice. Poate cel mult unul decis sa termine cu politicile in dezinteresul cetatenilor. Am fost acolo. Nimeni in jurul meu nu a scandat "Jos cu susul". Nu e vorba nici de vreo manipulare in masa (desi s-au atasat de coloana si cativa interesati, pierduti insa in vocea "Uniti. Slavam!" a majoritatii). Cauza care ramane pe buzele tuturor si care i-a unit pe toti cei peste douazeci de mii de oameni, indiferent de opinii, de varsta, intr-un singur gest de revolta, de amploare, nu are nevoie de vorbele mele. Ci de ale unui poet istoric. Era parafrazata scurt pe un banner: "Pentru muntii si apele tale/ Ridica-te Gheorghe, ridica-te Ioane."
Articol si foto Alina Miron
Festivalul frumuseții @COSMETICS BEAUTY HAIR 2024
Dacă ești hair stylist, cosmetician, expert în manichiură, make-up artist sau pur și simplu pasionată de beauty, COSMETICS BEAUTY HAIR 2024 este evenimentul pe care nu trebuie să-l ratezi!
Îți oferim oportunitatea de a participa la Festivalul Frumuseții, unde vei putea asista la demonstrații live realizate de experți de renume din industrie, participi la workshopuri interactive pentru a-ți perfecționa tehnicile, beneficiezi de reduceri exclusive la produse profesionale, ideale atât pentru saloane, cât și pentru uz personal. Programul activităților conexe
Transformă-ți pasiunea în performanță și profită de cele mai atractive oferte! La COSMETICS BEAUTY HAIR găsești tot ce ai nevoie pentru salonul tău sau pentru a explora acasă cele mai noi produse de pe piață. Te așteptăm să descoperi și să te bucuri de inovațiile din lumea frumuseții!
Universul artei @ANTIQUE MARKET II 2024
Lasă-te captivat de frumusețea și eleganța pieselor de artă care au trecut testului timpului și adaugă o notă de autenticitate și distincție colecției tale. Fiecare obiect are o poveste unică și o valoare istorică ce așteaptă să fie descoperită.
Vino să trăiești o experiență plină de mister și descoperiri captivante. La ANTIQUE MARKET II 2024 ai ocazia să te întâlnești cu pasiunea și expertiza colecționarilor și anticarilor și să te bucuri de atmosfera vibrantă a evenimentului.
Nu rata ocazia de a găsi piese unice care îți vor transforma colecția într-o veritabilă comoară. Te așteptăm alături de noi într-o călătorie fascinantă în lumea artei!
Program de vizitare (valabil pentru cele trei evenimente)
19-21 septembrie 10:00-18:00
22 septembrie 10:00-16:00
Bilet intrare: 20 lei - biletul permite accesul la BIFE - SIM 2024 (pavilion B2) și Cosmetics Beauty Hair 2024 (pavilion B1) și ANTIQUE MARKET II 2024 (pavilion A).
Înregistrarea cu un cont de vizitator specialist în aplicația ROMEXPO asigură acces gratuit profesioniștilor la BIFE – SIM și COSMETICS BEAUTY HAIR
Scanarea 3D: O tehnologie revoluționară pentru conservarea patrimoniului
Scanarea laser 3D este o metodă non-invazivă, care creează modele tridimensionale detaliate ale obiectelor și structurilor.
Amplasată pe drone, tehnologia LIDAR permite colectarea a milioane de puncte pe secundă, oferind o soluție optimă și în cele mai complexe condiții, de la terenuri greu accesibile sau acoperite de vegetație densă.
Gestionarea proiectelor interioare, indiferent de mărime sau complexitate, este acum mult mai simplă cu SLAM (Simultaneous Localization and Mapping). Această tehnologie permite scanarea laser 3D în orice mediu, chiar și în absența semnalelor GNSS. Este ideală pentru clădiri comerciale, fabrici sau muzee.
În plus, tehnologia mobile mapping, care combină scanarea 3D cu poziționarea GPS și alti senzori mobili, permite cartografierea rapidă a siturilor mari sau greu accesibile. Acest lucru este deosebit de valoros în conservarea clădirilor și siturilor istorice extinse, cum ar fi castelele, cetățile sau ansamblurile arhitecturale întinse.
Cu ajutorul acestor tehnologii, arhitecții și proiectanții pot identifica problemele structurale ale unei clădiri și pot planifica restaurări mai eficiente.
Un alt beneficiu major al scanării 3D este posibilitatea de a crea copii digitale ale clădirilor și monumentelor de patrimoniu, care pot fi utilizate în diverse scopuri educaționale și de cercetare. Aceste modele digitale pot fi accesate de oriunde din lume, făcând patrimoniul cultural mai accesibil pentru cercetători, istorici și publicul larg.
Cum contribuie Xplorate Group la conservarea patrimoniului cultural?
Xplorate Group ofera servicii de scanare laser 3D și cartografiere digitală, având o echipă de experți și echipamente de ultimă generație care pot face față provocărilor celor mai complexe proiecte de conservare și restaurare. Prin utilizarea tehnologiilor avansate precum LIDAR, SLAM și mobile mapping, Xplorate Group joacă un rol crucial în protejarea clădirilor istorice și a monumentelor de patrimoniu din România și nu numai.
Portofoliul nostru de servicii include:
• scanarea laser 3D, scanare LIDAR aeropurtat, mobile mapping, slam
• modelarea 3D, relevee 2D, DTM, Scan-to-BIM
• fotogrammetrie
• apartamentări, avize AACR
• tururi virtuale
• asistență topografică în șantier
• calculul suprafețelor conform standardului BOMA
• monitorizare tasări și fisuri (UCC). Monitorizarea evoluției degradării, servicii de monitorizare a stării clădirilor prin măsuratori periodice, ceea ce permite detectarea schimbărilor pentru o clădire sau imobilele învecinate.
Avantajele pe termen lung ale scanării 3D în conservarea patrimoniului
Utilizarea tehnologiilor de scanare 3D precum LIDAR, SLAM și mobile mapping aduce numeroase avantaje pe termen lung în conservarea patrimoniului. Prin digitalizarea clădirilor și monumentelor, aceste tehnologii oferă un mijloc sigur de documentare și protecție a informațiilor istorice, care pot fi pierdute din cauza degradării naturale sau a dezastrelor.
Xplorate Group, prin expertiza și tehnologiile de care dispun, oferă soluții complete pentru conservarea patrimoniului cultural, asigurând că imobilele sunt protejate și transmise generațiilor viitoare. Tehnologiile moderne reprezintă un pas inovator și esențial pentru conservarea sustenabilă a patrimoniului cultural.
Iata cateva BENEFICII ale utilizarii acestei usi:
- PRETUL. Pretul total este format din pretul de achizite la care se adauga costul de utilizare (mentenanta si reparatii). Acest produs bifeaza atat la pretul de achizitie foarte avantajos in raport cu solutii similare, dar mai ales la cel de utilizare.
- CONFORTUL PENTRU UTILIZATORI SI EFICIENTA ENERGETICA. Atata timp cat este inchisa, usa industriala Iso Speed Lift realizeaza o buna protectie termica atat datorita lamelelor termoizolante, cat si ruperii de punte termica la articulatiile dintre lamele. Coeficientul de transfer termic al lamelei este de 2,5 W/(m²K).
Datorita vitezei, ciclul de deschidere-inchidere al usii este foarte scurt, impiedicand astfel formarea curentilor de aer. Usa poata atinge o viteza maxima de 1.7m/sec.
- MENTENANTA FACILA. Secretul acestei usi este forma si structura lamelei, aceasta oferindu-i usii rulou performante impresionante, similare cu ale usilor tip spirala. Fiind vorba de o usa rulou, mecanica este simpla si robusta.
