Reconversie a unui vechi grajd din Marea Britanie
Grajdurile Manor Horse au fost candva casa pentru Lovely Cottage, calul care a castigat in 1946 concursul national ce s-a desfasurat langa Liverpool. Cu toate acestea, in decursul anilor cladirile rand pe rand au fost parasite si lasate sa se degradeze. Echipa de la AR Design Studio a lucrat la proiectul de reamenajare al cladirii principale din complex cand au dat peste vechiul grajd aflat intr-o stare deplorabila. Acestia au avut o viziune despre cum ar arata aceasta constructie daca ar fi renovata si amenajata in stil contemporan pentru a gazdui o locuinta moderna, spatioasa si cu toate utilitatile necesare unui trai confortabil. Folosindu-se de structura originala din caramida, compartimentarile din panouri de lemn, usile masive din sipci, arhitectii au reusit sa transforme grajdul intr-o locuinta cu trei dormitoare.
Intregul complex al grajdurilor Manor Horse au fost clasificate ca imobile cu valoare istorica, incadrate in categoria a 2-a. Istoria si caracterul au fost elementele care au stat la baza intregului proiect de reconversie urmarind sa se foloseasca cat mai mult din cladirea originala si sa fie pusa in valoare prin pastrarea unei estetici minimaliste.
Cladirea dezvoltata pe lungime pastreaza la interior organizarea insiruita a spatiilor astfel ca zona de zi este la capatul cel mai indepartat. Imediat langa a fost amenajata o baie, apoi urmeaza sala de mese si bucataria, doua dormitoare si la celalalt capat se gaseste dormitorul matrimonial. Vechile compartimentari realizate pe structura din lemn, cu sipci din lemn si bare din fier au fost curatate si folosite ca pereti de compartimentare. In bai arhitectii s-au gandit sa foloseasca vechile cuve de adapat si sa le transforme in lavoare in timp ce carligele din fier sunt folosite pentru agatat prosoapele.
Ferestre noi, termoizolante au fost montate astfel ca spatiile interioare beneficiaza de mai multa lumina si de un climat mai placut. Incalzirea in pardoseala permite caldurii sa radieze prin intermediul stratului finit din beton, incalzind uniform spatiile. Interioarele sunt finisate in vopsea alba astfel ca lumina se reflecta pe toate suprafetele si ajuta la crearea senzatiei unor camere mult mai spatioase.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa