Resedinta si atelierul arhitectului David Baker, experiment de arhitectura durabila
Pentru asigurarea eficientei exteriorul cladirii a fost foarte bine izolat cu spuma iar ferestrele sunt cu trei foi de sticla, reducand la maxim pierderile de caldura. De asemenea, s-a urmarit captarea caldurii generata pe parcursul zilei si folosirea acesteia pentru incalzirea aerului proaspat introdus in locuinta. Cu un sistem de recuperare de caldura care are o eficienta de 92% si un raport de schimbare a aerului de 0.5 pe ora, locuinta nu are nevoie de un sistem de incalzire conventional.
Avand in vedere suprafetele, interiorul a fost eficientizat la maxim. Singura usa din casa este cea care face legatura cu exteriorul in timp ce camerele deschise, cu inaltime generoasa, par sa fie mai mari decat in mod curent. Pardoselile au fost realizate din scanduri de lemn masiv, reciclate de la alte cladiri, vopselurile si lacurile folosite sunt fara substante volatile periculoase, in timp ce mobilierul a fost compus din elemente refolosite din lemn.
Camerele beneficiaza de ferestre generoase atent pozitionate astfel incat sa nu conduca la o incalzire excesiva si necontrolata a spatiilor. Ilumnatul artificial se face in totalite cu surse LED, cu intensitate reglabila in functie de nevoi. Un lumnator central indeplineste mai multe roluri: asigura accesul pe acoperisul terasa si permite ventilarea naturala a spatiilor. Plante rezistente la seceta au fost plantate in ghivece realizate din anvelope uzate, alcatuindu-se o gradina in care predomina cactusii.
Mai multe informatii gasiti pe http://inhabitat.com
Traducere si adaptare: Arh. Raluca Popa