Rafturi pe diagonala, decorative pentru o scara interioara
La o piesa de mobilier, chiar daca este facuta dintr-o esenta lemnoasa valoroasa, prima grija a unora ramane tot functionalitatea acesteia. Dar calitatile decorative ale lemnului merita luate in calcul in orice situatie. Valoros atat din punct de vedere estetic, cat si functional, putand fi considerat atat finisaj, cat si piesa de mobilier, acest suport diagonal cu rafturi imbraca interesant partea laterala a unei scari de interior. Decorat si cu vase ceramice, mizand pe contrastul dintre lemnul baituit si cel alb, poate reprezenta o idee nu doar pentru scari, ci si pentru alte spatii care permit desfasurarea doar pe diagonale, cum ar fi peretii mansardelor.
Dacă este prima dată când urmează să renovezi sau să amenajezi o casă, sau a trecut mult timp de când ai făcut asta, ai ajuns în locul potrivit.
Este necesar să faci cunoștință cu stilurile, tehnologiile de manufacturare și toate plusurile pe care le au chiuvetele de acum și nu le aveau acum câțiva ani. Astfel vei putea să iei o decizie informată și să te bucuri pentru o bucată mai lungă de timp de alegerea pe care ai făcut-o.
5 aspecte funcționale ale chiuvetei de bucătărie
Pe piață se găsesc o mulțime de variante de chiuvete, însă tu trebuie să o alegi pe cea care îți este cea mai comodă și care se integrează cel mai bine și cu restul decorului.
Iată, așadar, care sunt câteva dintre criteriile de care să ții cont:
1 Ergonomia, adică dimensiunile și proporțiile dintre acestea. Astfel, pentru un sentiment de confort, chiuveta trebuie să fie montată la o înălțime care să nu îi facă pe cei care o folosesc să se aplece prea tare. Apoi, adâncimea cuvei ar trebui să fie undeva între 20 - 25 cm pentru a fi comodă, chiar dacă în ea nu încap și cele mai voluminoase vase pe care le ai. Trebuie mereu să te gândești la scopul principal al chiuvetei, nu la excepții.
2 Tipurile chiuvetelor sunt importante, nu doar pentru design, ci și pentru funcționalitate. Astfel:
- chiuvetele cu o cuvă sunt potrivite pentru a spăla vase voluminoase pentru că oferă mai mult spațiu de lucru. Sunt, de asemenea, mai ușor de întreținut;
- chiuvetele cu două cuve te ajută să separi vasele murdare de cele curate sau puse la clătit. Cuvele pot să fie egale sau, în funcție de nevoile tale, inegale;
- chiuvetele montate sub blat oferă spațiului un aspect curat și ajută și la curățarea ușoară a acestuia.
-
3 Materialul din care este confecționată chiuveta este important, atât pentru durabilitate, cât și pentru întreținere:
• cele de inox sunt populare deoarece au rezistență la pete și durabilitate în timp. Sunt astfel cele mai întâlnite în bucătăriile românilor.
• cele din granit și compozit dau un aspect elegant și sunt rezistente la zgârieturi. Cu toate acestea, ele necesită o îngrijire deosebită când vine vorba despre pete.
• cele din ceramică sunt durabile, rezistente la zgârieturi, însă mai puțin rezistente la șocurile mecanice.
4 Când cumperi o chiuvetă, poți să îți imaginezi de când o vezi cum va arăta în spațiul tău și ce o să mai folosești pe lângă ea. Iată câteva accesorii pe care să le ai neapărat în minte:
- tocătoarele care se potrivesc pe lățimea chiuvetei și pot fi sprijinite perfect pe aceasta sunt foarte utile, deoarece poți toca legumele pe care abia le-ai spalat, direct deasupra chuvei;
- strecurători care să intre fără probleme în chiuvetă;
- dozatoarele de lichid de vase împreună cu bureții și periile de spălat trebuie să aibă și ele locul lor special;
- suporturile pentru vase trebuie să aibă loc aproape de chiuvetă, chiar dacă ai și o mașină de spălat vase, deoarece nu mereu se adună atâtea murdare încât să-i dai drumul imediat.
-
5 Un lucru important de care mai trebuie să ții cont este instalarea corectă și mentenanța regulată pentru a te asigura că poți să te folosești de chiuvetă la capacitatea sa maximă pentru o perioadă lungă de timp.
Ține cont de aceste aspecte când te pregătești să cumperi o chiuvetă pentru bucătărie și poți să ai siguranța că vei lua deciziile cele mai importante de care să te bucuri zi de zi!