Renovari menite sa pastreze in siguranta comorile bibliotecii din Istanbul
Echipa de specialisti de la biroul Tabanlioglu Architects a finalizat lucrarile de restaurare ale unei biblioteci aflate intr-o cladire istorica din Istanbul. Interventiile subtile la nivelul interioarelor, crearea unei extinderi noi impreuna cu refacerea legaturii functionale cu piata Baiazid, recunoscuta ca fiind o zona urbana foarte activa, au dat un suflu de prospetime vechii cladiri si in acelasi timp ofera mai multa siguranta pentru comorile ce le pastreaza.
Biblioteca publica Baiazid este una dintre cele mai vechi biblioteci din Istanbul, aflandu-se in apropierea pietei si a moscheii cu acelasi nume construite de Sultanul Baiazid al II-lea si finalizata in 1506. Cladirea a fost initial folosita ca bucatarie si spatii de cazare apartinand unui complex mai amplu care cuprindea si o scoala primara, un spital, o scoala religioasa (madrasa) si o baie publica (hammam). Biblioteca a fost fondata in 1884 si a ocupat o zona din Kulliyah in cadrul Moscheii Baiazid.
Cvartalul in care se afla Biblioteca publica este plina de legaturi istorice, vechiul bazar de carti se afla intr-o piateta care se deschide spre poarta Baiazid iar fatada principala este fundalul pe care se profileaza un platan secular sub crengile caruia se serveste cafea inca din vremea imperiului.
Lucrarile de restaurare au cuprins o serie de reorganizari ale spatiilor interioare si restaurarea anvelopantei cladirii. Arhitectii au completat cladirea existenta prin adaugarea unui volum de dimensiuni reduse si au prevazut o membrana gonflabila, transparenta, menita sa acopere curtea interioara. Manuscrise valoroase au fost depuse intr-un volum inchis in sticla fumurie, ce mentine la interior conditiile optime pentru conservarea lor. Volumul dreptunghiular contrasteaza placut cu interioarele incaperii boltite, ai caror pereti din piatra pastreaza dovezi ale trecerii timpului.
La parter sunt pastrate si expuse o serie de carti rare, manuscrise si documente datand din perioada Imperiului Otoman, din zona Araba si vechea Persie, la primul nivel se afla exemplare din periodicele importante ale vremii, iar al doilea nivel contine o colectie de publicatii moderne din diferite regiuni ale tarii.
Proiectul de iluminare artificiala a fost realizat de Dinnebier pentru a pune in valoare calitatile spatiale si istorice ale complexului, introducand o armonie la nivel geometric cu formele arhitecturale, in vreme ce fasiile de lumina difuza pozitionate la marginile pardoselii inaltate, urmaresc conturul peretilor si introduc un nou nivel de profunzime al spatiilor.
Fluxurile de circulatie au fost modificate pentru a optimiza accesul si legaturile cu noul acces ce se face acum prin curtea interioara.
„Interventiile minimale” asigura supravietuirea istoriei locului in vreme ce dotarile moderne au fost suprapuse peste trama veche. Proiectul isi propune sa determine o regenerare urbana la nivelul zonei si o imbunatatire a relatiei cu mediul inconjurator pentru a oferi locuitorilor o oaza de relaxare si liniste.