- SIGURANTA IN UTILIZARE. Usa este dotata cu garnitura inferioara cu senzori optici de deformare. La atingerea celui mai mic obstacol, usa se opreste din coborare si se ridica imediat. In plus, un fascicul infrarosu instalat la cca 30cm inaltime impiedica inchiderea usii sau o redeschide in cazul aparitiei unui obstacol in zona de inchidere. Bineinteles ca este conforma cu EN13241-1. Pentru o actionare eficienta si sigura, recomandam intotdeuna echiparea ei cu radare inteligente.
Gunther Tore este o companie cu o experienta de 20 ani in domeniul usilor industriale de inalta performanta, cu acoperire nationala prin reteaua de parteneri autorizati.
În funcție de tipul de acoperiș și modul în care beneficiarul final dorește să-și petreacă timpul liber, vegetația poate fi una diversificată: pentru acoperișurile verzi ecologice, necirculabile, se pretează plante suculente. Pentru cele semi-intensive circulabile se poate merge pe ideea de peluză sau arbuști acoperitori de sol. În ceea ce privește sistemele intensive de acoperiș verde, designul și vegetația se realizează ca pentru o grădină la sol, cu o vegetație arbustivă, peluză și arbori de talie mică.
Prin înverzirea fațadelor, plantele contribuie la îmbunătățirea calității aerului, normalizarea umidității și reducerea temperaturii ambientale. Unul dintre principalele avantaje ale realizării unei faţade vegetale este reducerea consumului energetic, pe timpul verii. Prin umbrirea pe care vegetaţia de pe faţadă o produce, pereţii exteriori ai clădirilor nu mai sunt expuşi direct la razele solare şi, în consecinţă, temperatura lor nu se mai ridică la valorile ce necesită răcire. Faţada vegetală acţionează ca un parasolar, în perioada mai – octombrie, exact când e nevoie de umbrirea faţadelor.
În plus, procesul de înlocuire a ferestrelor de mansardă este rapid și eficient, putând fi realizat în orice moment al anului, cu condiția ca vremea să fie favorabilă. De obicei, montajul durează doar câteva ore, minimizând astfel disconfortul. Prin modernizarea ferestrelor, proprietarii fac o investiție pe termen lung, care aduce beneficii atât pentru ei, cât și pentru generațiile viitoare. Aceste produse sunt proiectate pentru a oferi eficiență energetică sporită și confort durabil, fiind potrivite pentru nevoile oricărei familii în creștere.
VELUX, un lider în soluții de eficiență energetică, combină tradiția cu inovația modernă. Compania a atins obiectivul de a folosi 100% energie electrică regenerabilă în cadrul operațiunilor sale.
Cu un angajament ferm pentru sustenabilitate, VELUX oferă soluții inovatoare pentru ferestre de mansardă, menite să optimizeze performanța energetică și confortul interior, contribuind totodată la creșterea valorii estetice și funcționale a locuințelor.
Pentru mai multe informații despre cum modernizarea ferestrelor de mansardă poate îmbunătăți eficiența energetică și transforma spațiul de locuit, vizitați velux.ro.
Despre Grupul VELUX
De peste 80 de ani, Grupul VELUX a creat medii de viață sănătoase pentru oamenii din întreaga lume, valorificând la maximum lumina naturală și aerul proaspăt. Gama noastră variată de produse include ferestre de mansardă, ferestre pentru acoperiș terasă, rulouri interioare, produse pentru protecție solară și rolete exterioare, precum și soluții de montaj și sisteme de control pentru casă inteligentă. Aceste produse contribuie la asigurarea unui climat interior sănătos și durabil, pentru muncă și învățare, pentru joacă și petrecerea timpului liber. Lucrăm la nivel global - cu operațiuni de vânzări și producție în peste 38 de țări și aproximativ 12.500 de angajați în întreaga lume. Grupul VELUX este deținut de VKR Holding A/S, o societate cu răspundere limitată deținută integral de fundații non-profit, caritabile (THE VELUX FOUNDATIONS) și de familie. În 2021, VKR Holding a avut venituri totale de 3,5 miliarde de euro, iar THE VELUX FOUNDATIONS a donat 244 de milioane de euro sub formă de donații caritabile.
