Reabilitarea termică a unei locuințe – ce să ai în vedere?
CemRock vă prezintă o scurtă listă a aspectelor care pot influența eficiența energetică obținută pentru o locuință în urma unei reabilitări termice.
Știm cu toții că procesul de reabilitare termică nu este unul ușor. Resursele financiare implicate nu sunt neglijabile, iar perioada de timp pe care se întinde un asemenea proiect poate genera destul de multe responsabilități în plus și, așadar, stres. Prin reabilitarea termică a unei locuințe înțelegem îmbunătățirea performanței energetice a clădirii printr-o varietate de măsuri. Află mai jos care sunt acele măsuri, dar și ce aspecte ar trebui aduse în atenție când începi un astfel de proiect.
Materialele termoizolante
Materialele termoizolante folosite trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru o eficiență sporită. În primul rând, ele trebuie să aibă o conductivitate termicp redusă, o permeabilitate la fel de redusă, dar și o rezistență considerabilă la îngheț și foc. Ideal ar fi să nu folosim materiale cu valoare nutritivă pentru insecte sau rozătoare, cu o componență inertă chimic.
Din ce în ce mai multe materiale apar pe piață și respectă aceste condiții, venind cu beneficii greu de ignorat precum ușurința în prelucrare, durata mare de exploatare sau rezistența mecanică sporită. Luând acestea în considerare, reabilitarea termică ar trebui să se realizeze cu materiale precum:
- Vată mineral bazaltică sau de sticlă
- Plăci de fibrociment
- Plăci din plută neagră sau granulată
- Spumă caserată
- Celuloză sau folii termoizolante
- Lână (material bio)
Instalațiile de încălzire
Scopul reabilitării instalațiilor de încălzire este obținerea unui randament energetic cât mai mare, dar și a unei posibilități de reglaj flexibile. Instalațiile termice aferente oricărei clădiri trebuie să se afle într-o bună stare de funcționare pentru a menține consumul anual de energie în cote normale (de regulă, unul cu doar două cifre). Prin îmbunătățirea instalațiilor de încălzire, apă caldă și climatizare, locuința poate trece într-o clasă superioară pe scara performanței energetice, salvând astfel proprietarul de la costuri exagerate de întreținere.
Ușile și ferestrele
Pentru o reabilitare termică eficientă, este absolut necesar să se utilizeze ferestre și uși exterioare performante din punct de vedere energetic. Fără acest pas, toate celalate aspecte menționate anterior ar putea deveni irelevante din pricina coeficientului de transfer care rămâne mare în lipsa acestei îmbunătățiri. O tâmplărie performantă din punct de vedere energetic va scădea drastic schimbul termic, transformând întreaga locuință într-una mult mai eficientă, fiind – de altfel – un pas obligatoriu pentru casele pasive.
Reabilitarea termică este un proces care trebuie tratat cu seriozitate și răbdare. Este indicat să ne informăm pe îndelete despre materialele folosite și să le adaptăm pe acestea la atributele locuinței noastre.
Despre CemRock Romania
CemRock este un produs importat și comercializat în exclusivitate în Europa de Est de către Promax Enterprise Co SRL. Ne evidențiem ca o companie ce a adus pe piața românească produse și tehnologii inovatoare. Avem experiență de peste 10 ani în domeniul construcțiilor și suntem axați pe termoizolații și hidroizolații ce utilizează materiale revoluționare și nano tehnologii.