Iţi place aceasta stire? Recomand-o prietenilor:
Abonează-te la SpaţiulConstruit sau conectează-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.

Montajul plăcilor din fibrociment – exigențe de bază

Panourile din fibrociment pentru fațade ventilate de la EQUITONE au caracteristicile optime pentru a face față unei game largi de solicitări, pe termen lung: greutate redusă, rezistență superioară la solicitări mecanice, la intemperii, incendiu, fungi și insecte. Acestea au nevoie de o întreținere minimală și, nu în ultimul rând, prezintă un aspect plăcut, autentic, natural. Realizate în conformitate cu cerințele normativului european EN 12467, panourile Equitone au, de asemenea, agrementări suplimentare locale pentru Germania, Marea Britanie, Franța, Irlanda, Belgia și Olanda. Pentru a beneficia însă de caracteristicile menționate este necesară o punere în operă corespunzătoare, realizată de către echipe specializate, agreate de producător.

Montajul plăcilor din fibrociment – exigențe de bază

Aviatorii Residence, Constanța – Proiect de arhitectură: Dron & Ardelean Architects

Sistemele EQUITONE au o tehnică de montaj relativ simplă, dar regulile trebuie respectate cu rigoare, pentru a obține o fațadă ventilată plană, fără defecte care să îi influențeze capacitatea de protecție, durabilitatea și estetica. Iată cele mai importante cerințe:

1. Folosirea sculelor și uneltelor potrivite

Acestea vor asigura un montaj rapid, fără probleme, în deplină siguranță pentru montator. Astfel, pentru debitare sunt necesare fierăstraie electrice portabile cu aspirare și șină de ghidare, folosind discuri EQUITONE, sau fierăstraie pendulare cu pânze speciale pentru fibrociment. Pentru găurire, se va utiliza o mașină de găurit/înșurubat la care trebuie atașate burghie EQUITONE, care nu alunecă și sunt concepute pentru a asigura orificii curate, fără bavuri și arsuri. Atunci când montajul se face cu pop-nituri, montatorul are nevoie de un pistol pentru nituire portabil. De asemenea, sunt necesare câteva accesorii de montaj specifice, unele furnizate de producător: centralizator pentru găuri, cleme care nu deteriorează suprafața panoului, distanțiere pentru rosturi, dispozitiv cu ventuze utilizat la manipularea panourilor, lere pentru a calibra corect strângerea niturilor, fără o presiune excesivă.

2. Prelucrarea corectă a panourilor

Având sculele potrivite, montatorul va avea grijă ca în timpul pregătirii panourilor pentru instalare să nu le deterioreze marginile, iar găurile să fie realizate curat, în punctele prevăzute de fișele tehnice. De exemplu, găurirea și debitarea se fac doar pe suporturi stabile, plane, evitând vibrațiile, cu protecție la umiditate astfel încât praful rezultat la prelucrare să nu păteze panoul. Mașinile de găurit și ferăstraiele electrice trebuie setate la viteza optimă, iar burghiele și discurile trebuie schimbate la timp atunci când ajung la un anumit grad de uzură.

Abordarea marginilor panourilor după debitare este importantă pentru estetică și pentru rezistența în timp: acestea trebuie șlefuite atent și, recomandabil, tratate cu o substanță de etanșare furnizată de EQUITONE (Luko). Nu în ultimul rând, eventualele pete apărute la depozitare sau prelucrare trebuie îndepărtate înainte de montaj, pentru că după aceea va fi mai dificil din cauza acesului la fațadă.

 

Montajul plăcilor din fibrociment – exigențe de bază

3. Folosirea sistemelor de montaj recomandate

Montarea panourilor pe cadrul suport se poate face cu prinderi vizibile sau invizibile. Fixarea vizibilă presupune folosirea pop-niturilor din aluminiu sau inox (când structura suport este metalică), sau a șuruburilor, în cazul în care suportul este din lemn – un caz mai rar întâlnit, dar perfect viabil, pentru anumite proiecte. Pop-niturile și șuruburile asigurate de EQUITONE rămân aparente după montaj și au capetele colorate în nuanțe care să se potrivească culorii panoului de fibrociment.

Pop-niturile sunt de mai multe dimensiuni, fiind alese în funcție de modelul de panou EQUITONE montat (importantă este grosimea acestuia) și grosimea profilelor structurii de susținere, conform particularităților proiectului. Pop-niturile din aluminiu trebuie folosite doar pe structuri din aluminiu, iar cele din inox pot fi folosite pe structuri din aluminiu, oțel zincat sau inox, fără a exista riscul coroziunii bimetal.

Fixarea invizibilă presupune sistemul Tergo, prin care șuruburile de montaj sunt ancorate în spatele panoului, fiind potrivită gamelor EQUITONE cu grosimea de 12 mm și [tectiva]. Sistemul presupune cadre de sprijin din aluminiu, găuri preforate din fabrică pentru șuruburi, cârlige speciale prin care panourile sunt suspendate de cadrul de sprijin.

Fixare vizibilă cu pop-nituri
Fixare vizibilă cu pop-nituri
Fixarea invizibilă cu sistemul Tergo
Fixarea invizibilă cu sistemul Tergo

4. Amplasarea corectă a punctelor de fixare

Un panou de fibrociment montat trebuie să aibă două puncte de prindere fixe, care susțin greutatea și previn deplasarea, dar și mai multe puncte de glisare, care ancorează panoul, susținându-l la anumite solicitări mecanice (de exemplu încărcarea la vânt), dar îi permit mici deplasări pe cele trei dimensiuni care pot proveni, de exemplu, de la cadrul de sprijin. Astfel, deși solidă, fixarea nu este complet rigidă, iar panourile nu trebuie să suporte tensiuni suplimentare. Importantă este însă alegerea poziției punctelor fixe și glisante.

De exemplu, pentru o structură de susținere cu profile verticale, găurile pentru pop-nituri vor fi poziționate la 70 – 100 mm distanță de marginile orizontale, respectiv la 30 – 100 mm de marginile laterale.

Punctele fixe, cu bucșe care să evite deteriorarea găurilor, se vor poziționa de regulă în zona central-orizontală a panoului, permițindu-se astfel ca punctele de glisare să fie cât mai eficiente. Trebuie însă specificat faptul că aceste aspecte sunt stabilite cu ajutorul consultanței oferite de EQUITONE, fiecare proiect având particularitățile sale. În general, se ține cont de aspecte precum:

  • înălțimea clădirii (numărul de prinderi este mai mare în zonele superioare);
  • dispunerea panourilor (pe orizontală sau verticală);
  • grosimea panoului (cele mai groase permit distanțe mai mari între punctele de fixare);
  • încărcarea la vânt și zona climatică;
  • poziția panoului pe fațadă (în zonele de colț sunt necesare mai multe pop-nituri).

5. O substructură de susținere optimă

Sistemul de fațadă ventilată se obține de cele mai multe ori prin fixarea panourilor de fibrociment pe această substructură de susținere metalică, fiind preferat un sistem cu profile verticale, care permit circulația aerului pe direcția respectivă și nu favorizează stagnarea umezelii pe suprafețe orizontale. O substructură dublă permite atât montarea unui strat termoizolant, cât și eliminarea umidității sub formă de vapori datorită curenților de aer ascensionali care se formează în interiorul sistemului.

Este important să se ia toate măsurile de a evita acumularea umezelii în spatele panoului, ceea ce ar duce la pătarea lui temporară, sau, când umezeala persistă perioade lungi, deteriorarea acestuia.

Condiția de bază este, însă, realizarea unei substructuri rezistente la solicitări mecanice, incendiu și coroziune, conform normativelor în vigoare, respectând de asemenea exigențele termotehnice prevăzute în proiect. Bineîneles, substructura trebuie ancorată preferențial în elemente de construcție stabile, precum plăcile de beton dintre etaje, și trebuie să devină tot mai solidă pe măsură ce crește înălțimea, pentru a rezista încărcării la vânt.

6. Respectarea rosturilor dintre panouri

Rosturile dintre panouri pot avea rolul de a gestiona umiditatea din zona pereților exteriori ai clădirii, deci pentru fațade ventilate nu se recomandă sigilarea acestora. Există mai multe tipuri de rosturi: deschise, suprapuse (montaj tip lambă/uluc), acoperite cu un profil vertical, rosturi false. În alegerile pe care le facem, contează și estetica fațadei.

Rosturile lasă să se vadă culoarea materialului din spatele panoului, deci trebuie să lum în calcul acest aspect – de multe ori, se crează un contrast prin utilizarea la substructură a profilelor metalice colorate prin anodizare. În general, o lățime a rostului se situează între 8 și 12 mm, dar unul de 10 mm asigură o geometrie echilibrată optic și, în același timp, îi permite montatorului anumite toleranțe fără ca acest lucru să afecteze aspectul.

7. Distanțarea față de nivelul solului

Placarea fațadei poate începe fără probleme la cel puțin 150 mm deaspura solului; astfel, plăcile nu se vor stropi și păta de la precipitații și se permite intrarea aerului pentru ventilarea fațadei. În plus, se poate monta aici o grilă pentru a evita intrarea insectelor, păsărilor sau animalelor mici, precum și un profil care să dreneze apa de ploaie de pe fațadă.

8. Montajul în sistem complet

Un sistem de fațadă devine cu adevărat eficient când include toate componentele de bază și accesoriile: benzi de etanșare (care se pot comprima fără a tensiona panourile de fibrociment), bucșe, manșoane cu guler care protejează acoperirea cu poliuretan (pentru gamele care beneficiază de acest strat suplimentar), glafuri și elemente de protecție pentru a evita pătrunderea apei pe lângă deschideri (ferestre, uși), picurătoare ș.a.m.d. Acestea pot fi selectate împreună cu consultanții EQUITONE.

Aviației Park, București – Proiect de arhitectură: ADN Birou de Arhitectură
Aviației Park, București – Proiect de arhitectură: ADN Birou de Arhitectură

9. Respectarea etapelor de montaj

Fațadele ventilate cu plăci din fibrociment au câteva particularități de punere în operă, de care trebuie să ținem cont. În primul rând, execuția se realizează doar de către echipe cu experiență, care au participat la traininguri organizate de producător și având sisteme de montaj acreditate, bine puse la punct. Montarea se face începând cu limita superioară a construcției, pentru a nu fi deteriorate panourile de la bază; excepția apare la montarea cu sistem Tergo, unde se poate monta de jos în sus. Fiind vorba de stratul final al fațadei, lucrarea va începe după ce au fost finalizate toate celelalte lucrări de fațadă, fără riscul de a interveni pete de vopsea, tencuială, lucrări suplimentare de instalații sau montarea ferestrelor.

10. Siguranța montatorilor primează

Pentru siguranța echipei de montaj, se vor folosi platforme elevatoare de lucru la înălțime sau schele. De asemenea, trebuie avut grijă ca la demontarea celor din urmă să nu se producă deteriorări ale plăcilor montate. În general, depozitarea și manipularea plăcilor de fibrociment se fac după anumite reguli prin care să se evite deformarea, degradarea sau pătarea acestora.

Cloud 9 Residence, București – Proiect de arhitectură: Arhis Design
Cloud 9 Residence, București – Proiect de arhitectură: Arhis Design

Este bine ca o serie de informații privind execuția unui sistem de fațadă EQUITONE să fie cunoscute de toți actorii implicați într-un proiect – arhitecți, antreprenori, dezvoltatori, beneficiari; luând în calcul anumite particularități, aceștia pot da curs unor opțiuni privind materialele sau arhitectura, pot asigura o bună logistică de șantier, o bună relație cu furnizorii de sistem, cu montatorii, o mentenață corectă în perioada de exploatare. Nu în ultimul rând, firmele de construcții trebuie să știe că au posibilitatea de a-și lărgi competențele devenind montatori ai acestor sisteme. Astfel, acestea vor putea aborda lucrări de fațadă pentru clădiri cu diverse destinații: rezidențiale, de birouri, hoteluri, spații comerciale, săli de sport etc.

Articol scris de
EQUITONE
Pentru noi, confidențialitatea dvs. este importantă
Portalul spatiulconstruit.ro folosește cookies pentru a asigura funcționalitatea și securitatea site-ului, pentru a personaliza conținutul și modul de interacțiune, pentru a oferi facilități de social media și pentru a analiza modul în care este utilizat site-ul. Aceste cookies sunt stocate și prelucrate, de către noi sau partenerii noștri în conformitate cu toate reglementările în vigoare și toate standardele de confidențialitate și securitate actuale.

Vă rugăm să rețineți că este posibil ca anumite prelucrări ale datelor dumneavoastră cu caracter personal să nu necesite consimțământul dumneavoastră, dar vă puteți exprima acordul cu privire la prelucrarea realizată de către noi și partenerii noștri conform descrierii de mai sus utilizând butonul SUNT DE ACORD de mai jos.

Navigând în continuare, vă exprimați acordul implicit asupra folosirii cookie-urilor.

Mai multe detalii despre politica noastră de confidențialitate aflați aici: https://www.spatiulconstruit.ro/politica-de-confidentialitate.