Reconversie ecologica pentru un fost grajd din provincia Caceres, Spania
Autor: Tafline Laylin
Parcurgand imaginile urmatoare va va fi foarte greu sa nu ii invidiati pe cei care locuiesc in acest minunat grajd transformat in eco-casa din provincia Caceres, Spania. Echipa de arhitecti de la firma Abaton a reusit sa insufle viata intr-un vechi grajd abandonat, demonstrand astfel ca au cel mai mare respect pentru mediul inconjurator prin refolosirea materialelor existente in procesul de renovare si prin alimentarea intregii locuinte, cu energie din surse regenerabile, pe tot parcursul anului.
Cei 95mp ai locuintei au fost amenajati si decorati astfel incat sa intruchipeze o autentica locuinta rustica, cu materiale si finisaje specifice zonei.
Amplasata pe un teren de colt avan 5ha, fostul grajd este acoperit cu piatra originala iar restul materialelor sunt naturale, in special lemn. Peretele de sprijin din spatele casei functioneaza precum o extensie liniara care ajuta la inserarea volumetriei in peisaj, de parca ar apartine locului de o vesnicie.
Pe timpul verii, energia produsa de panourile solare este stocata in baterii iar pe timpul iernii tubine hidro-electrice capteaza energia de la cursurile de apa din apropiere. Aceste dotari fac ca pe toata durata anului locuinta sa fie independenta din punct de vedere enrgetic, chiar daca este amplasata intr-o zona izolata care nu are retele utilitare.
Desi ca volumetrie are un singur nivel, inaltimea mare a grajdului a permis amenajarea unui etaj suplimentar. Parterul este organizat in spatii libere, deschise, care relationeaza intre ele dar si cu exteriorul prin vitraje de mari dimensiuni sau porti ce se deschid complet. La etaj au fost amenjate cele trei dormitoare si spatiile conexe. Zona de zi se deschide catre o terasa si o piscina, amplasata pe un nivel mai jos.
Locuinta nou propusa dovedeste ca se pot valorifica cladirile existente daca se are in vedere respectarea principiilor unei arhitecturi durabile.
Mai multe informatii gasiti pe: http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa