Reamenajarea locuinței – cum să îmbunătățești condițiile de viață
Locuinta este spatiul in care iti doresti sa te relaxezi si sa te simti in siguranta alaturi de cei dragi, iar uneori simti nevoia sa schimbi ceva. Reamenajarea casei are ca scop crearea unui mediu mai placut, mai organizat si mai confortabil pentru tine si familia ta.
In cele ce urmeaza, ti-am pregatit un scurt ghid care sa te ajute sa faci alegeri inspirate cand vine vorba despre aparatele care, cu ajutorul tehnologiilor de ultima generatie, te pot ajuta sa protejezi sanatatea familiei tale.
Mentine un nivel optim al umiditatii in locuinta
Reamenajarea locuintei nu inseamna doar alegerea unui design interior potrivit personalitatii tale, cum ar fi stilul modern, minimalist, vintage sau rustic, ci si investitii smart in obiecte utile, care iti pot imbunatati conditiile de viata.
Daca acum 5 sau 10 ani, pe lista clasica de cumparaturi pentru o casa noua sau in curs de renovare erau clasicele frigidere, masini de spalat si televizoare, acum ar trebui sa adaugi si electrocasnice care sa monitorizeze si sa te ajute sa mentii un aer curat si sanatos.
Una dintre provocarile majore ale unei locuinte este mentinerea unui nivel optim al umiditatii. Iata care sunt, pe scurt, efectele nedorite ale unui aer prea umed sau prea uscat.
Un aer prea uscat in interior poate provoca disconfort fizic, cum ar fi pielea uscata, congestia sinusurilor, cefaleea (durerea de cap), sangerarile nazale, tusea uscata, iritarea corzilor vocale, mancarimile la nivelul ochilor sau senzatia de gat uscat. Totodata, daca umiditatea este scazuta, exista conditii favorabile pentru dezvoltarea si raspandirea unor virusuri, asa cum sunt cele ce duc la aparitia virozelor respiratorii. Pe de alta parte, excesul de umiditate duce la crearea unui mediu propice alergenilor, ca acarienii din aer sau mucegaiurile.
Recomandarea National Institutes of Health este ca nivelul umiditatii din locuinta sa se situeaze intre 40 si 60%. Poti verifica acest lucru cu ajutorul unui higrometru, ca sa stii in ce sa investesti mai departe: vei avea nevoie fie de un dezumidificator, fie de un umidificator.
Daca aerul din casa ta este prea uscat, alege umidificatorul Trotec B6E, dotat cu tehnologie cu ultrasunete, prin care umiditatea este dispersata uniform in incapere. Recomandat pentru suprafete de pana la 30 mp. Totodata, functioneaza ca un purificator de aer, cu ajutorul functiei de ionizare, dar si ca difuzor de aroma.
Dincolo de folosirea unui dezumidificator sau umidificator, retine ca este important sa nu usuci rufele in casa, ci pe balcon, iar daca nu ai o astfel de posibilitate (cum se intampla frecvent mai ales in sezonul rece), poti sa utilizezi un dezumidificator cu functie de uscare a rufelor, de pilda. Apoi, la fel de multa atentie este bine sa acorzi si sistemului de ventilatie, care sa permita circularea optima a aerului in casa. Poti investi, prin urmare, in ventilatoare, in special pentru baie si bucatarie, pentru a inlocui rapid aerul “consumat” din casa cu aer proaspat de afara.
Ai grija de calitatea aerului din casa
Nu trece saptamana fara sa apara noi studii privind efectele negative ale unui aer viciat. Daca ceea ce stiam pana acum cativa ani era ca poluarea afecteaza sistemul pulmonar, apar tot mai multe dovezi ca aceasta afecteaza, pe termen lung, sistemul circulator, dezvoltarea creierului, activitatea cerebrala.
Calitatea aerului din casa ta este foarte importanta pentru sanatatea ta si a celor dragi. Nu poti controla ce respiri in afara locuintei tale, dar poti actiona asupra factorilor poluanti din interiorul casei.
Potrivit Agentiei Europene de Mediu, printre cei mai importanti dintre acestia se numara alergenii (mucegaiuri, polen, unele proteine din parul si din scuamele animalelor de companie, acarienii din aer), substantele chimice volatile (produse de curatat, vopsele, adezivi), gazele si particulele rezultate in urma arderii combustibililor (fumul de tigara, gatitul, incalzirea pe combustibil solid), radonul. La acestia, se adauga, desigur, cei din afara casei, care patrund inevitabil in locuinta, precum pulberile in suspensie sau monoxidul de carbon.
