Renovarea clădirilor – 5 motive pentru care trebuie să fie modernizate și renovate
Clădirile din Uniunea Europeană consumă 40 de procente din energie – mai mult decât oricare alt sector. Deoarece acestea produc 36 de procente din gazele cu efect de seră ne determină să luăm măsuri care să limiteze consumul de energie pentru iluminarea sau încălzirea imobilelor, dar și care să conducă la atingerea independenței energetice a clădirii. Cheia pentru realizarea acestor premise o reprezintă modernizarea bine planificată a clădirilor vechi, care nu corespund normelor moderne. Ce avantaje practice aduce acest proces pentru potențialul utilizator?
O cale comună spre un viitor sustenabil
Directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) este un document care reprezintă deopotrivă o misiune, și anume aducerea statelor membre ale UE la stadiul în care, în anul 2050, să existe doar clădiri cu zero emisii. În viitorul apropiat, ne putem aștepta la adoptarea unei modificări a acestei directive și, drept urmare, la cerințe ambițioase în sectorul eficienței energetice și la încurajarea renovării parcurilor imobiliare. De ce este atât de importantă accelerarea ritmului de modernizare energetică în sectorul imobiliar?
Răspunsul este simplu: momentan facem prea puține. Acțiunile sunt izolate și dispersate, iar dovada în acest sens o constituie cifrele – în UE, renovările majore care reduc consumul de energie cu cel puțin 60 de procente, realizate în decursul unui an ating doar... 0,2 procente din parcurile imobiliare. Crizele permanente: climatice, energetice sau economice le amintesc direct guvernanților și cetățenilor că este necesar să existe o legătură strânsă între economia cu emisii reduse de dioxid de carbon și sectorul construcțiilor. Printre altele, acesta este scopul strategii „Valul renovării”, adoptată în cadrul Pactului Ecologic European.
Iar aceste afirmații populare în mediul public sunt susținute de statele membre care iau măsuri reale. Iar dovada este dată de faptul că anul trecut CE a aprobat planul României de transformare energetică și digitală a țării. Aici menționăm introducerea unor măsuri ca: renovarea clădirilor, decarbonizarea industriei sau utilizarea la scară mai mare a SRE. Nu e vorba doar despre respectarea standardelor și sensibilizarea societății cu privire la acțiunile ecologice. Pe termen lung, aceste acțiuni contribuie la garantarea securității energetice, crearea de noi locuri de muncă și la creșterea economică.
Întrebarea de 100 de puncte: eu cu ce mă aleg?
Renovarea imobilelor este esențială din perspectiva dezvoltării sustenabile și a eficienței energetice. Totuși, ce câștigă în practică un utilizator obișnuit al unei clădiri modernizate? Mai jos sunt prezentate 5 avantaje-cheie.
1. O eficiență energetică mai ridicată
Conform raportului publicat la începutul lunii ianuarie 2023 de către Building Performance Institute, recondiționarea tuturor clădirilor existente de pe teritoriul UE ar permite economisirea a 40 de procente din energia finală folosită pentru încălzirea spațiilor. E bine de știut că România ar fi unul dintre cei mai mari potențiali beneficiari ai procesului de renovare a locuințelor, din prisma vârstei și structurii clădirilor, dar și al consumului actual de energie.
Creștem eficiența energetică a imobilelor prin reglarea sistemelor de încălzire, termoizolarea acoperișului și a pereților exteriori, precum și montarea de ferestre și uși cu cel mai bun coeficient de transfer termic (U). Aceasta este o necesitate în cazul clădirilor vechi și un standard pentru cele noi. De aceea, firma Aluprof oferă tâmplărie din aluminiu. Fiind disponibilă în multe variante de design, aceasta este rezistentă și economică din punct de vedere energetic.
2. Îmbunătățirea stării de sănătate
Petrecem 90 de procente din timp în clădiri. Dacă în locuință există umezeală sau mucegai, membrii acelei locuințe se simt mai rău și se îmbolnăvesc mai des. Sindromul clădirii bolnave este o problemă reală, care apare ca rezultat al parametrilor de confort de calitate scăzută în clădiri. Însă:
• o instalație de ventilație care funcționează corespunzător asigură un flux mai bun al aerului,
• o construcție solidă a clădirii – siguranță mai ridicată,
• o tâmplărie pentru geamuri și uși de înaltă calitate – confort termic pentru membrii locuinței,
• o iluminare bună a încăperilor – productivitate mai ridicată etc.
Casele și locuințele românilor sunt de multe ori vechi și necesită lucrări de renovare, iar veniturile sunt rareori suficiente pentru acoperirea unor astfel de costuri. De aceea, este nevoie de luarea unor măsuri de sprijin la nivel național. Un exemplu în acest sens îl reprezintă anunțul legat de sprijinul financiar pe care îl vor primi persoanele aflate într-o situație dificilă – vouchere pentru renovarea locuințelor și achiziționarea de echipamente electrocasnice.
3. Facturi mai mici și un aspect mai plăcut al clădirii
Îmbunătățirea izolației termice datorită noilor ferestre și uși de aluminiu se traduce prin reducerea considerabilă a facturilor pentru încălzirea și răcirea locuinței. Designul estetic conferă interiorului un aspect modern și atrăgător, ceea ce crește valoarea imobilului, iar sistemele noastre inovatoare asigură o protecție mai bună împotriva zgomotului din exterior – subliniază Hubert Nuckowski de la Aluprof.
Unul dintre modelele oferite drept exemplu de renovare cu ajutorul soluțiilor puse la dispoziție de firma Aluprof este Valentine Place din Londra. Pe baza fațadei păstrate a fostei brutării, au fost ridicate apartamente elegante și case unifamiliale, care au fost anexate spațiului comercial și de birouri. Utilizarea panourilor fotovoltaice și a pompelor de căldură a făcut ca acest loc să devină ecologic, iar montarea ușilor și ferestrelor, parte din sistemul MB-70HI Industrial (care se caracterizează printr-o valoare foarte scăzută a coeficientului de transfer termic U) a asigurat un confort mai ridicat.
4. Dezvoltare economică și noi locuri de muncă
Modernizarea clădirilor poate însemna ca, pe lângă avantajele ecologice și energetice, să îmbunătățească situația de pe piața muncii și implementarea de soluții inovatoare, contribuind astfel la creșterea economică. În cadrul strategiei europene „Valul Renovării”, se așteaptă să fie create 160 de mii de locuri de muncă în industria construcțiilor și în sectoarele aferente, care furnizează materiale și servicii. Vorbim despre noi posibilități de angajare, atât pentru muncitorii care au o calificare minimă sau medie, cât și pentru specialiștii cu experiență.
Potrivit datelor Eurostat, în anul 2022, România a fost una dintre cele trei țări care a raportat cel mai mare procent de persoane expuse riscului de sărăcie și excluziunii sociale. De aceea, renovarea pe scară largă este o mare șansă pentru piața noastră națională și pentru viitorul cetățenilor.
5. Activarea comunității locale
Procesul de renovare a clădirilor trebuie privit la nivel global. Acest lucru înseamnă că dacă decidem modernizarea proprietăților – fie că sunt rezidențiale sau comerciale, nu trebuie să uitam de împrejurimile acestora. Este extrem de important în contextul exploatării potențialului clădirilor istorice și a celor post-industriale, dar și a semnificației lor pentru identitatea culturală a unui anumit loc.
Astfel de exemple de modernizări nu trebuie căutate departe. Magazinul „București”, care odinioară era popular, fiind cartea de vizită a centrului orașului, a primit după mulți ani o nouă înfățișare. Fațada, baldachinul și vitrinele din sticlă ale magazinului au fost adaptate la standarde moderne, dar în același timp au fost păstrate plăcile de pardoseală recuperate în timpul demolării și elementele de marmură. Pe cele șapte niveluri ale clădirii a fost planificată amenajarea unor zone comerciale, de birouri și de servicii, făcând încă o dată din magazinul „București” un reper pe harta capitalei noastre. Printre altele, pentru modernizarea clădirii a fost folosit sistemul de fațadă MB-SR50N, care are o impermeabilitate ridicată și rezistență la vânt și șocuri. Au fost montați de asemenea pereți despărțitori ignifugi cu uși, datorită sistemului MB60EEI și pereți fără montant, pe baza sistemului MB-78EI. Acestea sunt elemente-cheie care au impact asupra siguranței utilizatorilor unui astfel de spațiu de mari dimensiuni.
Articol sponsorizat de Aluprof
ALUPROF SISTEM ROMANIA SRL
+40 374 004 594
aluprof.com