Reteaua de telegondole pentru transportul in comun ce va fi construita la Tel Aviv
Tel Aviv, un oras recunoscut la nivel mondial pentru problemele in trafic, este primul care va beneficia de telegondole pentru transport, iar daca proiectul are succes, se vor deschide astfel de retele si in Franta, India sau California. SkyTran, compania americana care se ocupa de noile mijloace de transport in comun, a declarat ca planul consta initial in construirea unei unui traseu de 500m in cadrul IAI (Israel Aerospace Industries), urmat de o intreaga retea comerciala ce va fi gata pana la finalul anului 2016.
Astfel, vehiculele pentru doua persoane vor fi suspendate pe sine magnetice elevate printr-o tehnologie numita MagLev, si vor atinge viteze de pana la 70km/ h in faza incipienta, urmand ca o data cu construirea retelei comerciale sa se ajunga chiar si la 240km/ h.
Compania dezvoltata de NASA spera ca telegondolele vor demonstra eficienta tehnologiilor implicate, si ca retelele comerciale vor reprezenta o alternativa avantajoasa si sustenabila la mijloacele de transport cu care am fost obisnuiti pana acum. Costurile de constructie se vor ridica la 80milioane de dolari.
Pasagerii vor putea sa comande o telegondola la locatia dorita folosindu-se de aplicatiile pentru smartphone. Odata pornite, vehiculele vor circula la pe un sistem controlat de computer, asigurandu-se astfel distantele optime de circulatie si neintrerupandu-se traficul. Traseul va fi construit ca o retea expandabila acest lucru insemnand ca nu va fi niciodata folosit la capacitate maxima, iar daca cerinta creste se vor putea construi cu usurinta mai multe sine magnetice.
Componentele telegondolelor si ale sinelor care vor fi produse in masa, si se vor asambla si repara foarte rapid si usor. Mai mult, vehiculele vor fi usoare, aerodinamice si vor beneficia de costuri de productie reduse. Avantajele nu se opresc insa aici, specialistul Joe Dignan declarand ca intreg proiectul este mult mai ieftin decat construirea unor sine de tren, si mai ales, foloseste o parte a mediului urban situata la 6m deasupra solului care nu are in prezent nicio utilizare.
Telegondolele pentru transport in comun reprezinta fara indoiala un proiect revolutionar, indraznet si inovativ, pe care noi de-abia asteptam sa-l vedem pus in aplicare. Credeti ca aceasta va fi o initiativa de succes? Raspundeti-ne in rubrica de mai jos!