Vestea buna este ca, odata cu reamenajarea locuintei, poti “face loc” si unui purificator de aer cu diverse filtre, functii si tehnologii de ultima generatie. Un astfel de aparat, cu un prefiltru care poate absorbi particulele mari (scamele, parul de la animale) si un filtru True HEPA, care retine 99,7% dintre microparticulele de praf, acarieni, polenul, virusuri ori bacterii si particulele in suspensie, de mici dimensiuni, este solutia pentru un aer mai curat. Apoi, poti opta pentru modele care sunt dotate cu functie de ionizare (emit ioni negativi care adera la particulele nocive din aer si le fac mai usor de absorbit) ori tehnologie UV-C, prin care sunt eliminate 99,99% dintre bacterii, virusuri, ciuperci si mucegaiuri.
Mentine un aer de calitate in locuinta, cu ajutorul purificatorului de aer AlecoAir P40 SMART, cu lampa UV, True Hepa, carbune activ si functie de ionizare.
Totodata, nu iti doresti ca in locuinta ta sa persiste mirosurile de mancare, ori de cate ori gatesti peste sau friptura la gratar, de exemplu. Iar daca fumatul este unul din viciile tale, cu atat mai mult un sistem de ventilatie s-ar putea sa nu fie suficient, asa ca poti opta pentru un purificator performant cu filtru de Carbon sau, daca ai si probleme cu o umiditate crecuta, poti opta pentru o varianta mai eficienta, cum ar fi un aparat 2 in 1, care sa fie si dezumidificator, si purificator, caruia sa-i atasezi un filtru HEPA si de carbon. Acesta din urma neutralizeaza nu numai mirosurile neplacute, ci si alte substante nocive din aerul filtrat.
Mentine un aer proaspat si sanatos in locuinta ta, cu ajutorul dezumidificatorului si purificatorului AlecoAir D23 Classy, dotat cu functie de ionizare si prefiltru antibacterian lavabil. Odata cu aparatul 2 in 1, primesti cadou si un filtru 2 in 1, HEPA si de carbon.
Creeaza un mediu sigur pentru tine si familia ta
Dincolo de a mentine un nivel al umiditatii optim si de calitatea aerului, la fel de important este sa creezi in locuinta un mediu cat mai sigur pentru tine si familia ta. Unul dintre aspectele esentiale din acest punct de vedere, mai ales in contextul creat de pandemia de coronavirus, este sa reduci, pe cat posibil, riscurile de imbolnavire. Curatenia frecventa si aerisirea casei de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara, sunt binevenite, insa nu si suficiente. Este nevoie si de igienizarea a camerelor si mai ales a obiectelor cu care vii de afara – incaltaminte, haine, genti, chei, telefonul mobil. Una dintre metodele eficiente prin care poti face acest lucru este folosirea unei lampi cu tehnologie UV-C sau cu ozon.
Ai grija de cei dragi si igienizeaza camerele din casa proaspat reamenajata, cu ajutorul lampii UV-C AlecoAir L60 SMART, cu functie dubla: de sterilizare cu lumina UV-C, care are capacitatea de a distruge agentii patogeni si microorganismele, si de ozonificare, care permite dezinfectarea zonelor unde lumina UV-C nu poate patrunde, cum ar fi suprafetele de sub sau de deasupra mobilei.
Asigura o atmosfera placuta in locuinta
Un obiect la fel de util in care poti investi, atunci cand reamenjezi locuinta, este un aer conditionat, care sa-ti asigure confortul termic, indiferent de anotimp. Daca nu poti da gauri in pereti sau nu ai cum sa suspenzi unitatea exteriora, nu inseamna ca trebuie sa suferi de caldura in sezonul cald. Poti alege un model de aparat de aer conditionat portabil.
Totodata, nu uita ca atmosfera din casa este foarte importanta pentru a te putea relaxa, iar uleiurile esentiale pentru aromaterapie pot contribui la crearea unei atmosfere placute, astfel incat sa-ti poti recapata energia pozitiva de care ai nevoie pentru a face fata provocarilor de zi cu zi.
Reamenajarea locuintei nu inseamna doar alegerea unui design functional si valoros din punct de vedere estetic, ci si investitii in obiecte utile, cum sunt si cele de mai sus, care iti pot asigura confortul dorit si iti ofera siguranta unui mediu mai curat si mai sanatos pentru tine si cei dragi.
Sursa foto: AlecoAir, Shutterstock
Sursa: https://alecoair.ro/blog/reamenajarea-locuintei-in-ce-obiecte-utile-merita-sa-investesti-> Intra sa afli mai multe informatii si alte articole interesante