Reinventarea zebrei: Idei de treceri de pietoni pentru străzi mai sigure
Poate tocmai faptul ca a devenit atat de comuna face ca imaginea traditionalei zebre sa fie usor de ignorat de participantii la trafic, dupa cum indica numarul in crestere de accidente auto care au loc pe trecerile de pietoni.
In acest context, tot mai multe orase au inceput sa regandeasca designul trecerii de pietoni. Uneori este valorificata imaginatia artistilor, rezultatul fiind zebre care nu mai arata a zebre, pe care este imposibil sa nu le observi. Alteori se apeleaza la cele mai avansate tehnologii ale momentului pentru a-i ajuta pe oameni sa ajunga cu bine de partea cealalta a strazii.
Arta la picioarele pietonilor
Dungile orizontale albe sunt abandonate in favoarea unor modele colorate, frapante, care nu numai ca sporesc gradul de siguranta al acestui tip de marcaj rutier, dar constituie si veritabile forme de arta stradala care insufletesc comunitatile urbane.
Poza infatiseaza una dintre cele 13 treceri de pietoni care fac parte din instalatia numita Funnycross a artistului bulgar Christo Guelov, menita sa faca trecerile de pietoni din jurul scolilor madrilene mai sigure. Imaginate ca "un pod intre doua tarmuri", trecerile de pieton cu motive geometrice simple si culori saturate au rolul de a spori atentia soferilor si a pietonilor, impunand respect pentru aceasta forma de imbunatatire a sigurantei rutiere, explica artistul.
Foto via weburbanist.com
Aceasta supa de litere imense imprastiate de-a latul unei strazi din centrul Rotterdamului este dificil ignorat, iar aceasta este si ideea. Trecerea de pietoni dubla a fost propusa de agentia de urbanism Street Makers si de agentia de creatie Opperclaes. Cei priceputi la cuvinte incrucisate vor descoperi urmatoarele mesaje ascunse in indeditul design al zebrei: STAND STRAIGHT si WALK PROUD.
Foto: Ossip van Duivenbode
Starling Crossing este o trecere de pietoni dezvoltata de compania londoneza Umbrellium, care apare automat in fata pietonilor atunci cand conditiile de trafic sunt suficient de sigure pentru ca acestia sa traverseze. Marcajele sunt create cu ajutorul LED-urilor, astfel incat, cand mai multi oameni vor sa traverseze in acelasi timp, trecerea se extinde.
"Trecerile de pietoni asa cum le stim au aparut in urma cu cateva decenii si au fost concepute pentru un tip de oras foarte diferit de cel din prezent", spun dezvoltatorii.
Cand cineva se aventureaza in trafic cu ochii in telefon, in jurul sau se declanseaza semnale luminoase de avertizare. La fiecare capat la trecerii sunt instalate camere de monitorizare care folosesc tehnologii ca machine learning pentru a identifica ce tip de participanti la trafic se apropie, designul fiind ajustat in concordanta.
LED-urile sunt incorporate intr-un material plastic suficient de puternic pentru a suporta greutatea masinilor.
Foto: Umbrellium
O alta trecere de pietoni high-tech este testata in prezent in Coreea de Sud. Conceput de o echipa de la Institutul Coreean de Inginerie Civila si Tehnologia Constructiilor, sistemul foloseste o camera termala pentru a detecta pietonii care se apropie de trecere. Astfel, cand tehnologia detecteaza o persoana, sunt activate automat LED-urile incorporate in asfalt pe ambele parti ale trecerii, care sunt vizibile de la o distanta de 50 de metri, fara sa afecteze vizibilitatea soferului. Citeste mai mult: O trecere de pietoni high-tech care poate salva vieti
Foto: Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology via New Atlas
Zebrele 3D
Zebrele 3D creeaza iluzia optica a unor obstacole in drum, ceea ce ar trebui sa-i determine pe soferi sa reduca viteza.
Pictata pe o strada din nord-vestul Londrei in februarie 2019, in apropiere de faimosul Abbey Road de pe coperta albumului cu acelasi nume al trupei britanice The Beatles, aceasta este prima trecere de pietoni 3D din Marea Britanie. Zebra va fi monitorizata pe o perioada de 12 luni, pentru a se putea stabili in ce masura contribuie la reducerea numarului de accidente rutiere. Daca va avea succes, zebra 3D va fi implementata peste tot in Westminster.
Astfel de zebre sunt testate deja in tari precum Islanda, India, Noua Zeelanda si SUA. Potrivit consiliului din Westminster, viteza medie a scazut cu pana la 40% in New Delhi, India, acolo unde au fost implementate zebre 3D.
Si in Romania exista, din 2017, o zebra 3D, pictata de elevii Liceului de Arta din Buzau chiar in fata scolii lor.
Foto: Satmareanul.net
Elevii buzoieni spun ca s-au inspirat dupa o zebra 3D pe care au vazut-o intr-un orasel din Islanda. Poate chiar cea de mai sus, "rasarita" in localitatea islandeza Ísafjörður.
Foto: Vegi GÍH
Trecerile de pietoni in diagonala
Instalarea in urma cu cativa ani a unei treceri de pietoni in diagonala ("scramble" sau "Barnes Dance") intr-una dintre cele mai aglomerate intersectii din Los Angeles avut ca rezultat o descrestere semnificativa a numarului de accidente rutiere in numai sase luni. Popularizata de inginerul de trafic Henry Barnes in anii 1950, acest tip de trecere, care le permite pietonilor sa traverseze in toate directiile, inclusiv pe diagonala, incepe sa recastige popularitate in orasele aglomerate.