Rafturi si suporturi pentru plante. Pregatiri de primavara
Daca peste iarna principala noastra preocupare este confortul din interiorul locuintei, odata cu venirea primaverii incepem sa ne gandim si la exteriorul acesteia. Adesea, primul impuls odata cu venirea zilelor mai calde este sa scoatem la aer plantele care pana acum au stat inauntru. Momentul cel mai potrivit scoaterii plantelor la aer este, spun specialistii, stabilizarea vremii si trecerea la temperaturi de peste 18-20 de grade, fara riscul unor ingheturi bruste.
Fie ca e vorba de un simplu balcon sau de o gradina adevarata, primul gest pe care il fac multe persoane odata cu venirea primaverii e sa scoata afara plantele care au stat in casa peste iarna. In verva primaverii, toti se gandesc inclusiv sa-si achizitioneze noi seminte si bulbi sau chiar ghivece intregi si viseaza deja sa intemeieze macar o minigradina, care sa le creeze confortul si mediul natural caruia i-au dus lipsa in zilele scurte si cenusii. Iar plantelor le trebuie agatatori, scarite, rafturi, suporturi din fier forjat si tot felul de alte accesorii pe care orice mini-gradinar le-a depozitat cu grija inca din toamna. Va oferim mai departe mai multe informatii utile despre cum reabilitam sau refolosim suporturile vechi, plus inca o o serie de idei decorative originale, ce va vor da de lucru in weekendurile insorite.
Pregatirea si reabilitarea suporturilor vechi
Plantele au intotdeauna un impact puternic daca sunt grupate laolalta, fie randuri-randuri, pe rafturi, fie in suporturi speciale din fier forjat, care pot gazdui mai multe ghivece deodata, grupandu-le pe paliere. Asezarea pe jos a ghivecelor sau agatarea plantelor reprezinta si ele niste solutii de aranjare potrivite. Cine vrea sa refoloseasca suporturile pentru plante pastrate din anii trecuti, stie ca marea majoritate sunt din fier, lemn ceramica sau plastic, materiale care au nevoie sa fie curatate, respectiv reconditionate inainte de o noua folosire.
Fier si fier forjat. Exista servicii de reconditionare specializata, dar cum acestea sunt destinate mai mult obiectelor de anticariat, celor cateva suporturi de plante pe care le detineti le puteti aplica si singuri cateva proceduri de “readucere” la viata. Principalul inamic al fierului este rugina, care trebuie inalturata in caz ca iarna si-a spus cuvantul asupra materialului – exista solutii speciale, in magazine, pentru indepartarea ei de pe fier. Nu trebuie decat sa urmati indicatiile producatorului. Daca suportul a fost vopsit, se curata si urmele de vopsea, cu ajutorul unui glasapapir. Un obiect din fier se poate revopsi, dar se poate si trata cu ceara de albine, pentru a se lasa la vedere materialul.
Lemn – rafturi, pervazuri, lazi. Lemnul este unul dintre cele mai perisabile materiale si mai ales folosirea lui ca suport pentru plante necesita o pregatire prealabila. Putem folosi despre doua moduri de intrebuintare a lemnului intr-o mini-gradina. Pe de o parte, rafturile si politele pe care punem flori pot fi din lemn. In aceasta situatie, reabilitarea lor se face ca la orice obiect de lemn obisnuit. Mai mult ca probabil, ati tinut rafturile din lemn, peste iarna, in casa, altfel umezeala le-ar fi distrus iremediabil. Desprafuiti-le, stergeti-le cu o carpa si cu o solutie speciala pentru lemn. Lemnul brut, nevopsit si nelacuit, se trateaza inainte cu insecticid special pentru lemn. De pe lemnul vopsit care are vopseaua crapata se curata vopseaua veche, se curata cu un smirgel fin, pana obtinem suprafete perfect plate, apoi cu un smirghel mai aspru, cu ajutorul caruia sa obtinem o suprafata aderenta pentru viitoarea vopsea. Revopsirea rafturilor le da acestora o viata noua, date fiind posibilitatile de alegere a culorilor. Pentru rafturile afectate, lovite, ciobite, din care lipsesc anumite parti, se poate folosi mastic de lemn, care sa umple zonele lipsa.
Pe de alta parte, este posibil sa fi cumparat in anii trecuti ghivece din lemn special pregatite pentru flori si ati remarcat ca acestea erau captusite cu muschi de turba. Adesea, ele pot fi refolosite si in cel de-al doilea an, dar lemnul, fie el si lacuit, expus ani la rand ciupercilor si bacteriilor din pamant nu mai poate fi folosit fara a se risca dezvoltarea slaba a plantelor. Alegeti suporturi noi din lemn (pe care sa le captusiti, de asemenea, cu muschi de turba; aveti grija ca inainte de pune pamantul de flori fundul sa fie prevazut cu gauri de scurgere si dublat cu un fund metalic, pentru protectie, cu gauri de scurgere in aceleasi puncte) sau refolositi-le pe cele vechi doar ca masti pentru recipiente metalice.
