Reinterpretarea arhitecturii traditionale arabe cu ajutorul noilor tehnologii si materiale
Initial locuinta facea parte dintr-un cartier al Madridului dezvoltat la inceputul sec. al XX-lea ca zona destinata exclusiv artistilor si scriitorilor de renume. Folosirea stilurilor regionale reflecta tentintele si preferintele acelei perioade cat si infuenta pe care cultura maura a avut-o in domeniul arhitecturii spaniole. Inspirat de curtile interioare de la Alhambra, a fost elaborat un concept simplu pentu un spatiu public continuu definit de camerele care il inconjoara.
Echipa de arhitecti de la Moremas a hotarat sa propuna un design care sa se axeze pe atmosfera spatiilor interioare, eliminand nevoia unor modificari ale fatadelor care trebuiau sa respecte regulametul local. In locuintele din cultura araba spatiile sunt organizate in jurul unei curti interioare, denumita wast-al-dar. Arhitectii au urmarit recrearea unui astfel de spatiu in volumetria existenta si reorganizarea functiunilor in jurul acesteia.
Pentru inceput, a fost realizat un gol de mari dimensiuni in planseu care sa permita spatiului intunecat de la demisol sa intre in legatura mai usor cu celelalte zone ale casei. Diversele scari care asigurau legaturile dintre etaje au fost inlocuite cu una singura, deasupra careia a fost montat un luminator ce permite luminii sa patrunda pana la nivelurile inferioare si pentru ca poate fi deschis se permite astfel ventilarea naturala a spatiului central. Terenul din jurul casei a fost partial escavat si reamenajat pentru a se permite realizarea unui acces direct in zona demisolului si un acces catre gradina exterioara. Aceasta a fost plantata cu pomi fructiferi si vegetatie sezoniera, beneficiind de imaginea diferita pe care o creaza fiecare anotimp. Aceasta alegere permite ca pe timpul iernii, cand copacii nu mai au frunze, casa sa beneficieze de un aport suplimentar de caldura provenit de la radiatia solara directa. O noua structura realizata in spatele casei adaposteste un garaj si o piscina. Iedera care a fost plantata perimetral va ajunge, in timp sa mascheze complet limitele construite ale proprietatii. Combinatia dintre vegetatie, piscina si sitemul de irigatie contribuie la crearea unui micro-climat umed si ajuta la racirea naturala a cladirii pe timpul verii aride.
Delimitarea noii curti interioare a fost facuta cu ajutorul unor suprafete texturate special create. Arhitectii au lucrat impreuna cu designer-ul Stephen Schaum care a scris un program special astfel incat sa obtina modele aleatorii alcatuite dintr-o multitudine de hexagoane. In cultura araba aceasta forma reprezinta raiul.
Hexagoanele au dimensiuni si grosimi variate, de la simple amprentari ale suprafetelor pana la perforarea completa a acestora. Modelul este continuu chiar si in dreptul ferestrelor sau al usilor, aici realizandu-se o diferentiere in densitatea elementelor si permeabilitatea acestora lasand sa se intrevada spatiile celorlalte incaperi sau exteriorul.
Cu ajutorul alternarii suprafetelor albe din polimer acrilic si a celor solide, din stejar sau MDF se creaza in interioare un joc interesant de lumini si umbre. Controlul cu ajutorul softului creat a ajutat foarte mult la distribuirea modelelor astfel incat sa se obtina transparenta dorita, fie ca era vorba de mai multa lumina fie de asigurarea unei atmosfere intime. Odata terminat designul, acelasi soft a fost folosit pentru a produce efectiv panourile. Rezultatul obtinut a fost o reinterpretare a arhitecturii traditionale arabe cu ajutorul noilor tehnologii si a materialelor moderne.
Mai multe informatii gasiti pe: http://www.worldarchitecturenews.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa