Reprezentantul României s-a clasat pe un onorabil loc 4 la Concursul European al Montatorilor de Pardoseli 2018 - Minsk, Belarus
Competiția, cea mai importantă din domeniul pardoselilor la nivel continental, a reunit echipe de montatori din 9 țări europene și s-a desfășurat, ca de obicei, sub patronajul EUFA P+F (Asociația Europeană pentru Promovarea Pregătirii Profesionale a Montatorilor de Parchet și Pardoseli).
Acest concurs al branșei, care a ajuns deja la a XII-a ediție, se organizează la fiecare doi ani într-o țară din Europa.
Cele 9 țări participante la concurs, cu unul sau doi concurenți, conform statutului, au fost: Belarus, Lituania, România și Ucraina (cu câte un concurent), respectiv Cehia, Germania, Italia - Tirolul de Sud, Polonia și Rusia (cu câte 2 concurenți). Proba a constat în realizarea unui model impus de acoperire cu parchet masiv, pe o suprafață de 1 mp, respectând nu doar geometria proiectului, ci și numeroase alte aspecte, de la succesiunea etapelor de lucru și folosirea corectă a sculelor, până la detalii de finisaj sau curățenia la locul de muncă.
EUFA P+F a fost reprezentată la concurs de președintele Heinz Brehm, Josef Heller (secretar) și German Kirschbaum, șeful catedrei de pardoseli de la Școala de Meserii din Neustadt an der Aisch. Lucrările au fost evaluate de 7 arbitri care au absolvit cursurile speciale de la școala germană de meserii menționată, doi dintre aceștia fiind români: doamna Andreea Mircea (printre altele membru al prezidiului EUFA P+F) și domnul Constantin Cadar, unul dintre cei mai importanți specialiști în pardoseli din România, inițiator al multor ediții ale concursului de profil din țara noastră ca vicepreședinte al AMPR.
Competiția s-a defășurat la Școala de Meserii din Minsk. Primele două locuri au fost ocupate de doi concurenți din Italia - Tirolul de Sud, in timp ce un concurent din Germania a ocupal locul al treilea. În afară de diplome și cupe, premianții au primit produse (scule și materiale profesionale) din partea sponsorilor.
Strateanu Beniamin Lucian, reprezentantul României, s-a clasat pe locul al patrulea
Reprezentantul României în concurs a fost Strateanu Beniamin Lucian, ocupant al unui loc pe podium la Concursului Național al Montatorilor de Pardoseli din 2017, organizat la București de AMPR, și care a îndeplinit la acest moment condiția limitei de vârstă (sub 26 de ani împliniți). La Minsk, acesta s-a clasat pe un onorabil loc 4 din 14 competitori (premiu special).
”Concursul din Belarus a avut, desigur, un nivel mai ridicat față de cel național, pentru că aici vin cei mai buni montatori tineri din fiecare țară europeană. Dar experiența de la național m-a ajutat foarte mult, începând cu deprinderea în utilizarea unor echipamente mai complexe, tehnici de montaj, până la familiarizarea cu modele noi, pe care le întâlnești destul de rar în activitatea de zi cu zi.
Cu ajutorul antrenorilor și al tuturor celor care m-au susținut, am reușit să trec peste dificultăți, să mă adaptez la tot ceea ce se petrece într-un concurs european, care este o experiență cu adevărat interesantă. Modelul mi s-a părut greu la început, dar, după ce l-am studiat cu atenție și pe măsură ce am început să lucrez, totul a decurs bine, cu mici greșeli care nu scapă arbitrilor. A fost și presiunea momentului, important este să nu le repetăm și să învățăm mai departe. Am concurat cu montatori buni, pot spune că jumătate dintre ei foarte buni. Oricum, aici se vede cine este format la o școală de profil, care îți oferă o pregătire profesională adevărată. Se vede după cum folosește sculele, după cum se mișcă, cum se organizează”, a spus Strateanu Beniamin Lucian pentru revista Pardoseli Magazin.
Locul obținut de Beniamin Strateanu este una dintre cele mai bune clasări ale României la acest concurs, motiv pentru care AMPR - Asociatia Montatorilor de Pardoseli din Romania il felicita.
Peste 1.000 elevi (în două serii), atât băieți, cât și fete, învață diverse meserii Școala de Meserii din Minsk. Instituția a fost aleasă pentru desfăsurarea evenimentului și datorită unui parteneriat strâns cu școala de meserii de la Neustadt an der Aisch (Germania), clasa de parchetari de la Minsk funcționând în sistem de învățământ dual, ca și în Germania.
Parteneriatul menționat a fost rezultatul implicării conducerilor celor două școli, cu sprijin și din partea statului Belarus. La deschiderea concursului de pardoseli și la festivitatea de premiere,au fost prezenți oficiali de rang înalt din Ministerul Muncii și din Ministerul Învățământului din Belarus.
Printre sponsorii consursului se numară Uzin (sponsor principal), Loba (singurul stand de prezentare), Festool, Bosch, Murexin, Bona, Stauf, Ardex, Saicos, Berger-Seidle.