Ceramica: Vasele vechi din ceramica se pot refolosi ani la rand. Adesea, din pricina calcarului din apa cu care am stropit florile in anii precedenti, pe peretii ghivecelor ceramice se depune un strat alb, pietros, greu de indepartat. Curatati-l cat mai bine cu apa si cu o solutie cu otet diluat sau zeama de lamaie, iar pentru excrescentele mai indaratnice folositi o rascheta din lemn sau metal, cu atentie, sa nu distrugeti vasul. Nu aruncati ghivecele ceramice care nu se mai pot recupera: spargeti-le si folositi cioburile ca strat de scurgere la baza unui alt ghiveci, sub stratul de pamant.
Plastic: Si ghivecele de plastic sunt afectate de depunerile de calcar din apa. Solutia diluata acida si clatirea cu multa apa, pentru a nu afecta ulterior aciditatea pamantului, este o solutie. Din pacate ghivelcele din plastic ele pot fi mai greu reconditionate. Rafturile sau mastile de vase din acelasi material nu au acelasi probleme, ele fiind preferate ca suporturi, datorita rezistentei la umezeala. Oricum, durata de viata a plasticului folosit la gradinarit e scurta: el se sparge usor. Avantajele lui sunt ca ofera acea culoare calda, maronie, care aduce aminte de ceramica si e mult mai ieftin si mai usor.
Materiale si suporturi inedite, ce ar putea fi folosite pentru plante
Reinventati aspectul viitoarei gradini alegand recipiente din materiale inedite. Orice, de la o cutie de conserva pana la o cizma veche poate reprezenta un suport pentru pamant si pentru o planta decorativa.
Suporturi si recipiente inedite
Cutii de conserve sau metalice: Fie ca e vorba de cutii gata imprimate din fabrica cu diverse etichete, multicolore, sau de suporturi din metal galvanizat, in nuante gri, cu siguranta un grupaj de astfel de vase ofera o proveliste deosebita. Ele pot fi montate si de pereti, pentru realizarea unei gradini verticale. Sunt cat se poate de originale.
Oale, galeti vechi: O alta alternativa “metalica”, interesanta, la materialele obisnuite. Nu uitati ca in prealabil trebuie sa le dati gauri de scurgere.
Cauciucuri vechi, cizme de cauciuc desperecheate: Pana la urma, de ce nu?
Muschi de turba: E disponibil intr-o uriasa varietate de marimi: se poate cumpara in foi si i se poate da forma cu ajutorul unor suporturi de rafie sau sarma. Se lucreaza usor cu el si poate fi mutat daca e nevoie. Aspectul estetic al unui ansamblu cu muschi de turba la vedere lasat la vedere este cu totul special, tenta rustica putand fi completata cu ajutorul altor plante in recipiente naturale, din rafie sau lemn.
Cosuri, recipiente din rafie – Cosurile dau o nota rustica oricarui aranjamanet floral, dar e nevoie sa fie captusite cu muschi inainte de plantare. Nu uitati ca pe fundul lor sa puneti o tava sau un suport, prevazut cu gauri de scurgere.
Estetica si designul unei minigradini
Chiar daca e vorba numai de un balcon, va doriti sa-l amenajati ca pe o minigradina in acelasi scop pe care il are o gradina adevarata: cele doua cerinte fundamentale sunt relaxare si intimitate, la adapost de ochii indiscreti. Intr-un balcon deschis beneficiati atat de aer si lumina, cat si de trei pereti care va ofera senzatia de siguranta si camin. In gradinile deschise, amenajarea unui spatiu mai intim, langa peretele casei sau al unei dependinte, care sa ofere aceeasi protectie si initmitate, este esentiala. Porniti de aici amenajarea gradinii si organizati un spatiu cu mobilier de gradina in astfel de zone, pentru a sugera intimitate chiar prin utilizarea unor obiecte de decor familiare si confortabile. Nu uitati ca orice perete poate fi folosit pentru extinderea pe verticala a gradinii voastre si nici ca aproape orice colt sau bolta pot fi mascate si imbogatite cu ajutorul frunzisului bogat sau al florilor multicolore. Ghivecele sunt solutii foarte mai potrivite inclusiv pentru o gradina mare, care are parte de teren suficient pentru cultivat, asta deoarece ghivecele pot fi mutate permanent, inlcouite sau replantate, oferind o schimbare continua de decor, in functie de anotimp.