Pentru mai multe informații despre Grupul VELUX, vizitați velux.com.
1 - Măsurătorile au fost efectuate într-un spațiu de mansardă VELUX de 95 m², cu 8 ferestre de mansardă și izolație de 250 mm. Ferestrele de mansardă, având un coeficient de transfer termic (U) de 2,8 W/m²K, au fost înlocuite cu ferestre mai performante, cu un coeficient de transfer termic de 1,0 W/m²K.
Ventilația mecanică este cea mai eficientă metodă de a furniza aer proaspăt și curat în clase pentru că senzorii de CO2 detectează orice schimbare în nivelele admise și ajustează automat viteza ventilatoarelor pentru a asigura confort optim și a-i ajuta pe copii să se concentreze în timpul orelor.
1. Temperatură constantă. Aer curat.
Administrarea nivelului de confort dintr-o școală poate fi o provocare serioasă: laboratoarele pot avea nevoi diferite (mai ales cele de chimie sau fizică), sălile de sport de dimensiuni mai mari la fel, iar sălile de clasă tradiționale au nevoie de un folum de aer adaptat numărului de elevi prezenți la oră.
De asemenea, pe timpul sezonului rece ventilația devine o problemă când aerul rece introdus pune o presiune enormă pe sistemul de încălzire al școlii pentru ca încăperea să revină la temperatura confortabilă.
Adaugă la asta faptul că aerul introdus poate fi poluat, plin de alergeni și de o calitate slabă și că nu poți controla exact volumul de aer introdus.
Ventilația mecanică folosește un sistem de recuperare a căldurii care se asigură că, oricât ar fi de joase ar fi temperaturile de afară, aerul care este circulat în interior va fi mereu la temperatura optimă.
Filtrelele cu care sunt dotate unitățile de ventilație mențin o calitate perfectă a aerului reducând la minim prezența oricăror elemente nocive din aerul exterior.
Senzorii integrați de umiditate și CO2 ale unităților de ventilație sunt cele care adaptează fluxul de aer în funcție de numărul de persoane dintr-o cameră – astfel se creează două beneficii suplimentare:
- un flux constant de aer proaspăt și curat
- utilizarea inteligentă a energiei electrice: unitatea se poate opri singură pe timpul nopții și se adaptează în funcție de numărul de persoane dintr-o cameră
1. Eficientizare costuri
Școlile trebuie să echilibreze gradul de ocupare cu nivelul de confort ȘI CU costurile financiare asociate furnizării aerului curat și proaspăt. Facturile la căldură pot deveni foarte mari, foarte repede – mai ales într-o climă din ce în ce mai temperamentală.
Perspectiva de a trebui să decidă între confortul termic și aerul curat pentru elevi este una imposibilă, ceea ce face din ventilația mecanică o opțiune atât de bună.
Ventilația pe bază de recuperare de căldură reduce cheltuielile cu energia electrică: aerul viciat este extras și eliminat în exterior, sarcina pozitivă a acestuia (temperatura) este stocată.
Se introduce aer din exterior și este încălzit cu sarcina stocată.
Adoptarea unei strategii inteligente de ventilație care utilizează dispozitive de gestionare a calității aerului interior și de recuperare a energiei, cum ar fi unitățile DUPLEX Inter și DUPLEX Inter-H, contribuie la maximizarea economiilor de energie.
Implementarea ventilației mecanice poate ajuta o școală să economisească până la 210.000 lei pe an la facturile de energie.
1. Îndeplinirea standardelor de igienă
Într-o clasă cu 25 de elevi nivelul maxim admis de CO2 după 60 de minute este de 600 părți per milion.
În clasele din România acest nivel ajunge și la 1.600 de părți per milion.
Unitățile ATREA de ventilație mecanică dedicată școlilor sunt certificate VDI 6022 și Ecodesign, și o singură unitate din gama DUPLEX Inter (atât modelul vertical, cât și cel orizontal) acoperă nevoile unei clase cu 30 de elevi și 2 cadre didactice sau 45 de elevi și 2 cadre didactice.