Proiectarea economică a fațadelor din fibrociment Equitone
Plăcile din fibrociment de la Equitone sunt considerate produse economice și sustenabile prin excelență datorită faptului că, în procesul de producție, au o amprentă redusă de carbon, iar ciclul lor de viață este în concordanță cu principiile unei construcții circulare. Dar aceasta nu este singura perspectivă din care putem privi lucrurile; panourile Equitone ne oferă oportunități extraordinare de proiectare economică, fără a reduce exigențele privind confortul, sănătatea locuirii și estetica.
Designul fațadei Equitone poate fi conceput astfel încât plăcile să fie debitate și aranjate cu minimum de pierderi (deci cantități reduse de deșeuri), profitând de faptul că panourile au dimensiuni mari, de până la 3,10 x 1,25 m, iar calculele de optimizare puse la dispoziție ajută la utilizarea cu maximum de eficiență a materialelor. În acest context, putem vorbi de stereotomie, o disciplină tehnică ce studiază metode de tăiere, fasonare și îmbinare a elementelor unui sistem, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate în privința eficienței montajului, economisirii de resurse, respectării proiectului și esteticii. Este una dintre preocupările permanante ale departamentelor de research & development (R&D) de la Equitone, în care sunt implicați numeroși arhitecți, antreprenori și montatori. Astfel, se pot obține multiple forme ale plăcilor debitate și compoziții de fațadă, limita fiind doar imaginația: aranjamente verticale, orizontale sau unghiulare, abordări personalizate sau modulare, dimensiuni mari sau mici, plăci așezate aleator sau după o anumită simetrie, desfășurate continuu sau în combinație cu alte materiale de fațadă - toate variantele sunt posibile. Substructura va fi adaptată astfel încât să susțină fiecare element, respectând standardele Equitone de rezistență și siguranță la solicitări mecanice și termice, încărcare la vânt, flexibilitate ș.a.m.d. Arhitectul este extrem de important în acest proces, prin rolul creativ pe care îl are, dar și pentru că economisirea de resurse este prevăzută în cea mai mare parte în faza de proiectare.
Factori care influențează consumul de materiale, deci costul final, și care trebuie luați în considerare în proiectarea fațadelor:
• Pierderile de material din cauza dimensionării panourilor
• Formele și îmbinările plăcilor determinate de grafica fațadei
• Tipul de substructură și adaptarea acesteia în aplicațiile speciale
Prin stereotomie, dintr-un panou cu dimensiuni standard se poate obține un număr cât mai mare de plăci la dimensiunile prevăzute în proiect. Iată un exemplu: din panoul de 3.130 mm x 1.280 mm se obțin plăcile dorite cu minimum de pierderi, ținând cont inclusiv de margini și de rosturile care se formează (și care sunt obligatorii, contribuind la vetilarea fațadei și la estetica acesteia). Optimizarea tăieturilor se obține cu ajutorul unor programe software comune, în cazul de față CutLogic 2D.
În cazul următor, cu cât panourile sunt mai mari, cu atât pierderile vor fi reduse mai mult. În prima situație avem un panou de 3130 x 1280 mm, în a doua unul de 2530 x 1280 mm.
Designul fațadei poate fi realizat în funcție de considerente estetice sau economice. Dar cel mai bine este să îmbinăm cele două exigențe.
În cazul următor, cu cât plăcile debitate sunt mai mici, cu atât se reduc și pierderile.
Folosirea panourilor mari nu înseamnă neapărat că vom face economie, dacă dimensiunile plăcilor tăiate sunt și ele de dimensiuni mari. În cazul următor, dacă vom folosi panouri de 2000 x 700 mm, vom avea pierderi de 54%, iar dacă vom folosi panouri de 1250 x 700 mm, pierderile se reduc la 42,6 %. Important este ca panourile care trebuie prelucrate să aibă dimensiunile optime.
În următoarea situație, contează formele și îmbinările plăcilor determinate de grafica fațadei, dar și a acoperișului (plăcile Equitone pot fi folosite și în acest scop).
Economisirea se poate obține și prin reducerea materialelor necesare pentru substructură.
Optimizarea este posibilă și pentru aplicații speciale.
Diverse opțiuni pentru dispunerea eficientă a panourilor
Costuri reduse de punere în operă
Economisirea bugetului alocat execuției se poate obține și în alte moduri. În primul rând, este vorba despre rapiditatea execuției; plăcile pot fi prelucrate rapid, în atelier sau pe șantier, și se montează ușor, cu ajutorul pop-niturilor sau a sistemelor cu fixare invizibilă. Șantierul durează puțin, fără timpi de așteptare, iar montajul poate fi realizat uscat, chiar fără a se întrerupe activitățile din clădire, întrucât totul se desfășoară doar în exterior. În al doilea rând, structura de susținere metalică se poate realiza rapid și economic, în variante optimizate și versatile prin programele de calcul, plăcile având o greutate redusă. Există o interdependență între materialele de fațadă și substructură, indiferent de gradul de personalizare a unui proiect. Piesele mici, rămase în urma tăierii plăcilor, se pot folosi în mod creativ pentru diverse amenajări interioare și exterioare - panouri de intrados, mobilier, decorațiuni, scânduri de gard etc.