Organizarea viitoarei gradini
Reguli fundamentale de aranjare a plantelor:
Cand grupati ghivece, plasati plantele cele mai mici in fata si continuati cu plantele de marime medie, pozitionandu-le pe cele mai inalte in spate. Nu uitati sa alegeti ghivece de marime adecvata, proportionale cu plantele folosite si cu ritmul lor de crestere. O planta agatatoare poate fi pozitionata pe un piedestal, inconjurata de ghivece sau de plante mai mici si devine astfel un ornament distinctiv, fara prea multe eforturi. Plasati colectiile de flori pe rafturi, pentru a le pune in valoare. Treptele si partea sus a peretilor sunt adesea ignorate, dar si ele poti fi folosite pentru plante agatatoare. Colturile goale pot fi si ele imbracate, creand un adevarat efect de sera luxurianta chiar si in cel mai limitat spatiu. Nu uitati nici de balustradele balcoanelor sau de pervazul ferestrelor: exista o serie de jardiniere special construite pentru acestea. Avantajul lor e ca pot gazdui nu doar o singura specie de plante, ci un adevarat aranjament floral. Regula de respectat este aceeasi: plantele cele mai inalte in spate (sau pe mijlocul ghiveciului, daca acesta este expus pe toate laturile), iar cele mai marunte la extremitati.
Idei decorative
Un perimetru inchis, neventilat sau ferit de vanturi, este perfect pentru amenajarea unei gradini aromate, cu plante parfumate. Fie ca va fi vorba de flori precum regina noptii, muscate sau verbine, sau ca pregatiti o gradina de plante aromate precum busuioc, cimbru si rozmarin va veti putea bucura si de aspectul lor, dar si de mireasma care ramane in aer, destinzandu-va dupa o zi obositoare. Gradinile cu plante comestibile sunt adesea dezideratele principale ale tuturor gradinarilor fie ei de ocazie sau impatimiti, indiferent de spatiul de care dispun. Pregatiti semintele din timp si cresteti la inceputul primaverii rasaduri pentru viitoarele plante adulte. Ulteior, veti grupa plantele tematic, pe zone: cele destinate consumului (puteti planta cu surinta busuioc si salvie, dar si capsuni sau salata, pe care le veti muta in vase mai mari si mai adanci) separat de cele ornamentale. Le mai puteti grupa si in functie de aspectul lor estetic (organizand spre exemplu o mini-gradina japoneza cu ajutorul unui mic arbust, nisip si pietre sau o cascada electrica in miniatura). Nu uitati ca fiecare planta infloreste la timpul ei, iar daca vreti deja sa aveti o gradina inflorita, primavara cele mai potrivite plante sunt lacramioarele, irisii piciti, primulele sau stanjeneii. Cumparatii bulbii si in doar doua saptamani nou gradina va incepe sa va bucure cu florile ei parfumate.
Cum gama de posibilitati de decorare a unei mini-gradini este practic infinita, nu va ramane decat sa pregatiti din timp spatiul. Gazduiti florile pe care le scoateti din casa, cumparati noi seminte si rasaduri si planificati viitorul ambient. Cerintele plantelor, luminozitatea zonei in care le pozitionati, expunerea la curenti sau accesul la toate plantele atunci cand le veti uda sau le veti ingriji sunt elementele principale de care tineti cont. Aranjamentele de decor si pregatirea recipientelor va apartin, apoi, in intregime.
Gradini verticale si suspendate
Culoare, pereti imbracati in verdeata – cea mai usoara cale de a crea o gradina suspendata este sa folositi recipiente fixate pe un perete: grupate sau in scari, pot alcatui nu doar prin forma plantelor, ci si a recipientelor, un ansablu remarcabil. Peretele poate fi completat cu cosuri de agatat, cu plante atarnatoare ale caror ramuri sa cada in cascada. Dar la fel de posibila e organizarea unei gradini verticale pe araci: plantele agatatoare vor creste imbracand un perete special construit, din lemn.
Gradini verticale
Nu uitati totusi ca mai multe recipiente vor cere o udare asidua in zilele de vara. In alte zone, unii distribuitori vand kit-uri special destinate dezvoltarii unei mini-gradini pe verticala, dar pana la a o comanda intemeierea uneia prin mijloace proprii si cu un pic de ingeniozitate e perfect posibila: de pilda, muschiul de turba, prins intre un perete metalic, ca sa protejeze zidaria de umezeala si o plasa metalica spre exterior este o baza potrivita pentru plante mici, cu frunzis des. Pentru cei mai indrazneti si care dispun de mijloace de a o folosi, sticla este un element foarte interesant pentru recipiente: acvariile vechi sau vasele de sticla folosite pentru plante acvatice, un ghiveci paralelipipedic cu o fata de sticla, care sa permita si vizualizarea radacinilor plantelor sunt doar cateva idei amuzante si ingenioase, interesante pentru orice gradinar amator.
Articol: Alina Miron